Ο Κρις Καλλίτσης και η Κάτια Γεροδήµου, δυο µάλλον άσηµοι χορευτές του µπαλέτου, βρίσκονται ξαφνικά µπλεγµένοι στα δίχτυα µιας πλεκτάνης που σκοπεύει να αναδείξει την Κάτια από το κορ-ντε-µπαλέ σε σολίστα. Η πλεκτάνη αποτυχαίνοντας ξετυλίγει ένα κουβάρι από αλυσιδωτές αντιδράσεις το οποίο φτάνει ίσαµε τα ∆εκεµβριανά και από κει πίσω πάλι στη δεκαετία του ’50, στην εποχή της Χούντας και στη σύγχρονη Ελλάδα.
∆υο παλιοί αριστεροί ανακαλύπτουν τις άσχηµες αλήθειες για τον εαυτό τους στο πρόσωπο ενός δεξιού, κοινού τους φίλου, κι εκείνος τη δική του οµορφιά στα πρόσωπα των παλιών συντρόφων της νεότητάς του. Οι δυο χορευτές συµβιβάζονται µε τη σκληρή πραγµατικότητα, ενώ ένα νέο αστέρι γεννιέται από το πουθενά στον χώρο του ελληνικού Θεάτρου. Κέρδη και ζηµίες από την όλη ιστορία µένει να εκτιµηθούν στο τέλος του βιβλίου, καθώς ο αναγνώστης µια µουσκεύει στον βυθό της θάλασσας και µια στεγνώνει κάτω από τις ακτίνες του αττικού ήλιου.
Έγραψαν για το βιβλίο
Oι Βραδιές µπαλέτου είναι ένα κοσµοβριθές αφήγηµα και καλύπτει µια περίοδο έξι δεκαετιών. Η υφή του είναι σύνθετη: µυθιστόρηµα ρεαλιστικό, ιστορία µε πλοκή συναρπαστική, αφήγηµα καυστικό και ειρωνικό, µε σκηνές όπου γελάς µέχρι δακρύων, κείµενο ποιητικών αποστροφών, πεζογράφηµα στοχασµού και ηθικών αποτιµήσεων (Ελισάβετ Κοτζιά, H Καθηµερινή, 7/7/1991)
«Ένα από τα σηµαντικότερα µυθιστορήµατα των τελευταίων ετών» (Σπύρος Τσακνιάς, Η Λέξη, Μάρτης-Απρίλης 1992)
Λίγα λόγια για το συγγραφέα
Ο Αλέξης Πανσέληνος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1943. Σπούδασε στη Νομική Σχολή Αθηνών και δικηγόρησε ως το 1997. Εμφανίστηκε το 1982 με τη συλλογή «Ιστορίες με σκύλους». Ακολούθησαν η βραβευμένη με Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος «Μεγάλη Πομπή» (1985), τα μυθιστορήματα «Βραδυές μπαλέτου» (1991), «Ο Κουτσός Άγγελος» (2002), «Ζαΐδα ή Η καμήλα στα χιόνια» (1996, επανέκδοση από το ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ: 2011) και ένας τόμος με δοκίμια «Δοκιμαστικές πτήσεις» το 1993.
Επίσης, η συλλογή διηγημάτων «Τέσσερις ελληνικοί φόνοι» (2004), μεταφράσεις ξένης λογοτεχνίας όπως «Ο Βλακοχορτοφάγος» του John Barth (1999) και το αυτοβιογραφικό «Μια λέξη χίλιες εικόνες» (2004).
Το μυθιστόρημά του «Σκοτεινές επιγραφές» (Μεταίχμιο 2011) τιμήθηκε με το Βραβείο Μυθιστορήματος του περιοδικού «Διαβάζω» το 2012.
Εκδόσεις: ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Συγγραφέας: ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ
Σελίδες: 528
Τιμή: 16,60 ευρώ