Μια απίστευτη υπόθεση βγήκε πρόσφατα στο φως της δημοσιότητας, καθώς όπως έγινε γνωστό δεκάδες κάτοικοι των Βριλησσίων έχουν λάβει αγωγές μέσω δικαστικών επιμελητών από το Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο υποστηρίζει ότι το ακίνητο που διαμένουν του ανήκει! Οι αγωγές, που υπογράφουν ως εκπρόσωποι του Δημοσίου οι Υπουργοί Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, στρέφονται όχι μόνο εναντίον των οικοπεδούχων αλλά και των παιδιών τους σε περίπτωση που το ακίνητο έχει μεταβιβαστεί με γονική παροχή. Στις αγωγές, το Ελληνικό Δημόσιο ισχυρίζεται οτι πολλά από τα ακίνητα μεταβιβάστηκαν στο Δημόσιο από την Ιερά Μονή Πεντέλης και κηρύχτηκαν απαλλοτριωτέα το 1918 με Βασιλικό Διάταγμα.
Πρόταση νομοθετικής παρέμβασης από την Δημοτική Αρχή
Σύμφωνα με τον Δήμαρχο, Ξενοφώντα Μανιατογιάννη, η Δημοτική Αρχή σκοπεύει να υποβάλλει πρόταση νομοθετικής παρέμβασης στα Υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος ώστε να λυθεί το θέμα συνολικά και όχι κατά περίπτωση, καθώς υπάρχουν Βριλησσιώτες στους οποίους έχει επιδοθεί η εν λόγω αγωγή που δεν έχουν προλάβει ακόμα να κινηθούν νομικά ώστε να κατοχυρώσουν την περιουσία τους. Ο νόμος, πάντως, ορίζει ότι έχουν 100 ημέρες περιθώριο από την στιγμή που λαμβάνουν την αγωγή για να καταθέσουν τα επιχειρήματά τους.
«Επικοινωνούμε με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και με τους νομικούς μας συμβούλους. Θέλουμε το θέμα να λυθεί συνολικά και όχι κατά μόνας. Δεν μπορούν οι δημότες σήμερα να βγάλουν το φίδι από την τρύπα για λάθη και παραλείψεις τους παρελθόντος. Πρόκειται για μια κοινωνική αδικία που πρέπει να θεραπευτεί άμεσα και συνολικά» αναφέρει μιλώντας στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ ο Δήμαρχος, ο οποίος επισημαίνει «ο Δήμος ενημερώνει εκτενώς τους δημότες του και παρέχει οποιαδήποτε νομική πληροφόρηση απαιτηθεί. Το θέμα είναι και οικονομικά ‘’βαρύ’’ για τους ίδιους αλλά και ψυχοφθόρο. Αυτό που συμβαίνει είναι άδικο–είτε τα ακίνητά τους βρίσκονται εντός είτε εκτός σχεδίου. Αυτά τα ακίνητα αποτελούν για πολλούς το μοναδικό περιουσιακό τους στοιχείο. Η εξέλιξη αυτή ανατρέπει όλη τους τη ζωή, την στιγμή μάλιστα που το 2004 είχαν λάβει ‘’Κτηματολογικό Φύλλο’’ από το Κτηματολόγιο, δηλαδή χαρτί κυριότητας στο οποίο αναγράφεται ότι το ακίνητο είναι δικό τους. Απ΄ όσο γνωρίζω έχουν επιδοθεί 20 αγωγές για οικόπεδα εντός σχεδίου και άλλες 30-40 για εκτός σχεδίου. Φυσικά, μια αγωγή εντός σχεδίου μπορεί να απευθύνεται σε 15-20 ανθρώπους, γιατί κατά κύριο λόγο πρόκειται για πολυκατοικίες».
Ο Δήμαρχος Βριλησσίων μιλώντας στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ αποκαλύπτει ότι «έχει κατατεθεί αγωγή και εναντίον του Δήμου Βριλησσίων. «Η υπόθεση αφορά μια εδαφική λωρίδα η οποία εντάχθηκε στο σχέδιο πόλης το 1999 και για την οποία ο Δήμος ήταν στα δικαστήρια με τον ιδιώτη μέχρι το 2003. Και ενώ η αγωγή κερδήθηκε τελεσίδικα το 2003 από τον ιδιώτη, όλως παραδόξως η αγωγή στρέφεται εναντίον του Δήμου. Η εκτίμησή μου είναι ότι δεν υπάρχει δόλος πίσω από την υπόθεση, αλλά λανθασμένοι χειρισμοί όσον αφορά το τεχνικό κομμάτι» λέει χαρακτηριστικά. Ο κ. Μανιατογιάννης κάνοντας μια χρονική αναδρομή της παράδοξης αυτής υπόθεσης αναφέρει στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ «η υπόθεση ξεκινάει το 1918 από την διανομή μιας έκτασης 117.000 στρεμμάτων. Απ’ αυτά, το 1921 τα 10.000 παραμείναν προς αξιοποίηση από την Εκκλησία και άλλα 6.500 δόθηκαν σε ιδιώτες . Το 1926 το Ελληνικό Δημόσιο απαλλοτρίωσε τα 10.000 στρέμματα της Εκκλησίας και το 1950 δημιουργήθηκε η διανομή Αγροκτήματος Γέρακα που αξιοποιήθηκε με παραχωρητήρια και πώληση από το Ελληνικό Δημόσιο προς ιδιώτες- δημότες».
Δημοσθένης Βασιλείου, δικηγόρος: «Το Ελληνικό Δημόσιο όφειλε να ελέγξει τις προϋποθέσεις του νόμου 3127/2003»
Ο δικηγόρος Δημοσθένης Βασιλείου που ασχολείται με την υπόθεση μιλώντας στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ ξεκαθαρίζει «Το Ελληνικό Δημόσιο, προτού ασκήσει τις εν λόγω αγωγές υποβάλλοντας δεκάδες ιδιοκτήτες σε ψυχοφθόρους και πολυδάπανους δικαστικούς αγώνες, όφειλε με βάση τις αρχές της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στο Κράτος και της χρηστής διοίκησης, να ελέγξει οίκοθεν τις προϋποθέσεις του Ν.3127/2003. Συγκεκριμένα ο ως άνω Νόμος ορίζει ότι: Ο νομέας του ακινήτου θεωρείται κύριος έναντι του Δημοσίου α) εάν έχει νόμιμο τίτλο από επαχθή αιτία για 10 χρόνια ή β) εάν νέμεται το ακίνητο καλόπιστα για 30 έτη πριν τη δημοσίευση του Νόμου αυτού (19-03-2003). Σε κάθε περίπτωση, η περιοχή των Βριλησσίων Αττικής έχει ενταχθεί στο σχέδιο πόλεως εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια. Υπενθυμίζεται λοιπόν ότι τα σχετικά διατάγματα που εγκρίνουν τα σχέδια πόλεως, αποτελούν πράξεις της κεντρικής Διοίκησης (δηλαδή του Κράτους) και όχι αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων ή των περιφερειαρχών, όπως ορίζεται στο Σύνταγμα. Επομένως, το Ελληνικό Δημόσιο είχε ήδη ελέγξει τη νομική κατάσταση της περιοχής όπου ευρίσκονται τα επίδικα ακίνητα, κατά την ένταξη της περιοχής στο σχέδιο πόλεως. Συμπερασματικά, σε αυτές τις περιπτώσεις δεν ισχύει ο Νόμος ΔΞΗ/1912 και τα συναφή αυτού διατάγματα που επικαλείται το Δημόσιο, καθώς είναι ξεκάθαρο ότι ισχύει ο νεώτερος Νόμος του 2003. Τέλος, σημειώνω ότι και η νομολογία του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της Χώρας (Άρειος Πάγος) δέχεται και εφαρμόζει τα ανωτέρω, ενδεικτικά σας παραπέμπω στις υπ’ αριθμούς 4/2013 και 382/2015 αποφάσεις αντίστοιχα».