Την έναρξη του προγράμματος «Επιτόπια Κομποστοποίηση στα σχολεία του Δήμου Βριλησσίων» με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιώσιμη διαχείριση των αποβλήτων, ανακοίνωσε η δημοτική Αρχή την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου.
Το πρωί της ίδιας ημέρας, ο δήμαρχος Γιάννης Πισιμίσης βρέθηκε στο 1ο Γυμνάσιο Βριλησσίων συνοδευόμενος από τους αντιδημάρχους Παιδείας Χρήστο Γούναρη και Καθαριότητας Γιώργο Μαρίνη, αλλά και στελέχη της Υπηρεσίας Καθαριότητας και μίλησαν στους μαθητές για τη συλλογή οργανικών αποβλήτων που θα μετατρέπονται σε κομπόστ στο σχολείο τους, καθώς η κομποστοποίηση στα σχολεία συνιστά μια μοναδική ευκαιρία για βιωματική μάθηση.
Τον δήμαρχο υποδέχθηκε η διευθύντρια της σχολικής μονάδας Ευαγγελία Σύρμα, ενώ τα παιδιά με τις εύστοχες ερωτήσεις τους έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα οφέλη της κομποστοποίησης.
Η ανακοίνωση της δημοτικής Αρχής
Η δημοτική Αρχή επισημαίνει ότι το πρόγραμμα της Επιτόπιας Κομποστοποίησης στα σχολεία ανταποκρίνεται σε μία ανάγκη της εποχής, για δράσεις που προάγουν την πράσινη σκέψη και την οικολογική ευαισθητοποίηση των νέων της πόλης και σε σχετική ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:
«Στο πλαίσιο του προγράμματος, οι μαθητές συλλέγουν τα οργανικά απόβλητα στο σχολείο τους, τα οποία στη συνέχεια μετατρέπονται σε κομπόστ εντός του κομποστοποιητή, ο οποίος παραχωρείται δωρεάν από το Δήμο Βριλησσίων. Με τη διαδικασία της κομποστοποίησης, δημιουργείται ένα προϊόν, γεμάτο θρεπτικά συστατικά, που αποτελείται από τα απόβλητα που διαφορετικά θα κατέληγαν στη χωματερή. Το κομπόστ αυτό είναι εξαιρετικό για την κηπουρική και την ανάπτυξη φυτών.
Ο στόχος του προγράμματος είναι πολύπλευρος. Πέρα από τη μείωση της σπατάλης τροφίμων και τη μείωση της ταφής απορριμμάτων, το πρόγραμμα στοχεύει στην εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των μαθητών.
Μέσα από αυτήν την εμπειρία, οι μαθητές έρχονται σε επαφή με βιώσιμες πρακτικές για το περιβάλλον και αποκτούν βαθύτερη κατανόηση για τη σημασία της εναλλακτικής διαχείρισης των αποβλήτων. Παράλληλα, το πρόγραμμα συμβάλλει στην ανάπτυξη της αίσθησης συλλογικότητας και τη διάδοση της πράσινης συνείδησης στις οικογένειες και το κοινωνικό περιβάλλον των παιδιών. Με την υποστήριξη και τη συμμετοχή της μαθητικής κοινότητας μας, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα πιο βιώσιμο και φιλικό προς το περιβάλλον μέλλον για τις επόμενες γενιές».