Στο συνέδριο της Εθνικής Ένωσης Κοινοτικών Κέντρων Κοινωνικής Δράσης (UNCCAS) της Γαλλίας συμμετείχαν η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος Χαλανδρίου Ευγενία Κατούφα και η κοινωνιολόγος Αναστασία Κεντεποζίδου, στέλεχος του Δήμου Αγίων Αναργύρων-Καματερού, ως εκπρόσωποι της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ). Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε 29 και 30 Σεπτεμβρίου στην πόλη Clermont Ferrant της Γαλλίας και είχε τίτλο «Το φαινόμενο της πεταλούδας», υπονοώντας ότι τα παγκόσμια φαινόμενα έχουν αντίκτυπο σε ευρωπαϊκό, εθνικό και τοπικό επίπεδο.
Στόχος του συνεδρίου ήταν η ανταλλαγή καλών πρακτικών και η ανάπτυξη συνεργασιών σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση των αναγκών των πολιτών. Το παρακολούθησαν μέλη των τοπικών και περιφερειακών κοινωνικών δομών της Γαλλίας, που απαρτίζονται από αιρετούς και επαγγελματίες, οι οποίοι συντάσσουν το πρόγραμμα κοινωνικής πολιτικής σε κάθε Δήμο και παρακολουθούν την εφαρμογή του. Οι σύνεδροι ανέλυσαν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δομές αυτές, μέσα σε ένα περιβάλλον με ραγδαίες οικονομικές, νομοθετικές και κοινωνικές εξελίξεις και αντάλλαξαν ιδέες και εμπειρίες.
Παρούσα ήταν και η αρμόδια υπουργός για τα Κοινωνικά Θέματα Segolene Neuville, η οποία, απευθυνόμενη στην ολομέλεια του συνεδρίου, ανέδειξε τη σημασία της αλληλεγγύης στον κοινωνικό τομέα.