Το άρθρο 5 του ίδιου Ν.Δ. αναφέρει ότι κάθε Εθνικός Δρυμός αποτελείται:
1) Από τον πυρήνα αυτού ή τον καθ’ αυτό Εθνικό Δρυμό, απόλυτης προστασίας κι έκτασης όχι μικρότερης των 1.500 εκταρίων (15.000 στρεμμάτων), με εξαίρεση των ιδρυομένων στα νησιά, που μπορούν να έχουν μικρότερη έκταση.
2) Από την περί τον πυρήνα ζώνη (περιφερειακή ζώνη), ανάλογης έκτασης, τουλάχιστον ίσης προς τον πυρήνα κι η εκμετάλλευση της οποίας οργανώνεται κατά τέτοιο τρόπο ώστε να συμβάλλει στην εκπλήρωση των υπό του πυρήνα επιδιωκόμενων σκοπών. Η ζώνη αυτή μπορεί και να παραλείπεται εφ’ όσον επιτυγχάνεται με άλλα μέσα η πλήρης προστασία του πυρήνα του Εθνικού Δρυμού.
Επίσης με κανονισμό που εκδίδεται και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ρυθμίζεται η οργάνωση, η λειτουργία και η διαχείριση έκαστου Εθνικού Δρυμού.
Στον πυρήνα των Εθνικών Δρυμών απαγορεύεται:
- Η κάθε μορφής παραχώρηση προς φυσικά ή νομικά πρόσωπα και δημόσιες υπηρεσίες για σκοπό άλλον από αυτόν της ίδρυσης του εθνικού δρυμού.
- Η ανόρυξη και εκμετάλλευση μεταλλείων και λατομείων, η απόληψη ορυκτών προϊόντων και γενικά η εκτέλεση συναφών εργασιών ή η κατασκευή σχετικών εγκαταστάσεων.
- Η ανασκαφή, η επιχωμάτωση, η δειγματοληψία και κάθε άλλη ενέργεια που μπορεί ν’ αλλοιώσει τους γεωμορφικούς σχηματισμούς και τις φυσικές καλλονές του δρυμού.
- Η τοποθέτηση διαφημιστικών πινακίδων κι αγγελιών, πλην αυτών που εγκρίνονται από τον αρμόδιο υπουργό κι αποσκοπούν στην ανάπτυξη του τουρισμού, της φιλoδασικής ενημέρωσης, των επιστημονικών μελετών και στην εξυπηρέτηση γενικότερων συμφερόντων.
- Η βιομηχανική δραστηριότητα γενικά.
- Η εγκατάσταση οικισμών, οικιών, αγροικιών και παραπηγμάτων, καθώς και η κατασκευή οποιουδήποτε έργου, πλην αυτών που είναι απαραίτητα για την προστασία και λειτουργία του Εθνικού Δρυμού, όπως δασικά κτήρια, επιστημονικά εργαστήρια, οδικό δίκτυο, διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών κ.ά.
- Η υλοτομία, κοπή, εκρίζωση, καταστροφή, συλλογή ή μεταφορά φυτικών ειδών και δασικών προϊόντων.
- Η βοσκή σε όλη τη διάρκεια του έτους και η κατασκευή κτηνοτροφικών έργων (πoτίστρες, στέγαστρα).
- Το κυνήγι κάθε ζώου (πλην των επιβλαβών θηραμάτων για τα οποία επιτρέπεται, μετά από σχετική απόφαση του νομάρχη, η εξόντωση με δολώματα), καθώς και η διάσχιση με κυνηγετικό όπλο του Εθνικού Δρυμού.
- Το ψάρεμα, σε όλη τη διάρκεια του έτους, σε λίμνες και ορεινά ρέοντα ύδατα.
- Στις περιφερειακές ζώνες των Εθνικών Δρυμών, που είναι περιοχές περιορισμένης προστασίας, επιτρέπεται:
- Η εκτέλεση έργων που αποβλέπουν στην προστασία και στην αύξηση ή μείωση της άγριας πανίδας και χλωρίδας, καθώς και στη διατήρηση των γεωμορφικών σχηματισμών και στην προστασία των φυσικών καλλονών του δρυμού.
- Η τεχνητή επέμβαση στους γεωμορφικούς σχηματισμούς και στις φυσικές καλλονές για καλύτερη εκμετάλλευση από αισθητική και τουριστική άποψη.
- Η ίδρυση εκτροφείου θηραμάτων κι ιχθυοτροφείων για αύξηση της άγριας πανίδας.
- Η ίδρυση δασικών φυτωρίων και δασικών δεντροκήπων (arboretum).
- Η κατασκευή του απαραίτητου οδικού δικτύου και των αναγκαίων δασικών κτηριακών εγκαταστάσεων, όπως δασοφυλακεία, πυροφυλάκια και επιστημονικά εργαστήρια.
- Η κατασκευή θερινών και χειμερινών εγκαταστάσεων για την εξυπηρέτηση των κατασκηνώσεων, της ορειβασίας, του τουρισμού και του αθλητισμού γενικά.
Οι Εθνικοί Δρυμοί της Ελλάδας
Στην Ελλάδα έχουν κηρυχθεί οι εξής δέκα περιοχές ως Εθνικοί Δρυμοί :
1.Εθνικός Δρυμός Ολύμπου
2.Εθνικός Δρυμός Πάρνηθας
3.Εθνικός Δρυμός Παρνασσού
4.Εθνικός Δρυμός Αίνου Κεφαλληνίας
5.Εθνικός Δρυμός Σουνίου
6.Εθνικός Δρυμός Οίτης
7.Εθνικός Δρυμός Λευκών Ορέων (Σαμαριάς
8.Εθνικός Δρυμός Πίνδου (Βάλια Κάλντα)
9.Εθνικός Δρυμός Πρεσπών
10.Εθνικός Δρυμός Βίκου Αώου
Υπάρχει μια πληθώρα προστατευόμενων περιοχών που έχουν προταθεί να κηρυχθούν Εθνικοί Δρυμοί, αλλά προς το παρόν ανήκουν σε άλλη μορφή προστασίας, όπως είναι το Δάσος Δαδιάς στον Έβρο κ.ά.
Στην Ελλάδα καθιερώθηκε ο όρος Εθνικός Δρυμός (αντί του όρου Εθνικό Πάρκο που χρησιμοποιείται διεθνώς) επειδή οι περισσότεροι δρυμοί αφορούν δασικές περιοχές (δρυμός-δρυς-βελανιδιά), ενώ για τις θαλάσσιες περιοχές που πλέον έχουν νομοθετηθεί ως προστατευόμενες χρησιμοποιείται ο όρος Θαλάσσιο Πάρκο.
Προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Εθνικοί Δρυμοί
Τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Εθνικοί Δρυμοί είναι συνήθως κοινά σε όλες τις περιοχές και μπορούν να «κωδικοποιηθούν» στα εξής:
- Μικροί πυρήνες
- Σε κάποιους δεν έχουν οριστεί περιφερειακές ζώνες
- Ανυπαρξία προσωπικού φύλαξης και διαχείρισης
- Λαθροϋλοτομία
- Λαθροθηρία
- Λαθραία βόσκηση
- Πυρκαγιές