Ο δήμαρχος του Αμαρουσίου ανοίγει τα χαρτιά του στην «Α» και οι ειδήσεις που βγάζει ξεπερνούν τα ορία του εργοταξίου της πλατείας Ευτέρπης.
Από τη μια, όραμα, πίστη, επιμονή. Από την άλλη, ανησυχία, προβληματισμός, διαμαρτυρίες. Αυτός είναι ο καμβάς πάνω στον οποίο η διοίκηση του Γιώργου Πατούλη επιχειρεί να φτιάξει κάτι εξίσου μεγαλεπήβολο, όσο και φιλόδοξο: Το υπόγειο πάρκινγκ στην πλατεία Ευτέρπης, στην «καρδιά» του Αμαρουσίου.
Η «ΑΜΑΡΥΣΙΑ», αφουγκραζόμενη τη μεγάλη δημόσια συζήτηση που έχει ανοίξει, με επιχειρήματα υπέρ και κατά του υπόγειου χώρου στάθμευσης, σε συνδυασμό με τη μελλοντική έλευση του Μετρό στο κέντρο και τα σενάρια που έχουν τεθεί επί τάπητος για τον χώρο υποδοχής του σταθμού της Γραμμής 4, φιλοξενεί στις σελίδες της μια άκρως ενδιαφέρουσα και αποκαλυπτική συνέντευξη του δημάρχου.
Στόχος μας ήταν, αρχικά, η αποσαφήνιση από τα πλέον επίσημα χείλη, μιας σειράς ερωτημάτων που έχουν δημιουργηθεί γύρω από το έργο. Ωστόσο, από την κουβέντα μας με τον Γιώργο Πατούλη προέκυψαν κι άλλες πολύ ενδιαφέρουσες ειδήσεις. Όπως ο ίδιος μας λέει, υπάρχουν πολλές ακόμη μεγάλες παρεμβάσεις στα σχέδια της διοίκησής του, με στόχο τη ριζική αλλαγή της εικόνας του κέντρου της πόλης, το οποίο φιλοδοξεί να διαμορφώσει σε ένα χώρο «που θα αναδεικνύει και θα προωθεί τον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό».
Ένα νέο υπερσύγχρονο κλειστό γυμναστήριο στη θέση του ιστορικού «Σπύρος Λούης», δύο διατηρητέα κτήρια γειτονικά το ένα με το άλλο που προορίζονται για αναπαλαίωση, αλλά και η πλατεία Ηρώων που θα είναι η επόμενη κεντρική πλατεία της πόλης που θα αναπλαστεί, αποτελούν, μαζί με το υπόγειο πάρκινγκ στην πλατεία Ευτέρπης, τον «χάρτη» πάνω στον οποίο η διοίκηση Πατούλη φιλοδοξεί να αποτυπώσει το όραμά της για ένα εκτεταμένο «λίφτινγκ» της περιοχής.
«Στόχος -όπως λέει ο δήμαρχος- η τόνωση και μια ανταγωνιστική προοπτική του εμπορικού κόσμου, έναντι των μεγάλων εμπορικών κέντρων που λειτουργούν στην πόλη».
Το βέβαιο είναι ότι όσα θα διαβάσετε στο δισέλιδο που ακολουθεί, είναι άκρως ενδιαφέροντα και θα συζητηθούν.
Κύριε Πατούλη, αν σας ζητούσα να μας περιγράψετε συνοπτικά τους λόγους για τους οποίους θεωρείτε ως σημαντική την κατασκευή του υπόγειου πάρκινγκ στην πλατεία Ευτέρπης, τι θα απαντούσατε;
Είναι σημαντικό για πέντε κυρίως λόγους:
• Γιατί θα δώσει λύση σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αφορούν την αγορά του ιστορικού – εμπορικού μας κέντρου, το ζήτημα της στάθμευσης. Κι αυτό θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα κυρίως απέναντι στα γειτονικά μεγάλα εμπορικά κέντρα.
• Γιατί θα έχει ως συνέπεια τη βελτίωση των συνθηκών κυκλοφορίας κι αυτό θα έχει θετική επίπτωση στην ποιότητα ζωής των κατοίκων και επισκεπτών.
• Γιατί θα αυξήσει τις αξίες γης και την περιουσία των συμπολιτών μας.
• Γιατί θα αυξήσουμε την περιουσία του Δήμου μας με μια χρήσιμη υποδομή που θα μας ανήκει για πάντα, χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψουμε ούτε ένα ευρώ συμπολίτη μας.
• Γιατί στο χώρο πάνω από τον υπόγειο χώρο στάθμευσης θα δημιουργηθεί μια πλατεία που θα αποτελεί σημείο αναφοράς και τοπόσημο για το προάστιό μας.
Σε ποιο σημείο βρίσκονται σήμερα οι εργασίες;
Βρισκόμαστε εντός των ορίων εκτέλεσης του αρχικού χρονοδιαγράμματος. Σε απόλυτο βαθμό. Έχει γίνει η απομάκρυνση των περιπτέρων, γίνεται μεταφορά και μεταφύτευση των δέντρων, αποξηλώθηκαν οι κυβόλιθοι, απομακρύνθηκε ο αστικός εξοπλισμός, ενώ θα γίνει και η μετατόπιση του δικτύου ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, που είναι μια χρονοβόρα διαδικασία.
Τι εικόνα έχετε για την αποτελεσματικότητα των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων πέριξ του εργοταξίου; Σκοπεύετε να κάνετε βελτιωτικές παρεμβάσεις;
Το ζήτημα των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων είναι κρίσιμης σημασίας, για το διάστημα που θα διαρκέσει η κατασκευή του έργου. Για να είναι αποτελεσματικές, είναι καταρχήν απαραίτητο να συμμορφώνονται όλοι στις πινακίδες σήμανσης που έχουν τοποθετηθεί. Επίσης, έχουμε ζητήσει από τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές να υπάρχει μια αυξημένη επιτήρηση της περιοχής, ώστε να αντιμετωπίζονται άμεσα παραβατικές συμπεριφορές που δημιουργούν κυκλοφοριακά προβλήματα. Ενώ και οι Υπηρεσίες του Δήμου μας, σε συνεργασία με τον εργολάβο, προχωρούν σε παρεμβάσεις που στόχο έχουν τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας, όπως έγινε πριν από μερικές ημέρες που μετατοπίστηκε η περίφραξη του έργου, που ήταν αίτημα των εμπόρων και των κατοίκων. Θέλω να σας διαβεβαιώσω πως όσον αφορά την πλευρά του Δήμου και των υπηρεσιών μας, είμαστε διαρκώς σε επαγρύπνηση και επαφή με τους κατοίκους και τους εμπόρους, ώστε να παρεμβαίνουμε άμεσα και να επιλύουμε τα προβλήματα που παρουσιάζονται. Καμία όμως παρέμβασή μας δεν θα είναι αρκετή, αν δεν υπάρχει συνεργασία με τους πολίτες.
«Μη μπερδεύουμε τον κόσμο με σενάρια και φήμες»
Επειδή ο κόσμος ενδεχομένως να έχει μπερδευτεί από τα κατά καιρούς σενάρια, μπορείτε να διευκρινίσετε ποιος ακριβώς θα είναι ο χώρος υποδοχής της Γραμμής 4 του Μετρό; Γιατί αναφερθήκατε στην πλατεία Γαρδέλη στο Δημοτικό Συμβούλιο και τι μεσολάβησε ώστε να επανέλθει στο τραπέζι ο αρχικός σχεδιασμός για την πλατεία Ευτέρπης; Μιλάμε για είσοδο από την οδό Αριστείδου, άρα μήπως αυτό σημαίνει ότι, πλέον, μπαίνει στο κάδρο και η πλατεία Εθνικής Αντίστασης;
Δύο διαφορετικές διοικήσεις της Αττικό Μετρό μάς έχουν διαβεβαιώσει με επιστολές που μας έχουν αποστείλει, ύστερα από ερωτήματα που τους υποβάλαμε, ότι δεν υφίσταται κανένα ζήτημα με την πλατεία Γαρδέλη. Για μένα το πρόβλημα είναι ότι δεν βλέπω να μπορεί να ξεκινήσει το έργο της επέκτασης της Γραμμής 4 του Μετρό προς το Μαρούσι σύντομα. Θα περάσει τουλάχιστον μια δεκαετία ως τότε. Ας κάνουμε λοιπόν υπομονή κι ας περιμένουμε όταν θα είναι έτοιμη η Αττικό Μετρό να προχωρήσει στην υλοποίηση του έργου, να μας παρουσιάσει τα τελικά σχέδια, που ήδη γνωρίζουμε. Καλό είναι λοιπόν να μη μπερδεύουμε τον κόσμο με σενάρια και φήμες, αλλά να περιμένουμε να ξεκινήσει να υλοποιείται το έργο. Και να είστε όλοι σίγουροι πως καμία παρέμβαση δεν πρόκειται να γίνει, με αυτή τη διοίκηση στο Δήμο, αν δεν υπηρετεί το συμφέρον της πόλης.
Ο ευρύτερος χώρος της πλατείας Ευτέρπης, αν τα σενάρια επιβεβαιωθούν, καλείται να «υποστηρίξει» μια υπέργεια γραμμή του ΗΣΑΠ, με γέφυρα που είχε αντιμετωπίσει στο παρελθόν πρόβλημα αντιστήριξης, ένα υπόγειο πάρκινγκ τριών ορόφων και μελλοντικά έναν σταθμό Μετρό. Υπάρχουν οι γεωτεχνικές προδιαγραφές για ένα τόσο τεράστιο οικοδομικό σύμπλεγμα στην «καρδιά» της πόλης;
Καλό θα είναι να είμαστε σοβαροί και υπεύθυνοι όταν μιλούμε για μεγάλα έργα και τα συνδέουμε με ζητήματα ασφάλειας.
Πιστεύει κανείς ότι οι αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες της Αττικό Μετρό όταν έκαναν το σχεδιασμό της νέας γραμμής, δεν έλαβαν υπόψη τους τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις του ΗΣΑΠ ή δεν εξέτασαν το ενδεχόμενο να γίνει στον ίδιο χώρο και υπόγειο πάρκινγκ, που θα εξυπηρετούσε τους επιβάτες του σταθμού; Δεν υλοποιούνται τόσο μεγάλα έργα, αν δεν λαμβάνουν υπόψη τους όλα τα δεδομένα. Και για να προβλέπεται στο σχεδιασμό της Αττικό Μετρό η δημιουργία σταθμού στο κέντρο του Αμαρουσίου, αυτό σημαίνει ότι το έργο από τεχνικής άποψης είναι εφικτό. Η έλλειψη χρημάτων είναι η αιτία που δεν υλοποιείται όλα αυτά τα χρόνια, κι όχι οι τεχνικές δυσκολίες. Ας αφήσουμε λοιπόν την κινδυνολογία κι ας πιέσουμε όλοι προς κάθε κατεύθυνση, ώστε να προχωρήσουν όλα τα έργα στο κέντρο. Και ο σταθμός του Μετρό, αλλά και το υπόγειο πάρκινγκ. Θα δώσουν «ανάσα» στο Μαρούσι και την αγορά. Η ακατάσχετη κινδυνολογία στην οποία ορισμένοι καταφεύγουν, μόνο ζημιά προκαλεί.
Έχουν δίκιο να ανησυχούν οι έμποροι του κέντρου για τις επιπτώσεις των εργασιών, αλλά και του ολοκληρωμένου έργου, στις επιχειρήσεις τους;
Εγώ γνωρίζω ότι ο εμπορικός κόσμος της πόλης και ιδιαίτερα του κέντρου, επιθυμούσε την κατασκευή ενός χώρου στάθμευσης στην περιοχή. Αυτός ήταν και ο λόγος που συμπεριλάβαμε στο προεκλογικό μας πρόγραμμα το πάρκινγκ στην πλατεία Ευτέρπης, ως δέσμευση που τώρα υλοποιούμε με συνέπεια. Αντιλαμβάνομαι, επίσης, τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει στην καθημερινότητά τους η κρίση και η μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών. Όλα αυτά ενισχύουν την ανασφάλεια και την ανησυχία τους. Η κατασκευή του πάρκινγκ θα λειτουργήσει τονωτικά στην αγορά και θα κάνουμε ως Δήμος ότι είναι δυνατόν για να μην τους επηρεάσουν οι επιπτώσεις από την εκτέλεση του έργου. Όπως σε όλα τα μεγάλα έργα, έτσι και σε αυτό, η ταλαιπωρία θα είναι προσωρινή αλλά το όφελος μόνιμο.
«Η επιλογή της πλατείας Ευτέρπης είναι μονόδρομος»
Τι απαντάτε σε όσους υποστηρίζουν ότι υπήρχαν εναλλακτικές λύσεις «περιφερειακά» του κέντρου, σε χώρους όπως το πάρκινγκ του ΙΓΕ πίσω από το Παλαιό Δημαρχείο, ο χώρος του Αμαλιείου ή το πρώην οικόπεδο Παναγόπουλου;
Καμία εναλλακτική επιλογή δεν υπήρχε, απλά γιατί κανένα οικόπεδο από αυτά που προτείνονται δεν ανήκει στο Δήμο. Πως θα κατασκευαστεί πάρκινγκ σε ιδιωτικό χώρο;
Το οικόπεδο του ΙΓΕ επί της Λ. Κηφισιάς δεν μας ανήκει ακόμη, είμαστε σε δικαστική διαδικασία. Ο χώρος του Αμαλιείου είναι πολύ μακριά από την αγορά και κανένας δεν πρόκειται να σταθμεύσει εκεί για να επισκεφθεί τα καταστήματά της.
Όσο για το οικόπεδο του Παναγόπουλου, θα μπορούσε να είχε απαλλοτριωθεί αν είχαμε καταφέρει να ολοκληρώσουμε το 2008 τη διαδικασία αναχρηματοδότησης των δανείων του Δήμου μας και είχαμε διασφαλίσει τα κεφάλαια για το σκοπό αυτό. Οι ενστάσεις όμως ανεύθυνων δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης τότε, δεν μας επέτρεψαν να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία αυτή έγκαιρα, εν τω μεταξύ ξέσπασε η κρίση και χάθηκε αυτή η ευκαιρία. Το οικόπεδο πέρασε στην ιδιοκτησία ιδιωτών και σήμερα φιλοξενεί στο χώρο του ένα πολυκατάστημα τροφίμων με τρεις υπόγειους χώρους στάθμευσης, ένας εκ των οποίων έχει παραχωρηθεί στο Δήμο.
Η επιλογή της πλατείας Ευτέρπης είναι μονόδρομος, αφενός γιατί η συγκεκριμένη έκταση ανήκει στο Δήμο, αφετέρου γιατί βρίσκεται στην καρδιά της τοπικής αγοράς. Είναι ιδανική επιλογή.
Πιστεύετε ότι ο κόσμος θα χρησιμοποιήσει ένα πάρκινγκ που θα έχει αντίτιμο, αντί να σταθμεύει σε δρόμους γύρω από το κέντρο; Ποιες λύσεις πιστεύετε ότι θα προσφέρει στην κυκλοφοριακή λειτουργία της περιοχής σε βάθος χρόνου;
Πιστεύω ότι κάθε εμπορική αγορά που σέβεται τους πελάτες της, οφείλει να τους δίνει τη δυνατότητα να μπορούν να σταθμεύουν, ώστε να κάνουν με άνεση κι ασφάλεια τις αγορές τους. Αν λοιπόν παραδώσουμε στους επισκέπτες της αγοράς μας ένα σύγχρονο και λειτουργικό πάρκινγκ, το οποίο με ένα λογικό αντίτιμο θα τους δίνει τη δυνατότητα να αφήνουν το αυτοκίνητό τους για να επισκεφθούν τα καταστήματα του κέντρου για αγορές και διασκέδαση, θα το χρησιμοποιήσουν. Άλλωστε, οι δυνατότητες στάθμευσης σήμερα στη γύρω περιοχή είναι περιορισμένες, σε αντίθεση με την προοπτική ανάπτυξης, που είναι μεγάλη. Μακροπρόθεσμα, η λειτουργία του πάρκινγκ θα έχει πολλαπλά οφέλη: Στις συνθήκες κυκλοφορίας, στην βελτίωση της λειτουργικότητας του εμπορικού κέντρου, στην αύξηση της αξίας γης, στην ενίσχυση των εισοδημάτων και στην αύξηση της απασχόλησης.
«Κομμάτι ενός μεγάλου παζλ»
Βλέποντας την επιμονή σας προσωπικά, αλλά και της διοίκησης για το υπόγειο πάρκινγκ, αλλά και τις ευρείες παρεμβάσεις που επιχειρείτε στο κέντρο τα τελευταία χρόνια, υπάρχει κάποιο γενικότερο πλάνο για την περιοχή;
Θέλω να είμαι απόλυτα ξεκάθαρος. Έχουμε ένα συνολικό όραμα για την αναμόρφωση του ιστορικού κέντρου, το οποίο θέλουμε να αποτελέσει όχι μόνον μια αναβαθμισμένη εμπορική αγορά, αλλά ένα χώρο που θα αναδεικνύει και θα προωθεί τον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό. Η κατασκευή του υπόγειου χώρου στάθμευσης αποτελεί ένα τμήμα των όσων έχουν γίνει ή προγραμματίζονται να γίνουν από τη διοίκησή μας. Έχει προηγηθεί η τοποθέτηση των δύο πεζογεφυρών επί της Λ. Κηφισιάς, που ενώνουν την τοπική μας αγορά με το Ανατολικό Μαρούσι. Ακολούθησε η ανάπλαση του κέντρου, έργο που διεκδίκησε η δική μας διοίκηση και υλοποιήθηκε από την Περιφέρεια. Η παρέμβαση αυτή είναι αδιαμφισβήτητο ότι δεν έχει παραληφθεί από την Περιφέρεια σύμφωνα με τις αρχικές προδιαγραφές κι αυτό δεν αποτελεί δική μας ευθύνη. Σε κάθε περίπτωση, όμως, όταν ο Δήμος αναλάβει την ευθύνη διαχείρισης του χώρου, θα φροντίσουμε να αποκατασταθούν οι όποιες ελλείψεις.
Σας θυμίζω, επίσης, ότι διεκδικήσαμε από το Πράσινο Ταμείο τα χρήματα για την αγορά του νεοκλασικού ακινήτου που βρίσκεται επί των οδών Β. Όλγας και Σουρή, για να το μετατρέψουμε σε χώρο Πολιτιστικής Έκφρασης και Δημιουργίας και διεκδικούμε επιπλέον χρηματοδότηση για την αγορά του γειτονικού νεοκλασικού επί των οδών Σουρή και Πλαστήρα, προκειμένου να δημιουργηθεί μια ενιαία υποδομή Πολιτισμού για τους συμπολίτες μας. Στο σχεδιασμό μας είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου κλειστού γυμναστηρίου με υπόγειο πάρκινγκ, στη θέση που σήμερα είναι το Γυμναστήριο «Σπύρος Λούης». Αν ενώσουμε τις υποδομές αυτές με την πλατεία Ηρώων, που κι αυτή θα αναπλαστεί σύμφωνα με το σχεδιασμό μας, το κέντρο θα αλλάξει όψη, θα γίνει πιο λειτουργικό, πιο φιλόξενο, θα προσφέρει περισσότερες και ποιοτικότερες επιλογές για αγορές, διασκέδαση, αναψυχή, πολιτισμό και αθλητισμό. Αυτό είναι το όραμά μας κι αυτό υπηρετεί η κατασκευή του πάρκινγκ στην πλατεία Ευτέρπης. Είναι κομμάτι του μεγάλου παζλ για το κέντρο μας.
«Δεν θα πέσουμε στην παγίδα της μιζέριας και της απραξίας»
Έντονη είναι και η κριτική από τις παρατάξεις της μειοψηφίας για το συνολικό οικονομικό όφελος του Δήμου. Μιλούν για μικρό ποσό ενοικίασης που αναλογικά γίνεται μικρότερο σε σχέση με την υπεραξία της γης πάνω στην οποία χτίζεται το υπόγειο πάρκινγκ, ενώ υποστηρίζουν ότι μετά την τριακονταετία ιδιωτικής εκμετάλλευσης, ο Δήμος θα παραλάβει μια παλαιωμένη υποδομή που θα έχει «υποθηκεύσει» την περιοχή.
Καταρχήν είναι 29 τα χρόνια παραχώρησης κι όχι τριάντα. Επίσης, δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι σήμερα, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία και το αρνητικό κλίμα στην ελληνική οικονομία, εμφανίζονται επιχειρηματίες πρόθυμοι να επενδύσουν στην πόλη μας σε έργα μακράς πνοής. Αυτό αποδεικνύει πολλά. Και για την πόλη και για τη δημοτική αρχή. Επιπλέον, θέλω να σας πω ότι είναι αντιφατικό από τη μια η αντιπολίτευση να μας λέει ότι το έργο δεν χρειάζεται κι από την άλλη να ισχυρίζεται ότι είναι χαμηλό το τίμημα που αποσπάσαμε. Έχουν να προτείνουν άλλη εναλλακτική επιλογή; Κάποια πιο συμφέρουσα λύση; Το προηγούμενο διάστημα μας κατηγορούσαν επειδή προχωρά το έργο και τώρα μας λένε ότι είναι χαμηλό το τίμημα; Αυτό προέκυψε από το διεθνή διαγωνισμό που διενεργήσαμε. Ποια είναι η πρότασή τους; Να γίνει το πάρκινγκ με λεφτά των δημοτών; Εμείς δεν συμφωνούμε με αυτή τη λογική.Θεωρούμε το έργο απαραίτητο για την εμπορική αγορά της πόλης και πιστεύουμε ότι η μέθοδος της αυτοχρηματοδότησης είναι η πιο συμφέρουσα για το Δήμο και τους δημότες, αφού το κόστος κατασκευής θα το επωμισθεί ο ιδιώτης επενδυτής, ενώ το κόστος απόσβεσης της επένδυσης οι χρήστες του πάρκινγκ.
Θα ήθελα μάλιστα να τονίσω ότι το συγκεκριμένο έργο παραχωρείται για 29 χρόνια στον επενδυτή, όπως ανέφερα παραπάνω, σε αντίθεση με άλλα ακίνητα ή υποδομές του κράτους, που παραχωρούνται από τη σημερινή κυβέρνηση για 99 χρόνια. Αυτό το λέω για να κάνουν οι συμπολίτες μας τις συγκρίσεις και για να αντιληφθούν πόσο υποκριτές είναι κάποιοι. Όσον αφορά το δήθεν επιχείρημα ότι μετά από 30 χρόνια η υποδομή θα είναι πεπαλαιωμένη, θα ήθελα να πω πως όσοι το ισχυρίζονται αυτό δεν γνωρίζουν τίποτε από πάρκινγκ. Σήμερα στην Αθήνα αλλά και σε όλη την Ευρώπη λειτουργούν πάρκινγκ που είναι ηλικίας 30 και 40 χρόνων, χωρίς να θεωρούνται παλιά υποδομή. Με πόση ελαφρότητα κάποιοι απαξιώνουν την περιουσία της πόλης μας, με μικροπολιτική λογική; Δεν θα πέσουμε στην παγίδα της μιζέριας και της απραξίας.