Στο Κέμπριτζ του 12ου αιώνα, ένα παιδί δολοφονείται με φρικτό τρόπο και κάποια άλλα εξαφανίζονται. Ο παντοδύναμος Κλήρος στρέφει τις υποψίες στους Εβραίους, που καταφεύγουν στο κάστρο για να γλιτώσουν από την οργή των κατοίκων.
Ο βασιλιάς Ερρίκος Β’ θορυβείται –οι φόροι που πληρώνουν οι Εβραίοι αποτελούν σημαντικό τμήμα των κρατικών εσόδων, γι’ αυτό ο πραγματικός δολοφόνος πρέπει να βρεθεί το γρηγορότερο. Έτσι καλείται από τη Σικελία ένας από τους πιο φημισμένους ερευνητές, ο Συμεών της Νάπολης, που φτάνει στο Κέμπριτζ μαζί με μια νεαρή γυναίκα, την Αδέλια Αγκιλάρ.
Απόφοιτη της μεγάλης Ιατρικής Σχολής του Σαλέρνο, η Αδέλια είναι μια από τις ελάχιστες γυναίκες γιατρούς στην Ευρώπη της εποχής, και μάλιστα ειδήμων στην εξέταση των πτωμάτων. Είναι «αριστοτέχνις του θανάτου», μια ειδικότητα που πρέπει να κρατηθεί μυστική για να μην κατηγορηθεί για μαγεία.
Καθώς η Αδέλια αναζητά την αλήθεια σε μια πόλη παραδομένη στη δεισιδαιμονία και το φόβο, ένας άντρας γίνεται η σκιά της: ο μυστηριώδης, γοητευτικός σερ Ρόουλι Πίκοτ, άνθρωπος του βασιλιά, που η Αδέλια, όσο κι αν το θέλει, δεν ξέρει αν πρέπει να τον εμπιστευτεί. Γιατί ο Ρόουλι έχει τους δικούς του, πολύ προσωπικούς λόγους να ενδιαφέρεται για την έρευνά της.
Και στο μεταξύ ο δολοφόνος ετοιμάζεται για το νέο του χτύπημα…
Έγραψαν για το βιβλίο
«Συναρπαστικές λεπτομέρειες της μεσαιωνικής εγκληματολογικής έρευνας, εύστοχες παρατηρήσεις σχετικά με τη θέση των γυναικών στην επιστήμη… θαυμάσια πλοκή… Ένα θρίλερ που τα καταφέρνει θαυμάσια τόσο ως ιστορικό μυθιστόρημα όσο και ως αστυνομική περιπέτεια… Εκπληκτικό». (The Washington Post Book World)
«Ευφυές και πολυδιάστατο… Ένας άκρως ψυχαγωγικός συνδυασμός εκκολαπτόμενης επιστήμης, μεσαιωνικής κουλτούρας και καθηλωτικού σασπένς». (USA Today)
«Μια ολοζώντανη ταπισερί του μεσαιωνικού κόσμου». (The New York Times Book Review)
Λίγα λόγια για τη συγγραφέα
Η Αριάνα Φράνκλιν γεννήθηκε στο Ντέβον και, όπως και ο πατέρας της, έγινε δημοσιογράφος. Αφού εισέβαλε στην Ουαλία με το Βασιλικό Σώμα Πεζοναυτών ντυμένη με στολή εκστρατείας σε μια από τις στρατιωτικές τους ασκήσεις, συνόδευσε τη Βασίλισσα σε μια επίσημη επίσκεψή της και έχασε το πάρτι των 21ων γενεθλίων της επειδή έπρεπε να καλύψει το ρεπορτάζ μιας δολοφονίας, κάποια στιγμή παντρεύτηκε, σχεδόν αναπόφευκτα, ένα δημοσιογράφο.
Εκείνη την περίοδο έκρινε πως το να διατηρήσει το γάμο της ήταν καλή ιδέα, οπότε εγκατέλειψε τη σταδιοδρομία της στον Τύπο και εγκαταστάθηκε στην επαρχία όπου ανέθρεψε τις δύο κόρες της, σπούδασε μεσαιωνική ιστορία και άρχισε να γράφει.
Το πρώτο της μυθιστόρημα, που εκτυλισσόταν επίσης κατά τον 12ο αιώνα, την αγαπημένη της ιστορική περίοδο, κρίθηκε από το ΒΒC και τον έγκριτο ιστορικό Ντέιβιντ Στάρκι ως το πιο εμπεριστατωμένο της χρονιάς που εκδόθηκε.
«Η Αριστοτέχνις του Θανάτου» είναι το πρώτο της ιστορικό θρίλερ.
(Εκδόσεις BELL / Σελίδες: 352 / ISBN: 978 960 620 517 0 / Ημερομηνία Έκδοσης: Σεπτέμβριος 2010 / Tιμή: 17,50 ευρώ)