Στο μυθικό δάσος της Αθήνας, το οποίο βρίσκεται στο θέατρο Βεάκη, οι πρωταγωνιστές έρχονται σε επαφή με τον κόσμο των ξωτικών, που τους παρασύρουν στα σκοτεινά μονοπάτια του έρωτα. Εκεί, στην άλλη όψη του όμορφου συναισθήματος, την πιο θολή, κατοικεί ο βασιλιάς Όμπερον, τον οποίο υποδύεται ο Αιμίλιος Χειλάκης. Στόχος του; Να διεισδύσει στις απόκρυφες σκέψεις τους και να τους προκαλέσει αναστάτωση.
Όσοι βρίσκονται κάτω από τη σκηνή και παρακολουθούν το «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας», παρατηρούν πως ένα κλασσικό έργο αναβιώνει σε μια αθηναϊκή σκηνή μέσα από «φρέσκιες» ερμηνείες. Ο Αιμίλιος Χειλάκης σκηνοθετεί μαζί με τον Μιχάλη Δούνια ένα από τα πιο ερωτικά και ποιητικά έργα του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, στο οποίο πρωταγωνιστεί. Ο εξαιρετικός τρόπος που παρουσιάζουν τον ανατρεπτικό έρωτα στο θέατρο Βεάκη κάνει τους θεατές να… μαγεύονται! Και όχι μόνο. Ένα κλασσικό έργο, όπως αυτό, εκτός από απόλαυση, προσφέρει και τροφή για περαιτέρω σκέψη.
Ο αγαπημένος ηθοποιός μιλάει στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ για τον Όμπερον και τον Θησέα, τα κλασικά έργα που είναι επίκαιρα, τη σωστή διαχείριση των κειμένων αυτών, το σπουδαίο εργαλείο δουλειάς που είναι η φωνή του, τις συνεργασίες του και τα μελλοντικά του σχέδια.
Συνέντευξη: Ελένη Αλειφέρη
«Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ: Τι θα δουν οι θεατές στη σκηνή του ανακαινισμένου θεάτρου «Βεάκη»;
Θα δουν μια προσπάθεια να αναγνώσουμε εμείς, οι άνθρωποι του 2019, τι εννοούσε ο Σαίξπηρ, όταν μιλούσε για την «ερωτική μανία». Ο Άγγλος συγγραφέας μας περιγράφει τι είναι η στιγμή που ο πόθος ξεπερνάει τη λογική, η στιγμή που ο τρελός και ο ποιητής, έτσι όπως αναφέρει και ο ίδιος, σε έναν μονόλογο που έχει στο τέλος της παράστασής μας η Ιππολύτη, είναι οι μόνοι οι οποίοι μπορούν να δουν αλλιώς τα πράγματα και γι’ αυτό είναι και μαγικοί. Πρόκειται για μια προσπάθεια από έναν υπέροχο θίασο ηθοποιών.
Τι μηνύματα περνάει η παράσταση στους θεατές;
Το πώς λαμβάνουμε τα μηνύματα των κλασικών θεατρικών έργων, των μεγάλων ποιητών, όπως ο Σαίξπηρ, έχει να κάνει με την προσωπική μας παιδεία. Όλα είναι θέμα παιδείας. Μπορεί κάποιος να βγει από την αίθουσα και να ζητήσει… αστυνομική προστασία, γιατί του έχει ξυπνήσει ο πόθος ή γιατί κάποιοι 16χρονοι – 17χρονοι θεατές είναι μέσα στην αίθουσα και βλέπουν ένα έργο που μιλάει για τον έρωτα με κτήση. Αυτά μπορεί να επισύρουν και μηνύσεις βέβαια, γιατί τώρα τελευταία, έχουμε και τέτοιες περιπτώσεις… «κανονικότητας».
Αφήνοντας τα, όμως, αυτά πίσω, να ξέρουμε ότι για οτιδήποτε έχουμε μέσα στο μυαλό μας και μας βασανίζει, τα μεγάλα έργα, όπως το «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας», μας βάζουν σε ένα δρόμο καινούργιων ερωτήσεων. Δεν πρόκειται κανείς να πάρει απάντηση για τα καλά και τα στραβά της ζωής του. Θα ανακαλύψει έναν καινούργιο τρόπο να τα σκέφτεται
Υποδύεστε τον βασιλιά των ξωτικών Όμπερον και τον βασιλιά των θνητών, τον Θησέα. Πόσο εύκολη είναι αυτή η εναλλαγή ρόλων στη σκηνή;
Οι χαρακτήρες των εν λόγω έργων είναι κατασκευές από κάποιον μεγάλο ποιητή και από έναν μεταφραστή, ο οποίος το αποδίδει στη γλώσσα του. Κατόπιν έρχεται ο σκηνοθέτης και μετά ο ηθοποιός, ο οποίος καλείται να πει την ιστορία. Ο Όμπερον λοιπόν και ο Θησέας είναι οι πυλώνες μια μεγάλης ιστορίας. Ο ηθοποιός καλείται να αφηγηθεί τι έχουν πει αυτοί οι χαρακτήρες σε ένα λογοτεχνικό παρελθόν. Η διαρκής συνεργασία των μελών που αναφέραμε, δημιουργεί την αίσθηση ότι η ιστορία μπορεί να ειπωθεί από έναν ηθοποιό, παίζοντας όλους τους ρόλους.
Με τον Μανώλη Δούνια τον συν – σκηνοθέτη της παράστασης συνεργάζεστε χρόνια. Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να αποδίδετε κλασσικά έργα στη σημερινή εποχή;
Ο Μανώλης Δούνιας είναι ένας άνθρωπος, με τον οποίο διαφωνούμε δημιουργικά. Το ίδιο συμβαίνει ακριβώς και με την Αθηνά Μαξίμου. Γιατί η διαφωνία σού δίνει την ευκαιρία να ολοκληρώσεις το ψάξιμο σου πιο σφαιρικά. Τι καλύτερο λοιπόν από τέτοιους συνεργάτες.
Σας έχει τύχει στη μέχρι τώρα πορεία σας να μην υπάρχει «χημεία» με κάποιο συνεργάτη;
Συμβαίνει πάρα πολύ συχνά, απλά εσείς δεν το μαθαίνετε, γιατί τις περισσότερες φορές το ξεπερνάμε. Είτε με κάποια αντικατάσταση, είτε προσπαθώντας να πείσουμε τον συνεργάτη, με τον οποίο δεν συμφωνούμε, ότι τον τελικό λόγο τον έχει αυτός που υπογράφει τα πράγματα. Αν δεν το θέλει, θα πρέπει να αναβληθεί η συνεργασία. Έχουν υπάρξει φορές που συνάδελφοι έχουν πει «λυπάμαι, θα ήθελα να φύγω». Και εμείς λέμε «ναι» βέβαια, γιατί θα ήταν μεγάλο βάσανο να καθόμαστε να πείσουμε ο ένας τον άλλον για κάτι, το οποίο δεν υπάρχει περίπτωση να πειστεί κανένας.
Αρκετά κλασικά αριστουργήματα μπαίνουν στο «καλλιτεχνικό στόχαστρό» σας. Πόσο εύκολο είναι να «πειράξει» κάποιος τέτοιου ύφους έργα;
Νομίζω ότι αυτά τα έργα μάς λένε, για να τα ανεβάσουμε σήμερα, «πειράξτε μας». Εν προκειμένω το 1595 ο Σαίξπηρ γράφοντας για την ερωτική μανία δεν μπορούσε να μιλήσει με διαφορετικό τρόπο για το τι θέλει το σώμα, ο πόθος. Τότε δεν μπορούσαν με τίποτα να μιλήσουν για τη στιγμή που δύο σώματα ενώνονται. Έχουμε πλούσιο λεξιλόγιο ακόμα και των… «κακών» λέξεων γι’ αυτή τη μοναδική εικόνα.
Πόσο σημαντική είναι η μετάφραση σε αυτό το εγχείρημα;
Ο Γιώργος Μπλάνας έχει αναλάβει την ευθύνη να μιλήσουμε τον λόγο του Σαίξπηρ ρομαντικά μεν, χωρίς να «εκχυδαΐσουμε» δε τα πράγματα. Στόχος ήταν να θυμηθούμε ότι ο πόθος μας έχει και άλλες λέξεις από αυτές που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας.
Γιατί το «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» ανεβαίνει τώρα; Λίγο πριν μπούμε στον χειμώνα σε μια Αθήνα με πληθώρα παραστάσεων…
Το θέμα είναι η μόνιμη στέγη. Ήρθε η ώρα που ο Μάριος Τάγαρης, επαγγελματίας παραγωγός, μας είπε: «Ελάτε εδώ, θα “στεγάσω” τα έργα που θέλετε να κάνετε». Όταν του είπαμε ότι το ρεπερτόριό μας αφορά κλασικά έργα, είπε «και εγώ αυτά θέλω να δω». Και είμαστε εδώ από την «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» και δώθε, να κάνουμε παραγωγές μαζί. Το θέατρο Βεάκη ήρθε στα χέρια του πριν από δύο χρόνια. Είπαμε να κάνουμε το «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» περιοδεία και μετά να το βάλουμε στο θέατρο το πρώτο τρίμηνο και το αμέσως επόμενο διάστημα να ακολουθήσουν και άλλες δουλειές.
«Η φωνή ακούγεται πιο ωραία απ’ότι είναι»
Φοιτήσατε με υποτροφία στη δραματική σχολή του Θεάτρου Τέχνης – Καρόλου Κουν. Γιατί επιλέξατε να γίνετε ηθοποιός;
Είναι πολύ δύσκολο μετά από 31 χρόνια να είσαι σίγουρος για το τι έχει συμβεί στα 17 – 18 σου και για ποιο λόγο ήθελες να γίνεις επαγγελματίας ηθοποιός. Πάντως η πολιτική δεκαετία του 1980 για έναν άνθρωπο τότε, ήταν ένας μαγικός κόσμος, σαν την Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων. Να αντιλαμβάνεσαι όλους τους κινδύνους της πολιτείας σου μέσα από μεγάλους φιλοσόφους, να διαβάζεις βιβλία για τον κοινωνισμό, είτε αυτός λέγεται κομμουνισμός είτε σοσιαλισμός, και να λες πως θα μπορέσουμε να μιλήσουμε στον κόσμο για την αλλαγή που πρέπει να έρθει; Αυτό με έκανε εμένα μέσα από τα διαβάσματά μου, να θέλω να γίνω επαγγελματίας ηθοποιός.
Θυμάστε την πρώτη επαγγελματική σας παράσταση;
Η πρώτη φορά που έπαιξα στο θέατρο επαγγελματικά ήταν στις 30 Απριλίου 1990, μεσημέρι στο Ηρώδειο. Ήταν η παράσταση «Αχαρνής» του Αριστοφάνη, σε αναβίωση της σκηνοθεσίας του Κάρολου Κουν, ο οποίος είχε πεθάνει πριν τρία χρόνια. Αυτό που θυμάμαι ή μάλλον κατάλαβα αργότερα σε σχέση με αυτό που έκανα τότε, ήταν ότι έπαιξα σε ένα ρωμαϊκό θέατρο ακριβώς την ώρα που παίζανε οι άνθρωποι που το φτιάξανε πριν από 2.500 χρόνια!
Υπάρχει κάποιο επαγγελματικό απωθημένο που έχετε;
Υπάρχουν χιλιάδες έργα στο παγκόσμιο ρεπερτόριο, τα οποία είναι υπέροχα και δεν πρόκειται να τα κάνουμε όλα. Ας πούμε λέω πάντα « τι υπέροχο έργο που είναι ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα». Τι κρίμα που είμαι 50 χρονών και δεν μπορώ να το παίξω…
Έχετε δανείσει τη φωνή σας σε πολλές ραδιοφωνικές, τηλεοπτικές διαφημίσεις, σπικάζ… Πόσο σας έχει βοηθήσει αυτό το σπουδαίο εργαλείο της δουλειάς;
Πάρα πολύ. Βέβαια το όμορφο και το ωραίο είναι λέξεις διαφορετικές. Το όμορφο έχει να κάνει με τη μορφή και το ωραίο με την ώρα. Το τι είναι καλό να το ακούς, όμορφο ή ωραίο, έχει να κάνει με το τι λέγεται. Η ωραία φωνή είναι κάτι που έχεις, κάτι σαν τα μπλε μάτια. Γεννήθηκες με αυτά. Το θέμα όμως είναι πώς κοιτάς.
Μην κοιτάτε αν έχετε ωραία φωνή. Μάθετε αυτά που λέγονται από τη φωνή σας να είναι όμορφα. Όταν απαγγέλλεις Σαίξπηρ και δεν ξέρεις καν πως να βάλεις τη μια λέξη δίπλα στην άλλη, όσο ωραία φωνή και να έχεις, κάτι άσχημο θα ακούγεται.
Άρα το θέμα είναι πώς έχεις καλλιεργηθεί, για να μπορείς να λες αυτά τα τεράστια κείμενα. Γι’ αυτό η φωνή μου ακούγεται πιο ωραία απ’ ό,τι είναι. Καλό είναι να χρησιμοποιούμε σωστά την ελληνική γλώσσα, να έχουμε άποψη με αυτή, να τη λέμε, να εκτιθέμεθα όλοι, γιατί αυτή είναι η Πολιτεία μας. Γι’αυτό υπάρχουν ωραία μυαλά, ωραίες φωνές…
Την περίοδο 2010 – 2011 συμμετείχατε στο «Νησί». Στη συνέχεια υπήρξε ένα διάστημα ανομβρίας και φέτος βλέπουμε τη μυθοπλασία σε «πρώτο πλάνο». Έχετε παρακολουθήσει κάποια από τις νέες σειρές;
Έχω δει τόσο λίγο που δεν μπορώ να έχω καθόλου άποψη και γνώμη. Ωστόσο, θεωρώ ότι ανοίγει πλέον ο δρόμος για ανθρώπους θέλουν να ασχοληθούν με το τηλεοπτικό προϊόν και να επιτέλους να δούμε ξανά ωραίες δουλειές.
Δεχθήκατε φέτος τηλεοπτική πρόταση;
Πάντα έχω προτάσεις από την τηλεόραση, αλλά πάντα απαντώ «πότε θα κάνουμε γύρισμα βρε παιδιά, όταν εγώ θα είμαι σε περιοδεία σε όλη την Ελλάδα;». Οπότε τελειώνει η κουβέντα.
Ποια είναι τα επόμενα βήματά σας;
Ξεκινήσαμε στο θέατρο Βεάκη με το «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας». Στις 17 Ιανουαρίου θα «ανεβάσουμε» τη παράσταση «Οι τρεις αδελφές» του Τσέχωφ σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Καραντζά. Θα πρωταγωνιστήσουν η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, η Αθηνά Μαξίμου, εγώ, ο Χρήστος Λούλης, ο Δημήτρης Πιατάς, ο Ορφέας Αυγουστίδης. Τον επόμενο χειμώνα έρχεται μια μεγάλη συνεργασία με την Κατερίνα Ευαγγελάτου: Η «Μήδεια» του Ευριπίδη σε κλειστό χώρο και αμέσως μετά, το καλοκαίρι το ’21, θα δούμε τον «Οθέλλο» του Σαίξπηρ με τον Γιάννη Μπέζο στον ομώνυμο ρόλο, τη Λένα Παπαληγούρα ως Δεισδαιμόνα και στον ρόλο του Ιάγου.
INFO:
«Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας» στο θέατρο Βεάκη: Στουρνάρη 32, Αθήνα – Τηλ.: 210 5223 522.
Συντελεστές:
Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας
Σκηνοθεσία: Αιμίλιος Χειλάκης – Μανώλης Δούνιας
Μουσική: Κωνσταντίνος Βήτα
Σκηνικά – Κοστούμια: Τέλης Καρανάνος – Αλεξάνδρα Σιάφκου
Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος
Κίνηση: Αντωνία Οικονόμου
Βοηθός Σκηνοθετών: Δημήτρης Κακαβούλας
Φωτογραφίες: Γιώργος Καπλανίδης || Καμαρινή Μωραγιάννη.
Παίζουν: Αιμίλιος Χειλάκης, Δημήτρης Πιατάς, Αθηνά Μαξίμου, Μιχάλης Σαράντης, Αλέξανδρος Βάρθης, Λένα Δροσάκη, Κωνσταντίνος Γαβαλάς, Χριστίνα Χειλά – Φαμέλη, Κρις Ραντάνοφ, Παναγιώτης Κλίνης, Τίτος Λίτινας, Μιχάλης Πανάδης, Κωνσταντίνος Μουταφτσής.
Ημέρες & ώρες παρστάσεων: Τετάρτη στις 19.00 | Πέμπτη και Παρασκευή στις 21.00 | Σάββατο στις 18.00 και στις 21.00 | Κυριακή στις 19.00
Eισιτήρια:
Τετάρτη: 18€ φοιτητικό, ανέργων, παιδικό, ΑΜΕΑ 15€
Πέμπτη και Παρασκευή: Πλατεία Α’ Ζώνη 25€ φοιτητικό, ανέργων, παιδικό, ΑΜΕΑ 17€ | Β’ Ζώνη 20€ φοιτητικό, ανέργων, παιδικό, ΑΜΕΑ 17€ | Εξώστης Α’ Ζώνη 20€ φοιτητικό, ανέργων, παιδικό, ΑΜΕΑ 17€ | Β’ Ζώνη 17€ φοιτητικό, ανέργων, παιδικό, ΑΜΕΑ 15€ ||
Σάββατο: Πλατεία Α’ Ζώνη 25€ φοιτητικό, ανέργων, παιδικό, ΑΜΕΑ 17€ | Β’ Ζώνη 20€ φοιτητικό, ανέργων, παιδικό, ΑΜΕΑ 17€ | Εξώστης Α’ Ζώνη 20€ φοιτητικό, ανέργων, παιδικό, ΑΜΕΑ 17€ | Β’ Ζώνη 17€ φοιτητικό, ανέργων, παιδικό, ΑΜΕΑ 15€.
Κυριακή: Πλατεία Α’ Ζώνη 25€ φοιτητικό, ανέργων, παιδικό, ΑΜΕΑ 17€ | Β’ Ζώνη 20€ φοιτητικό, ανέργων, παιδικό, ΑΜΕΑ 17€ | Εξώστης Α’ Ζώνη 20€ φοιτητικό, ανέργων, παιδικό, ΑΜΕΑ 17€ | Β’ Ζώνη 17€ φοιτητικό, ανέργων, παιδικό, ΑΜΕΑ 15€.
Προπώληση εισιτηρίων: viva.gr.