«Το μικρότερο πιτσιρίκι είναι 2,5 ετών και το μεγαλύτερο 5, στους δύο Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς των Μελισσίων, οι οποίοι δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τους ιδιωτικούς», υποστηρίζει η υπεύθυνη από τον Δήμο, δημοτική σύμβουλος Ραλλού Τραγέλλη. Τη δήλωσή της προσυπογράφει και η διευθύντρια των Παιδικών Σταθμών Μαρία Οικονόμου. Και οι δυο μαζί, υποστηρίζουν με σθένος το πρόγραμμα των Σταθμών, την κτηριακή τους υποδομή, την καθαριότητα, αλλά και την αποτελεσματικότητα κι επάρκεια του προσωπικού τους.
Ειδικά για το κτήριο του 2ου Παιδικού Σταθμού, που παραδόθηκε το 2005, τονίζεται ότι φτιάχτηκε με τις πιο σύγχρονες προδιαγραφές. Παράλληλα, η κ. Τραγέλλη υποστηρίζει ότι ο Δήμος βρίσκεται πολύ κοντά και στην έναρξη λειτουργίας 3ου Δημοτικού Παιδικού Σταθμού, μιας και οι ανάγκες των Μελισσίων έχουν αυξηθεί.
Πράγματι, στους υπάρχοντες Σταθμούς φοιτούν από 110 παιδιά στον καθένα, ενώ έχουν αυξηθεί και τα τμήματά τους από 3 σε 4. Εκτός όμως από τον 3ο Παιδικό Σταθμό, στα σχέδια του Δήμου είναι η δημιουργία και βρεφικού τμήματος, αλλά και η επέκταση του ωραρίου. Αυτή τη στιγμή οι Σταθμοί λειτουργούν από τις 7 το πρωί έως τις 4 το μεσημέρι, κάτι που προφανώς δεν εξυπηρετεί πολλούς εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα γονείς.
Μάλιστα, η κ. Ρ. Τραγέλλη δήλωσε ότι εξετάζεται η πιλοτική διεύρυνση του ωραρίου από τον Σεπτέμβριο, από την έναρξη δηλαδή της νέας σχολικής χρονιάς. Πιο δύσκολη θεωρεί, ωστόσο, τη δημιουργία βρεφικού τμήματος, λόγω του μεγάλου κόστους που συνεπάγεται.
Πάντως, εκτός από το ωράριο, οι γονείς εκφράζουν παράπονα και για τα τροφεία, τα οποία θεωρούν αρκετά υψηλά (κυμαίνονται από 65 έως 200 ευρώ τον μήνα). Η κ. Τραγέλλη δηλώνει γνώστης των παραπόνων, ενώ τονίζει ότι δεν θα αυξηθούν περισσότερο «σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς».
Επίσης, τονίζει ότι η χρηματοδότηση του υπουργείου Παιδείας, από τότε που παρέδωσε τους παιδικούς σταθμούς στους Δήμους, δεν είναι ανάλογη με τις ανάγκες, επισημαίνοντας ότι συνεχώς αντλώνται χρήματα από τον προϋπολογισμό του Δήμου.
Από την πλευρά της, πάντως, η κ. Οικονόμου δηλώνει ικανοποιημένη από αυτή τη «μετάβαση», επισημαίνοντας:
«Τα τελευταία χρόνια έχουμε αύξηση του προσωπικού, κάτι που μας επιτρέπει να έχουμε λιγότερα παιδιά ανά τμήμα και να γίνεται καλύτερη δουλειά. Έχουν βελτιωθεί αισθητά όλες οι παροχές, από την κουζίνα έως το εποπτικό και ψυχαγωγικό υλικό. Επίσης, έχουμε τη δυνατότητα κάθε 15 ημέρες να επισκέπτεται τα νήπια παιδίατρος και μία φορά τον μήνα να παρακολουθούν μία παράσταση Καραγκιόζη, κουκλοθέατρου ή κάτι παρεμφερές».
Μάθηση και παιχνίδι
Στις δραστηριότητες στους Παιδικούς Σταθμούς των Μελισσίων, οι οποίες προσαρμόζονται ανάλογα με τις ηλικίες των παιδιών, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων: Συζήτηση – ανάπτυξη κι επεξεργασία θεματικής ενότητας – λεκτική έκφραση, αισθητηριακός εμπλουτισμός, προμαθηματικές ασκήσεις, μουσική, ζωγραφική, χαρτοκοπτική, χαρτοκολλητική, ψυχοκινητικές ασκήσεις, παραμύθι, δραματοποίηση, κουκλοθέατρο, ελεύθερο παιχνίδι, παιχνίδι στις γωνίες δραστηριοτήτων (μεταμφίεσης, μαγαζάκι, κουζίνας, κομμωτηρίου κ.λπ.), επιτραπέζια παιχνίδια κ.ά.
Στα νήπια παρέχεται, επίσης, πρωινό και μεσημεριανό, ενώ οι αρμόδιοι έχουν φροντίσει το καθένα έχει το λιλιπούτειο κρεβατάκι του για τη μεσημεριανή… σιέστα!
Τάνια Κατσάνη