Τα στοιχεία δείχνουν ότι το 84% αυτών των συνανθρώπων βρίσκεται εκτός εργατικού δυναμικού, ενώ το ύψος των παρεχόμενων προνοιακών επιδομάτων και αναπηρικών συντάξεων είναι τόσο μικρό που δεν μπορεί να καλύψει ούτε τις ανάγκες που απορρέουν από αυτή καθαυτή την αναπηρία.
Τα άτομα με αναπηρία βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό στην εκπαίδευση με αποστέρηση της εισόδου τους στην εκπαιδευτική διαδικασία, αποκλείονται από υπηρεσίες και αγαθά λόγω εμποδίων στο φυσικό περιβάλλον και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ στον τομέα του πολιτισμού και της ψυχαγωγίας τα εμπόδια πρόσβασης σε συνδυασμό με τις οικονομικές δυσκολίες, αποτρέπουν ευκαιρίες συμμετοχής σε τέτοιου είδους δραστηριότητες.
Επιπλέον, ως καθημερινοί χρήστες των υπηρεσιών υγείας αντιμετωπίζουν προβλήματα πρόσβασης και ισότιμης κοινωνικής προστασίας και ασφάλισης, ενώ η έλλειψη παροχής υποστηρικτικών υπηρεσιών οδηγεί στον αποκλεισμό τους και σε αρκετές περιπτώσεις στον εγκλεισμό των ατόμων στα σπίτια τους και σε ιδρύματα κλειστής περίθαλψης.
Η Διακομματική Επιτροπή της Βουλής σε πρόσφατη έκθεσή της αναγνώριζε ότι παρά τα βήματα προόδου που έχουν γίνει, υπολείπονται πολλά περισσότερα να γίνουν από την Πολιτεία, ιδιαίτερα σε θέματα και ζητήματα που επηρεάζουν με άμεσο τρόπο την ποιότητα ζωής των ατόμων με αναπηρία, όπως είναι η εκπαίδευση, η απασχόληση, η προσβασιμότητα και η υγεία. Μάλιστα για την απασχόληση, πρότεινε την υιοθέτηση ισχυρότερων κινήτρων προς τις επιχειρήσεις για την πρόσληψη και απασχόληση των αναπήρων, την αναβάθμιση των υπηρεσιών του ΟΑΕΔ και τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου, ώστε να υπάρξει διαχωρισμός των προσλήψεων των ΑμεΑ, από τις υπόλοιπες προστατευόμενες κατηγορίες.
Μέχρι να γίνουν και εάν θα γίνουν πράξη όμως όλ’ αυτά, η καθημερινή ζωή των ατόμων με αναπηρία θα εξακολουθεί να είναι πραγματικό μαρτύριο. Πώς να μην είναι άλλωστε, όταν πρόσφατη έρευνα κατέδειξε ότι τα δημόσια κτήρια εξακολουθούν να είναι αφιλόξενα για τα άτομα με αναπηρία! Από τα 4 χιλιάδες κτήρια του δημοσίου, μόλις το 5% στεγάζεται στο ισόγειο, ενώ στα κτήρια που εκ των πραγμάτων είναι αδύνατη η πρόσβαση στα ΑμεΑ το 70% δεν διαθέτει καν ανελκυστήρα. Στα κτήρια δε για τα οποία έχει διαπιστωθεί ότι δεν διαθέτουν κανενός τύπου διευκόλυνση για την εξυπηρέτηση των ατόμων με ειδικές ανάγκες, μόλις στο 12% από αυτά έχει δημιουργηθεί ειδικός χώρος συναλλαγών!
ΑμεΑ και Μελίσσια
Τα τελευταία χρόνια οι διοικήσεις του Δήμου έχουν κάνει ορισμένα βήματα για τη βελτίωση της ζωής των ατόμων με αναπηρία, ωστόσο επιβάλλεται να γίνουν ακόμα πολλά ιδιαίτερα προς την κατεύθυνση της δημιουργίας νέων πεζοδρομίων και ειδικών ραμπών για τη διευκόλυνση της προσβασιμότητας των ατόμων με κινητικά προβλήματα.
Σημαντικό ρόλο για την εξυπηρέτηση των ΑμεΑ διαδραματίζουν το ΚΕΚΑ, που είναι και ο βασικός βραχίονας της κοινωνικής πολιτικής, το ΚΑΠΗ, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», το Ίδρυμα Χρόνιων Παθήσεων, το Κέντρο Ημέρας, και τον τελευταίο χρόνο το Γραφείο Ενημέρωσης & Εξυπηρέτησης Ειδικών Κοινωνικών Ομάδων.
Σύμφωνα με στοιχεία του Γραφείου Ενημέρωσης ο Δήμος Μελισσίων απασχολεί σήμερα στις υπηρεσίες του και στα νομικά του πρόσωπα περισσότερα από 10 άτομα της κατηγορίας ΑμεΑ. Με πρόσφατη δε απόφαση που έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο μειώθηκαν τα δημοτικά τέλη κατά 50%, ενώ στο νεοσύστατο Διασχολικό Αθλητικό Κέντρο, παρέχονται ειδικά προγράμματα κολύμβησης, καθώς και εξειδικευμένα θεραπευτικά προγράμματα για ΑμεΑ.