Αρχίζει την ημέρα του παρουσιάζοντας την πρωινή ψυχαγωγική εκπομπή του STAR «Στη φωλιά των Κου-κου». Στην συνέχεια επισκέπτεται τον χώρο Πολιτισμού και Τέχνης «Modus Vivendi» που έχει δημιουργήσει στα Βριλήσσια και το βράδυ πρωταγωνιστούσε μέχρι πρότινος στη γαλλική θεατρική κωμωδία «Προσοχή, ο φίλος δαγκώνει» στο θέατρο «Ζίνα», η οποία έπεσε «θύμα» του κορωνοϊού, καθώς οι παραστάσεις διακόπηκαν οριστικά για προληπτικούς λόγους.
Ο Κρατερός Κατσούλης, ωστόσο, είναι ένας άνθρωπος αεικίνητος, παθιασμένος με ότι και αν καταπιάνεται· φύσει αισιόδοξος μιλά στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ από το… «δεύτερο σπίτι» του, τον πολυχώρο «Modus Vivendi» που διατηρεί στα Βριλήσσια.
Συνέντευξη: Τάσος Μεργιάννης
H θεατρική παράσταση «Προσοχή ο φίλος δαγκώνει» στην οποία πρωταγωνιστούσες έριξε πρόωρα αυλαία λόγω κορωνοϊού. Πώς υποδέχτηκες αυτήν την είδηση;
Για προληπτικούς λόγους η παράσταση ολοκλήρωσε τον κύκλο της την Κυριακή 8 Μαρτίου. Ήταν μια, όπως αποδείχτηκε, πολύ σωστή απόφαση που πήρε η διοίκηση του θεάτρου για την υγεία όλων μας, καθώς λίγες ημέρες αργότερα αποφασίστηκε το κλείσιμο των σχολείων.
Κατά πόσο έχει επηρεάσει ο φόβος για την εξάπλωση του ιού την προσέλευση στα θέατρα;
Σε μεγάλο βαθμό. Κάτι που είναι απολύτως φυσιολογικό και αναμενόμενο.
Πώς ήταν για σένα η φετινή θεατρική σεζόν;
Ήταν μια πολύ καλή σεζόν, με πολλή χαρά και μεγάλη προσωπική και καλλιτεχνική επιτυχία.
Όσοι… πρόλαβαν να παρακολουθήσουν την παράσταση, τι ακριβώς είδαν να συμβαίνει επί σκηνής;
Πρόκειται για μια παράσταση που ανέβηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα και βασίζεται στην κωμωδία της Γαλλίδας Carole Greep με τίτλο «Μου αρέσει πραγματικά τι κάνεις». Είναι ένα έργο που μιλάει για τη σύγχρονη καθημερινή πραγματικότητα. Για το πώς επικοινωνεί ένα ζευγάρι μεταξύ του αλλά με και με τους άλλους και με… μπόλια ευτράπελα.
Ποια είναι η γνώμη σου για το γαλλικό χιούμορ;
Όλοι οι ρόλοι του έργου έχουν προσαρμοστεί στην ελληνική πραγματικότητα, καθώς η γαλλική κουλτούρα δεν μοιάζει με τη δική μας. Το γαλλικό χιούμορ έχει πολλά εσωτερικά εθνικά δικά τους στοιχεία, με τα οποία οι Έλληνες – όπως και οποιοσδήποτε άλλος λαός – δεν ταυτίζονται.
Η παράσταση βασίστηκε στον αυτοσχεδιασμό. Κάτι που σημαίνει ότι κάθε μέρα το κοινό έβλεπε και μια διαφορετική παράσταση. Πώς είναι αυτή η αίσθηση;
Στο θέατρο ούτως ή αλλιώς κάθε μέρα είναι και μια διαφορετική παράσταση σε όποιο έργο και να παίζεις. Με την έννοια ότι δεν επαναλαμβάνεις ποτέ τίποτα. Δημιουργείς από την αρχή την ίδια διαδρομή. Στη δική μας περίπτωση υπήρχε μια …αυστηρή ελευθερία η οποία επιτρέπει τη διαφοροποίηση της ανάπτυξης των ρόλων. Πάντα, όμως, μέσα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο. Να επιτρέπεται δηλαδή από το κείμενο και πάντα με την καθοδήγηση του σκηνοθέτη μας Βλαδίμηρου Κυριακίδη, ο οποίος μας βοήθησε να δημιουργούμε αυτή τη συνθήκη. Ουσιαστικά πρόκειται για αυτοσχεδιασμό σε εισαγωγικά, και όχι με την έννοια «κάνω ότι μου έρχεται στο κεφάλι».
Με τον Βλαδίμηρο Κυριακίδη είχατε συνεργαστεί ξανά;
Βέβαια. Γνωριστήκαμε πριν από 21 χρόνια στην ταινία «Safe sex» και στο θεατρικό έργο «Άμλετ ο Β’» στο «Ριάλτο». Έκτοτε, αδημονούσα να δουλέψω ξανά μαζί του. Τον Βλαδίμηρο τον θεωρώ έναν από τους δασκάλους μου.
Είναι δύσκολη η φετινή σεζόν από εμπορική άποψη για το θέατρο στην Ελλάδα;
Κάθε σεζόν είναι δύσκολη, απλώς φέτος υπάρχουν και άλλες δυσκολίες που όλοι βιώνουμε πλέον. Γενικά, νομίζω ότι το θέατρο πια είναι μια δύσκολη ιστορία στην Ελλάδα.
Εάν ισχύει αυτό, τότε πως εξηγείται ο υπέρογκος αριθμός των 1.000 παραστάσεων που παίζονται;
Επειδή θεωρώ ό,τι όλοι οι Έλληνες έχουν την τάση να είναι πρόεδροι, θιασάρχες, πρωθυπουργοί και αρχηγοί.
Εκτός από ποσότητα υπάρχει και η αντίστοιχη ποιότητα στο ελληνικό θέατρο;
Αν και δεν προλαβαίνω να παρακολουθήσω παραστάσεις συναδέλφων, καθώς εκείνη την ώρα είμαι πάνω στη σκηνή, υποθέτω ότι δεν μπορεί να υπάρχει η ποιότητα που αντιστοιχεί σε αυτήν την ποσότητα. Είμαστε η μοναδική χώρα στον κόσμο που η πρωτεύουσά της έχει τόσες σκηνές. Δεν δικαιολογείται αυτός ο αριθμός όταν μιλάμε για μια μικρή ευρωπαϊκή χώρα. Από εκεί και πέρα, θα είμαι πάντα υπέρ των ανθρώπων που προσπαθούν να κάνουν κάτι με αγάπη, εντιμότητα και ειλικρίνεια.
Έχεις συμμετάσχει σε δυο από τις εμπορικότερες ταινίες στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου: το «Safe sex» και την «Ευτυχία». Τι λείπει σήμερα από το ελληνικό σινεμά ώστε να «ανθίσει» ξανά;
Είναι πολύ μεγάλη χαρά να γίνονται ωραίες ταινίες και να επιστρέφει ο κόσμος στις αίθουσες βλέποντας ταινίες καλοφτιαγμένες σε όλα τα επίπεδα. Νομίζω ότι από την ελληνική κινηματογραφική πραγματικότητα δεν λείπουν οι συντελεστές. Απουσιάζει, όμως, η συνέπεια και η πειθαρχία, το κέφι και η χαρά, ώστε να γίνουν τα πράγματα όπως πρέπει.
Τηλεοπτικά, για τρίτη συνεχή χρονιά σε βρίσκουμε στο STAR και στην πρωινή ψυχαγωγική εκπομπή «Στην φωλιά των Κου-Κου». Τι είναι αυτό που σε κινητοποιεί ώστε κάθε πρωί να πηγαίνεις με κέφι στο τηλεοπτικό πλατό;
Η εκπομπή, όπως είπες, είναι ψυχαγωγική. Είναι κάτι που οφείλουμε να κάνουμε με κέφι, όπως ακριβώς ισχύει και στο θέατρο.
Σε αυτά τα τρία χρόνια μπορείς να ξεχωρίσεις την καλύτερη στιγμή στον τηλεοπτικό «αέρα» και αντίστοιχα κάποια στιγμή που σε έκανε να αισθανθείς άβολα;
Οι δύσκολες στιγμές στη δουλειά μου έχουν να κάνουν με θέματα υγείας. Όταν δεν είμαι καλά, εγώ ή τα αγαπημένα μου πρόσωπα, σίγουρα θα είναι μια δύσκολη ημέρα στη δουλειά. Αντίστοιχα, οι ωραίες στιγμές είναι αυτές στις οποίες η καλώς εννοούμενη «πλάκα» και το κέφι επικρατούν. Μια τέτοια στιγμή ήταν η αποκριάτικη εκπομπή που κάναμε πρόσφατα.
Ο «τρόπος ζωής» του Κρατερού
Μπορείς να μας συστήσεις το «Modus Vivendi by Krateros Katsoulis» που λειτουργεί εδώ και κάποιους μήνες στα Βριλήσσια;
Είναι ένας χώρος στον οποίο γίνονται σεμινάρια και δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με τον Πολιτισμό και την Τέχνη. Από παιδικό θέατρο, σεμινάρια μουσικής και κίνησης, μέχρι διαλογισμό, γιόγκα, φωνητική και πολεμικές τέχνες. Κάποια στιγμή στον χώρο θα παρουσιαστεί και το δικό μου σεμινάριο με τίτλο «Λόγος στο σώμα, σώμα στο λόγο». Το σεμινάριο βασίζεται στην άποψή μου ότι η ενασχόλησή μας με τις βασικές αρχές της υποκριτικής μπορούν να κάνουν σε πρακτικό επίπεδο την καθημερινότητά μας πιο εύκολη και καλύτερη.
Τι ανάγκες ήρθε να καλύψει το «Modus Vivendi»;
Ήρθε να καλύψει μια ευρύτερη προσωπική μου ανάγκη να υπάρχει ένας χώρος στον οποίο οι άνθρωποι να έρχονται, είτε για να προσφέρουν στους συνανθρώπους τους μαθαίνοντάς τους έναν καλύτερο τρόπο ζωής, είτε για να μάθουν οι ίδιοι κάτι και να αισθανθούν καλύτερα.
Είναι ένα project το οποίο έχεις αποκαλέσει «όνειρο ζωής». Για ποιο λόγο;
Γιατί πολύ απλά είναι κάτι που πάντα ήθελα να κάνω. Όχι μόνο για να στεγάσω το δικό μου σεμινάριο, αλλά και για να υπάρχει ένας χώρος ο οποίος να κάνει τη ζωή των συνανθρώπων μου πιο όμορφη.
Ποιες είναι οι μόνιμες δραστηριότητες στον χώρο και τα επόμενα προγραμματισμένα events;
Πριν από λίγες ημέρες ανέβηκε στον χώρο μας η παιδική παράσταση «Ο μικρός ονειροπόλος» από το Ρέον Θέατρο, ενώ στο παρελθόν έχουν κάνει σεμινάρια φίλοι και γνωστοί, όπως ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης που έκανε ένα master class πάνω στην κωμωδία.
Για το άμεσο μέλλον ετοιμάζεται τόσο μια έκθεση ζωγραφικής όσο και μια έκθεση φωτογραφίας. Θα εκτεθούν έργα της φωτογράφου Εμμανουέλας Αργυροπούλου, η οποία επιλέχθηκε από τη Διεθνή Επιτροπή Επιλογής 2019 της Διεθνούς Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης της Φλωρεντίας για να εκπροσωπήσει τη χώρα μας στην κατηγορία της Καλλιτεχνικής Φωτογραφίας με ένα μέρος της συλλογής «Experience Greece» («Βίωσε την Ελλάδα»).
Κάθε Τρίτη υπάρχει σεμινάριο πολεμικών τεχνών, κάθε Τετάρτη πραγματοποιούνται μαθήματα διαλογισμού ενώ κάθε Πέμπτη το απόγευμα μέχρι τα τέλη Ιουνίου υπάρχει ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον σεμινάριο Ιστορίας της Ευρωπαϊκής Μουσικής. Εισηγήτρια του σεμιναρίου είναι η Μυρτώ Τρίμπαλη, καθηγήτρια πιάνου και μουσικολογίας στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών.
Modus Vivendi σημαίνει «τρόπος ζωής». Ποιος είναι ο τρόπος ζωής που έχεις επιλέξει; Για παράδειγμα, είσαι στην πραγματική σου ζωή όσο αισιόδοξος δείχνεις;
Σίγουρα στην καθημερινότητά μου θα υπάρξουν ημέρες δύσκολες και περίεργες και σίγουρα όχι χαρούμενες. Εξακολουθώ όμως να είμαι ένας άνθρωπος αισιόδοξος, ο οποίος πιστεύει ότι κάθε ημέρα είναι μια καινούργια ημέρα και αξίζει κάποιος να την ξεκινήσει με χαρά.
Σου έχει γίνει ποτέ πρόταση να κατέβεις υποψήφιος στην κεντρική πολιτική σκηνή ή την Τοπική Αυτοδιοίκηση;
Είμαι πολιτικοποιημένος και ενδιαφέρομαι για τα κοινά. Αυτό που επιλέγω είναι να κάνω το χρέος μου ως ενεργός πολίτης, προτείνοντας έναν καλύτερο τρόπο ζωής μέσω της Τέχνης και του Modus Vivendi.
Έχεις δυο παιδιά. Τι ονειρεύεσαι και τι φοβάσαι γι’ αυτά;
Η προσμονή μου και η προσευχή μου είναι να είναι γερά, δυνατά, χαρούμενα και να ανακαλύψουν αυτό που αγαπάνε και που θέλουν να κάνουν στη ζωή τους για να είναι πραγματικά ευτυχισμένα.
INFO:
Το Modus Vivendi by Krateros Katsoulis» βρίσκεται στην οδό Τροίας 1 στα Βριλήσσια – Tηλ. επικοινωνίας: 210 6892276, 6981806728
Instagram: @modusvivendibkk
Facebook: ModusVivendi by Krateros Katsoulis.