Αποκαλυπτική για την ποιότητα του αέρα στο Χαλάνδρι αποδείχθηκε διάλεξη του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Δήμου, στις 3 Απριλίου.

Στη σχετική εκδήλωση στο 2ο Γυμνάσιο, με θέμα «η ατμοσφαιρική ρύπανση και οι επιπτώσεις στην υγεία», αναδείχθηκε η επιβάρυνση της πόλης, κυρίως λόγω της χρήσης τζακιών.
Όπως ανέφερε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος & Βιώσιμης Ανάπτυξης Νίκος Μιχαλόπουλος, σχετική μέτρηση στην περιοχή έδειξε ότι οι τιμές των αιωρούμενων μικροσωματιδίων-50μg/m3- είναι πέντε (!) φορές πάνω από το επιτρεπόμενο όριο που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Σύμφωνα με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης, οι σχετικοί δείκτες (PM2.5) ήταν επιβαρυμένοι περισσότερο ακόμη και από το κέντρο της Αθήνας (είχε 30μg/m3 το Θησείο), ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες κι αυτό οφείλεται στον τρόπο και την ποιότητα θέρμανσης νοικοκυριών & καταστημάτων.
Οι επιπτώσεις στην υγεία
Με βάση την ίδια πηγή, ενώ πριν το 2006 η καύση βιομάζας συνέβαλε ελάχιστα στη δημιουργία σωματιδίων, τα τελευταία χρόνια οι τιμές τους έχουν ανέβει αισθητά (13% σε ετήσια βάση) και πολύ περισσότερο τους χειμερινούς μήνες.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) Γιάννης Καλομενίδης υπογράμμισε ότι μέχρι σήμερα έχει τεκμηριωθεί σαφώς η δυσμενής επίδραση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε αναπνευστικό σύστημα, καρδιά και εξέλιξη της κύησης, ενώ υπάρχουν δεδομένα για βλαπτική επίδραση και αλλού (ενδοκρινείς αδένες, ανοσοποιητικό, κλπ).
18η θέση πανελλαδικά σε ατμοσφαιρική ρύπανση
Την ανησυχητική κατάσταση στο Χαλάνδρι ως προς τη συγκέντρωση επιβλαβών αιωρούμενων μικροσωματιδίων έδειξε και πρόσφατη έκθεση της ελβετικής εταιρείας τεχνολογίας ποιότητας αέρα IQAir.

Η μελέτη, που αφορούσε το 2022, κατέταξε την περιοχή στην 18η χειρότερη θέση πανελλαδικά σε ό,τι αφορά την ατμοσφαιρική ρύπανση, παρότι πληθυσμιακά το προάστιο συγκαταλέγεται στις 40 μεγαλύτερες πόλεις της χώρας.
Ο ετήσιος μέσος όρος συγκέντρωσης σωματιδίων PM2.5 έφτασε τα 19,6 μg/m³, ελαφρά επιδεινωμένος σε σχέση με το 2021 (19,4).
Η μεγαλύτερη επιβάρυνση στην περιοχή, σύμφωνα με τις περσινές μετρήσεις, παρατηρήθηκε κατά τους μήνες Ιανουάριο, Μάρτιο και Δεκέμβριο.
Πάντως, όπως σημείωσε ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, η ραγδαία αύξηση των τιμών στο φυσικό αέριο και στο ρεύμα έφερε στροφή του πληθυσμού στην ξυλεία για τις ανάγκες θέρμανσης, με όλες τις παρεπόμενες επιπτώσεις.
Επιμέλεια: Αλέξανδρος Καζαντζίδης
Δείτε επίσης: Νέα οχήματα και μηχανήματα στο «οπλοστάσιο» της Καθαριότητας του Δήμου