Παρατηρείτε μερικές γκρίζες τρίχες στον σκύλο σας και ότι έχει αρχίσει να κόβει λίγο ταχύτητα – αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό όσο περνούν τα χρόνια. Αυτό συμβαίνει συνήθως περίπου στην ηλικία των επτά ετών, αλλά οι μεγαλόσωμες και γιγαντόσωμες φυλές μπορεί να παρουσιάσουν σημάδια ηλικίας λίγο νωρίτερα, ενώ για τους μικρόσωμους σκύλους, οι οποίοι σε γενικές γραμμές ζουν περισσότερα χρόνια, η λεγόμενη τρίτη ηλικία μπορεί να ξεκινά από τα οκτώ ή τα εννιά τους χρόνια. Ο τρόπος ζωής παίζει σημαντικό ρόλο στο πόσα χρόνια θα ζήσει ένας ηλικιωμένος σκύλος.
Τι μπορώ να κάνω να βοηθήσω την ποιότητα ζωής του γερασμένου σκύλου;
Τα γηρατειά είναι αναπόφευκτα, όμως:
1) Μπορούμε να τροποποιήσουμε τη διατροφή, επειδή η ικανότητα των εντέρων να χωνεύουν την τροφή μειώνεται. Η διατροφή με υψηλής ποιότητας εύπεπτη πρωτεΐνη είναι ένας απλός τρόπος να διασφαλίσετε τη συνέχιση της καλύτερης δυνατής διατροφής.
2) Να ελέγχουμε το βάρος, γιατί ορισμένοι ηλικιωμένοι σκύλοι παίρνουν βάρος επειδή απλώς συνεχίζουν το ίδιο επίπεδο θερμίδων με παλιότερα, αλλά δεν ασκούνται αρκετά για να αναλώσουν αυτή την ενέργεια. Κάποιοι σκύλοι ηλικιωμένοι, παίρνουν βάρος εξαιτίας ιατρικών παθήσεων, όπως υπολειτουργία του θυρεοειδούς.
3) Με το να ρυθμίσουμε τη διατροφή επιτυγχάνουμε την ελάττωση της πίεσης στις αρθρώσεις, συχνότερη αιτία πόνων.
4) Να προσφέρουμε πνευματικά παιχνίδια, για να τον διατηρήσουμε σε εγρήγορση και να διατηρήσει την ευστροφία του.
5) Να παροτρύνουμε το σκύλο μας σε ήπια σωματική άσκηση όπως ανέβασμα της σκάλας, πρέπει να του κάνουμε μασάζ για να μειωθούν οι πόνοι, να τονωθούν και να χαλαρώσουν οι μυς και να βελτιωθεί η κυκλοφορία του αίματος.
Πηγή: petzoo.gr