Την εκδημία του μακαριστού αρχιμανδρίτου κυρού Πατρικίου (κατά κόσμον Ιωάννου) Καλεώδη του Ιωσήφ, εφημερίου του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Χαλανδρίου ανακοίνωσε η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Η εξόδιος ακολουθία για τον αγαπητό πατέρα της πόλης θα ψαλλεί στην ίδια εκκλησία, τη Δευτέρα 1η Απριλίου στις 12.00.
Το δελτίο τύπου της Αρχιεπισκοπής
«Ο μακαριστός γεννήθηκε στην Τήνο στις 2 Απριλίου 1941 και σπούδασε στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Διάκονος χειροτονήθηκε την 6η Οκτωβρίου 1963 υπό του μακαριστού Μητροπολίτου Σταυρουπόλεως κυρού Μαξίμου και Πρεσβύτερος την 6η Ιουνίου 1973 υπό του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Ιερωνύμου Α΄. Ως Διάκονος υπηρέτησε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και στο Παρεκκλήσιο των Βασιλικών Ανακτόρων και ως Πρεσβύτερος στον Ι. Ν. Αγ. Νικολάου Χαλανδρίου έως της εκδημίας του.
Διετέλεσε επί σειρά ετών Γραμματέας του Υπηρεσιακού Συμβουλίου των Ανωτέρων Υπαλλήλων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής Θείας Λατρείας, Γραμματέας της Ιεράς Συνόδου, Γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής επί των Οικονομικών και Διευθυντής του Συνοδικού Γραφείου Εκκλησιαστικής Τάξεως και Εθιμοτυπίας.
Παράλληλα υπηρέτησε ως Θεολόγος Καθηγητής στο Πρότυπο Ανώτερο Εκκλησιαστικό Φροντιστήριο Τήνου και στην Εκκλησιαστική Σχολή Κορίνθου. Συνέδραμε ουσιαστικά τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας κ. Αναστάσιο στην προσωρινή επάνδρωση της τότε ανασυγκροτηθείσης Εκκλησίας της Αλβανίας. Έχει λάβει τιμητικές διακρίσεις από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος και το Πανελλήνιο Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου».
Η δήλωση του δημάρχου Χαλανδρίου
Στο ήθος του και την προσφορά του αρχιμανδρίτη στο Χαλάνδρι αναφέρθηκε ο Σίμος Ρούσσος, σημειώνοντας μετά την εξόδιο ακολουθία: «Τούτο το μεσημέρι, με τη θλίψη να σημαδεύει τα πρόσωπα των ανθρώπων της, η πόλη μας αποχωρίζεται εκτός από τον εφημέριο της και ένα ακόμη κομμάτι της ιστορίας της. Ο Πατρίκιος Καλεώδης, επέλεξε νωρίς τον δρόμο της δικής του προσφοράς και τον ακολούθησε μέχρι το τέλος. Με σταθερότητα και μαχητικότητα, ευγένεια και διακριτικότητα. Όλες αυτές τις έξι δεκαετίες, από την πρώτη του τοποθέτηση, το 1963, στον ναό του Αγίου Νικολάου, πορεύτηκε απλά, σχεδόν ασκητικά στο πλάι των συμπολιτών του, δίνοντας με τη στάση ζωής του το παράδειγμα. Με καλλιέργεια και γνώση βαθιά, υπομονή και ανοχή συμβούλευσε, βοήθησε, δίδαξε και συνέτρεξε όσους το ζήτησαν. Έτσι προσηνή, λιτό, ακριβοδίκαιο και γενναιόδωρο, όπως τον γνωρίσαμε θα τον θυμόμαστε», κατέλεξε η δήλωση δημάρχου Χαλανδρίου.
Το μήνυμα του Κώστα Αγγελή
Για τον εκλιπόντα έγραψε ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και αιρετός της παράταξης «Αγαπάμε το Χαλάνδρι»:
«Μεσίστιες οι σημαίες, στον ναό που αγάπησε, στον ναό που για 60 ολόκληρα χρόνια διακόνησε, συμμετέχουν στο πένθος της πόλης…Αρχιμανδρίτης, Πατρίκιος Καλεώδης (1941 – 2024). Μια ακόμη εμβληματική προσωπικότητα του Χαλανδρίου ξεκίνησε στις 29 Μαρτίου το ταξίδι του στο φως. Ο π. Πατρίκιος είναι μάλλον ο τελευταίος από τη γενιά των ιερέων που βίωσε τις μεγάλες αλλαγές της πόλης. Όταν το μακρινό 1964, στα 23 του χρόνια λειτούργησε για πρώτη φορά στον ναό του Αγίου Νικολάου, κανένας δεν μπορούσε να προβλέψει την πορεία του νεαρού τότε ιεροδιάκονου. Η πορεία του, πορεία «ασκητή», πορεία ταπεινότητας, πορεία διδαχής, πορεία μεγαλοφροσύνης. Οι γνώσεις του, οι εμπειρίες του, το πνευματικό και ποιμαντικό έργο του θα μπορούσαν να τον τοποθετήσουν σε Επισκοπικό θρόνο, κάτι το οποίο δεν θέλησε ποτέ.
Προτίμησε την πόλη του, ήταν επιλογή του το Χαλάνδρι, όπως επιλογή του ήταν να διδάξει σε Θεολογικές Σχολές νέους ιερείς. Στην πορεία του καταγράφεται η θητεία του σε αρκετές θέσεις της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, παράγοντας πάντα έργο. Στις σημαντικότερες παρακαταθήκες της ζωής του είναι ταο μοναδικό δοκίμιο με τίτλο «Κώδιξ θεμάτων εκκλησιαστικής τάξεως και εκκλησιαστικής εθιμοτυπίας κατά τα εν τη Εκκλησία της Ελλάδος, ή περί ιεράς αισθητικής δοκίμιον», στις 1300 σελίδες του οποίου περιέχεται αναλυτικά όλο το Ορθόδοξο Εθιμοτυπικό Λειτουργικό. Έτσι εξηγείται και η παρουσία του σε κάθε ορκωμοσία Ελληνικής Κυβέρνησης της Μεταπολίτευσης, σε κάθε επίσκεψη ξένου πολιτικού ή θρησκευτικού Ηγέτη, που συναντούσε τον Αρχιεπίσκοπο. Όλα αυτά και πολλά ακόμη ήταν ο π. Πατρίκιος…
Στο φως που ταξιδεύει τώρα, θα συναντήσει τον π. Σπυρίδωνα, τον π. Στέφανο, τον π. Ιλαρίωνα στο δικό τους ουράνιο Χαλάνδρι. Από εκεί ψηλά θα συνεχίσουν να προσεύχονται για όλους μας. Αν πρέπει να προσθέσω κάτι σε όσα θα ειπωθούν, είναι ότι θα μου λείψουν οι συζητήσεις και οι προτροπές του, οι σκέψεις του και οι ιδέες του για το Χαλάνδρι. Ήταν γλυκός και μειλίχιος, τον είδα όμως και πολύ παθιασμένο και «φουρτουνιασμένο», όταν έβλεπε το άδικο. Στις δύο συγγραφικές μου προσπάθειες ήταν σταθερά δίπλα μου, με ενδιαφέρον με ρωτούσε πως πηγαίνει η έρευνα, που μπορούσε να βοηθήσει και πραγματικά υπήρξαν στιγμές, που οι γνώσεις του συνέβαλαν καθοριστικά. Ήταν ένας καλός ιερέας, ήταν ένας καλός άνθρωπος…»
Η ανακοίνωση του Χάρη Ρώμα
Ο επικεφαλής της παράταξης «Χαλάνδρι στο Φως» σημείωσε μετά την εξόδιο ακολουθία: «Και βρίσκομαι ξαφνικά στην ολοφώτιστη εκκλησία με πολλές δεκάδες πατέρες, Επισκόπους και άλλους ανώτερους κληρικούς έως και τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο απέναντι μου (δεν φαίνεται στην φωτογραφία γιατί κάθεται στον ιερατικό θρόνο λόγω φυσικής κόπωσης). Φαίνεται όμως ,ακριβώς απέναντι μου ,ο γιός του τέως Νικόλαος, ενώ η χήρα του τέως, Άννα-Μαρία(ακριβώς δίπλα του)δεν φαίνεται γιατί κάθεται επίσης στο ειδικό κάθισμα που τοποθετήθηκε για εκείνη. Δίπλα μου στέκεται ο Δήμαρχος αλλά και αυτός δεν «χώρεσε» στην τυχαία φωτογραφία της στιγμής. Επίσης σημειώνω ότι η εκκλησία ήταν ασφυκτικά γεμάτη από συγκινημένους πιστούς. Επιπλέον συνεργεία τηλεόρασης περίμεναν έξω από την εκκλησία.
Γιατί όλα αυτά και όλοι αυτοί; θα αναρωτηθείτε. Μα γιατί μαζευτήκαμε (από το ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΣΤΟ ΦΩΣ ήταν μαζί μου και η Βούλα Ζορμπά και η Βάλια Σταμάτη) για να πούμε το τελευταίο αντίο στον εμβληματικότερο ίσως Ιερωμένο του Χαλανδρίου, σύμβολο της εκκλησιαστικής ζωής της πόλης. Ομολογώ ότι ούτε εγώ είχα υπόψιν μου όλες τις περγαμηνές και τα εντυπωσιακά στάδια από τα οποία πέρασε η ιερατική πορεία του εκλιπόντος εφημέριου του Ιερού ναού του Αγίου Νικολάου, Αρχιμανδρίτη Πατρίκιου Καλεώδη. Δεν ήξερα ότι αφού σπούδασε στην Ιερατική Σχολή της Χάλκης διορίστηκε διάκονος και αργότερα Αρχιερεύς των Βασιλικών Ανακτόρων. Ούτε ότι πάντα κατείχε επιτελικές θέσεις στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών. Ούτε ότι συνέγραψε βιβλίο χιλίων σελίδων, τον σημαντικότερο μέχρι σήμερα κώδικα εκκλησιαστικής εθιμοτυπίας και πρωτοκόλλου.
Και δεν τα ήξερα όλα αυτά γιατί ΗΞΕΡΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΚΕΙΝΟΣ ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ.
Ότι ,δηλαδή ,αυτό που αξίζει στη ζωή του και τον αφορά είναι η καθοδήγηση του ποίμνιου με πάθος και αφοσίωση και επ’ουδενί οι τιμές και τα αξιώματα. Ευλαβικά αποχαιρετώντας τον σκέπτομαι: Καλό παράδεισο ,ευλαβικέ γέροντα» και ολόψυχα τον ευχαριστώ για τα μαθήματα αληθινής σεμνότητας».
Ειδήσεις από το Χαλάνδρι στο amarysia.gr