H περίοδος κοινωνικοποίησης των σκύλων ξεκινάει όταν εκείνοι είναι ακόμα κουτάβια. Συγκεκριμένα, η σημαντικότερη φάση είναι από τον πρώτο μήνα της ζωής τους, μέχρι και τον τρίτο. Η όλη κοινωνικοποίησή τους, όμως, επεκτείνεται πολύ περισσότερο από αυτό. Τα σημαντικότερα στοιχεία του κοινωνικού χαρακτήρα τους θα τα πάρουν μέχρι και την εφηβεία ή ενηλικίωσή τους, όμως δεν θα σταματήσουν να χρειάζονται διαρκή κοινωνικοποίηση για μια ζωή! Ένας επαρκώς κοινωνικοποιημένος σκύλος (με άλλους σκύλους, γάτες, ανθρώπους, αλλά και εξωγενή ερεθίσματα), είναι ένας σκύλος που μπορεί να ζήσει μια αρμονική, ισορροπημένη, πλούσια και χαρούμενη ζωή.
Για τον λόγο αυτόν η διαδικασία της κοινωνικοποίησης δεν μπορεί παρά να είναι προτεραιότητα στον τρόπο που μεγαλώνουμε και διαπαιδαγωγούμε το κατοικίδιό μας. Στη φάση του ενός με τρεις μήνες, η κοινωνικοποίησή του προέρχεται κυρίως από τη μαμά και τα αδερφάκια του. Σπουδαία είναι τα μαθήματα που θα αντλήσει από τις επαφές αυτές – μαθήματα που θα μπορεί να εφαρμόσει όχι μόνο στις μετέπειτα σχέσεις του με σκύλους, αλλά και με ανθρώπους.
Διαβάστε: Βασικές ανάγκες του σκύλου – συντροφικότητα
Ως παράδειγμα να αναφέρουμε το δάγκωμα κατά το παιχνίδι· ένα κουτάβι που έχει παίξει πολύ με τα αδέρφια του, έχει μάθει να το ελέγχει και μετριάζει ως προς την ένταση και τη συχνότητά του. Κατά την ίδια περίοδο θα πρέπει σιγά σιγά τα κουτάβια να εκτίθενται και σε άλλα ερεθίσματα (ήχους, ανθρώπους, άλλα ζώα κ.λπ.), πάντα με προσοχή και σεβασμό, τόσο ώστε να μην κάνουμε την εμπειρία τραυματική, αλλά και τόσο ώστε να τα κρατήσουμε ασφαλή, αφού ενδεχομένως ακόμα να μην έχουν κάνει επαρκή εμβόλια. Στην περίπτωση που δεν έχουν κάνει τα εμβόλια, δεν τους στερούμε την κοινωνικοποίηση, αλλά τα εκθέτουμε και πάλι σε ερεθίσματα από την ασφάλεια της αγκαλιάς μας!
Δείτε: Βασικές ανάγκες του σκύλου – βόλτα
Αφού φύγουμε από αυτή τη φάση, οπότε και ο σκύλος θα έχει μεγαλύτερη επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον, τότε θα πρέπει να δοθεί έμφαση στο να διευρυνθεί ο κόσμος του όσο το δυνατόν περισσότερο. Λεωφορεία, πάρκα, καφέ, πάρκα σκύλων. Πάλι με σεβασμό, ακούγοντας τις ανάγκες του, θα πρέπει να του προσφέρουμε αυτή την επαφή και να μη σταματήσουμε να το κάνουμε για μια ζωή. Είναι πολύ σημαντικό να αποτελούν θετικές εμπειρίες για κείνον όλα αυτά – χωρίς πίεση! Επιπλέον, θετική επιβράβευση των καταστάσεων αυτών με σνακ θα εξομαλύνει πολύ το έργο μας.
Μη διστάσετε να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό στη συμπεριφορά των σκύλων, για το πώς να διαχειριστείτε τη διαδικασία της κοινωνικοποίησης σωστά και να γλιτώσετε σ’ εσάς και στον σκύλο σας χρόνο και προβλήματα! Ένας ειδικός θα είναι ικανός να σας βοηθήσει τόσο στις απλές περιπτώσεις, όσο και σε πιο δύσκολες – ενήλικων σκύλων, για παράδειγμα – που δεν έχουν κοινωνικοποιηθεί εξαρχής άρτια και ενδεχομένως να εμφανίζουν φοβίες.
Διαβάστε: Βασικές ανάγκες του σκύλου – διατροφή
Παρασκευή Ευσταθίου: Χημικός Μηχανικός PhD, Εκπαιδεύτρια σκύλων