«Σήμερα η Ελλάδα έχει ένα Σύνταγμα που διαθέτει και πολιτική και ιστορική νομιμοποίηση, είναι σύγχρονο και προσαρμοσμένο στις διεθνείς εξελίξεις και, παρά τις τυχόν επιφυλάξεις που θα μπορούσαν να διατυπωθούν σε επί μέρους ζητήματα, παρέχει ένα ικανοποιητικό θεσμικό πλαίσιο για την Ελλάδα του 21ου αιώνα».
Η επικρατούσα άποψη, η οποία είναι το μόνο που μαθαίνει κανείς στο σχολείο για το Σύνταγμα της Χώρας πέραν του ότι… υπάρχει, είναι πολύ καλά δοσμένη σε αυτή την παράγραφο από το site της Βουλής. Το Σύνταγμα της χώρας είναι πολύ ψηλά. Κανείς δεν πρέπει αναφέρεται σε αυτό παρά μόνο για να το εκθειάσει. Η πολιτική τάξη της Χώρας κόπτεται για την πιστή τήρησή του και όταν κρίνεται απαραίτητο γίνονται κάποιες μικρές διορθώσεις σύμφωνα πάντα με τους θεσμούς και πάντα για το καλό του τόπου και των Πολιτών. Σίγουρα, καθώς ο Θεός είναι ο μόνος τέλειος, υπάρχουν μερικά “επί μέρους” ζητήματα, αλλά κατά τα άλλα είμαστε πολύ καλά.
Στην παρουσίαση αυτή θυμόμαστε τα βασικά, αναλύουμε ψύχραιμα και απλά γιατί αυτό το Σύνταγμα έχει πολλά τρωτά που δεν μπορούν να διορθωθούν με μία ακόμα αναθεώρηση. Παρουσιάζουμε τα προβλήματα φιλοσοφίας του, και τελικά προτείνουμε ιδέες και λύσεις στα πλαίσια πολιτισμένης συζήτησης για το τι θα περιλάμβανε ένα καλύτερο Σύνταγμα. Δεν εμπλεκόμαστε σε νομικά και νομικίστικα μονοπάτια. Σκοπός μας δεν είναι η κατάθεση μιας νομικής εργασίας. Εν πολλοίς κάτι τέτοιο δεν θα είχε καν νόημα, καθώς το Σύνταγμα ιστορικά δεν έχει υπάρξει νομικό αλλά φιλοσοφικό κυρίως ζήτημα του κάθε λαού. Οφείλει να αντικατοπτρίζει την αυτοδιάθεση, την αυτοκυριαρχία και την φιλοσοφία της Χώρας και των Πολιτών.
Συζητάμε και καταδεικνύουμε το πρόβλημα νοοτροπίας μας, που εν μέρη ξεκινά από το ίδιο το Σύνταγμά μας, και αναζητούμε λύσεις μέσα από την αλλαγή του. Με συζήτηση, ρεαλιστικά, όχι ουτοπικά, ξεδιπλώνουμε με λεπτομέρειες ιδέες και συνταγματικές πρακτικές που το πολιτικό σύστημα αγνοεί… συστηματικά για λόγους επιβίωσής του.
Ο συντονιστής Γιάννης Λουκέρης είναι αναλυτής και ερευνητής στο AIT. Έχει εργαστεί στο παρελθόν ως ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθώς και στον ιδιωτικό τομέα. Ως συμπέρασμα μιας πολύχρονης μελέτης της ιστορίας των Συνταγμάτων και των οικονομικών συστημάτων ανά τον κόσμο παρουσιάζει και συζητά τις βασικές έννοιες του Συντάγματος, διάφορα ζητήματα του Συντάγματος της χώρας και τεκμηριώνει την άποψή του ότι πλέον χρειαζόμαστε ένα νέο εξ αρχής Σύνταγμα και όχι απλώς μια αναθεώρηση.
(Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012 στις 19:30 / Πολυχώρος Πολιτισμού «διέλευσις» / Λέσβου 15 & Πόρου Κυψέλη 112 56, Αθήνα / Τηλ.: 210 86 13 739 / E-mail: info@dieleusis.gr)