Η κ. Ρ. Γιαννικάκη υποστήριξε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να αναδειχθεί ο πολιτισμός, ως ο σημαντικότερος πυλώνας του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. «Ο Ευρωπαϊκός πολιτισμός που είναι κατ’ εξοχήν ένας εξωστρεφής πολιτισμός, οφείλει να συμβάλει διαρκώς στο ευρωπαϊκό, αλλά και στο παγκόσμιο πολιτιστικό κεκτημένο. Υπό την έννοια αυτή, νομίζω πως πρέπει να δούμε την ανάπτυξη των πολιτιστικών μας δομών, όπως αυτών του Πολιτιστικού μας Κέντρου και τη χάραξη των όποιων στρατηγικών με στόχο τη μέγιστη απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων για τον πολιτισμό, κάτι για το οποίο σας διαβεβαιώ, έχουμε ήδη ξεκινήσει να δουλεύουμε και ως νέα δημοτική αρχή και ως διοίκηση του Πολιτιστικού Κέντρου».
Η νέα πρόεδρος δεν έκρυψε ότι ένας από τους προσωπικούς της στόχους είναι η ανταλλαγή προγραμμάτων με ευρωπαϊκές χώρες. Εξομολογήθηκε επίσης ότι η μεταβατική περίοδος που διανύει το Πολιτιστικό Κέντρο (πρόκειται να μετεξελιχθεί σύντομα σε Κοινωφελή Επιχείρηση), ότι την ανησυχεί και τη γεμίζει ευθύνες και προβληματισμό. «Είναι μία καινούργια μορφή και όλοι περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί. Παρ’ όλα αυτά, στόχος μας παραμένει η εξασφάλιση ενός ανοιχτού περιβάλλοντος διαρκούς ροής και κινητικότητας ιδεών και δημιουργίας, μέσα από μία βιώσιμη δομή που θα οδηγεί στη μέγιστη δυνατή συμμετοχή των πολιτών. Γι’ αυτό η επαναδιαπραγμάτευση των χώρων, των υποδομών μας, του χαρακτήρα και του περιεχομένου των πολιτιστικών προγραμμάτων, καθώς και οι διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν να κάνουν με τα έσοδα και τις δαπάνες, όπως και η αξιοποίηση της τεχνολογίας και των μέσων που διαθέτουμε, αλλά κυρίως η ανάπτυξη του εθελοντισμού για τον πολιτισμό, αποκτά σήμερα μία ιδιαίτερη σημασία. Φιλοδοξία μου, είπε κλείνοντας, είναι όλα τα μέλη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου να δώσουμε μία νέα πνοή στο Πολιτιστικό Κέντρο και να πάμε λίγα μέτρα πιο μπροστά από κει που το πήγαν οι προκάτοχοί μου κ.κ. Βασίλης Κωστόπουλος και Χρύσα Ασμανίδου».
Την αισιοδοξία του για το έργο που θα παράξει το νέο Διοικητικό Συμβούλιο την προσεχή διετία εξέφρασε και ο αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου Γιάννης Εμμανουήλ. «Με την ουσιαστική συμμετοχή των σπουδαστών των τμημάτων, μέσα από τις επιτροπές τους, με τη βοήθεια των εργαζόμενων του χώρου μας και τη συμπαράσταση και συνεργασία των πολιτιστικών συλλόγων και των συμπολιτών μας, ελπίζουμε να καταφέρουμε να πάμε ακόμα λίγο ψηλότερα. Η μάχη ενάντια στην κακή αισθητική, απ’ όπου κι αν αυτή προέρχεται, σίγουρα είναι σκληρή και δύσκολη, αλλά είναι και μία ωραία πρόκληση».
Ακολούθησε ένα πρόγραμμα που περιελάμβανε ανάγνωση κειμένων για το έθιμο της βασιλόπιτας (κ.κ. Ηρω Αντωνοπούλου, Βασιλική Μπάρα και Ευαγγελία Ανέστου) από τέσσερις διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας και παραδοσιακά κάλαντα και τραγούδια από τη μικτή χορωδία του Πολιτιστικού Κέντρου. Στη συνέχεια ο πατέρας Θεόδωρος ευλόγησε την πίτα και όλοι οι επίσημοι έκοψαν από ένα κομμάτι το οποίο αφιέρωναν σε ένα από τα εκπαιδευτικά τμήματα. Το πρώτο κομμάτι έκοψε ο δήμαρχος Μανώλης Γραφάκος ο οποίος μετά τις καθιερωμένες ευχές κάλεσε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες, έτσι ώστε όλοι όσοι θα συμμετέχουν στις δραστηριότητες να περνάνε ευχάριστα. «Υπάρχει σήμερα μία σκληρή καθημερινότητα για όλους. Η εποχή που ζούμε δεν είναι η καλύτερη! Η διέξοδος μέσα από τις δράσεις του Πολιτιστικού Κέντρου είναι ιδανική. Να αυξήσετε τα τμήματα οριζόντια, αλλά και να τα αναπτύξετε και κάθετα. Αυτές οι κοιτίδες Πολιτισμού που ξεκίνησαν από την κ. Χρύσα Ασμανίδου πρέπει να επεκταθούν σε όλες τις γειτονιές της πόλης».