Μπορεί η φετινή σχολική χρονιά να ολοκληρώθηκε μόλις πριν από λίγες μέρες, ωστόσο, οι «πονοκέφαλοι» για γονείς και παιδιά σε Χαλάνδρι και Αγία Παρασκευή φαίνεται πως ήδη ξεκίνησαν ενόψει του νέου έτους.
Δεκάδες μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης αναμένεται να μετακινηθούν μακριά από τη σχολική μονάδα στην οποία έχουν εγγραφεί ή φοιτούσαν έως τώρα, στις περιπτώσεις που ο αριθμός της τάξης ξεπερνά τα 25 άτομα και τα κτίρια δεν μπορούν να υποστηρίξουν αίθουσες για επιπλέον τμήματα.
Μάλιστα, όπως καταγγέλλουν δάσκαλοι και δημοτικοί σύμβουλοι, τον προσεχή Σεπτέμβριο, πιθανόν είναι να υπάρξουν παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού που θα κληθούν να καλύπτουν καθημερινά απόσταση χιλιομέτρων, προκειμένου να φτάσουν στο σχολείο τους. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Περικλής», στο 16ο Νηπιαγωγείο Χαλανδρίου, στην περιοχή Πάτημα, ενδέχεται να μετακινηθούν μαθητές ακόμα και από το 6ο Νηπιαγωγείο που βρίσκεται στο Κάτω Χαλάνδρι, παρότι τα δύο σχολεία μεταξύ τους απέχουν περισσότερα από 5 χλμ. ή αλλιώς μία ώρα περπάτημα!
Ανάλογα δείχνουν να είναι τα προβλήματα και στην Αγία Παρασκευή, όπου μάλιστα, αναμένεται να υπάρξουν παιδιά που θα μεταφερθούν σε άλλο δήμο (Παπάγου-Χολαργού). Όπως κατήγγειλε ο Ανδρέας Γκιζιώτης, δημοτικός σύμβουλος του προαστίου και εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης, 7 μαθητές θα μετακινηθούν από το 3ο Δημοτικό Αγίας Παρασκευής, σε σχολεία του Δήμου Παπάγου – Χολαργού (2ο – 5ο). Μάλιστα, ο επικεφαλής της παράταξης που πρόσκειται στο ΚΚΕ, που τυγχάνει αντιπρόεδρος της Α – Γ ΕΛΜΕ Β’ Αθήνας και εκπρόσωπος στην Ομοσπονδία Γονέων Αττικής, επεσήμανε και τους κινδύνους για 8 παιδιά, τα οποία ναι μεν δεν θα μεταφερθούν το ίδιο μακριά από το σχολείο επιλογής ή φοίτησής του, αλλά θα κληθούν κάθε μέρα να διασχίζουν τη Λεωφόρο Μεσογείων, περνώντας και μέσω της οδού Παναγούλη.
Παναγιώτης Γκόνης: «Οι δυνατότητες παρέμβασης είναι περιορισμένες»
Θέση μέσω της ΑΜΑΡΥΣΙΑΣ πήρε στο ζήτημα ο αντιδήμαρχος Παιδείας της Αγίας Παρασκευής, Παναγιώτης Γκόνης. Όπως δήλωσε, «υπάρχει μία πιθανότητα προς την κατεύθυνση των μετακινήσεων παιδιών, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η διαδικασία αυτή», ενώ πρόσθεσε πως «η διοίκηση του δήμου προσπαθεί να συμβάλλει στη θετική διευθέτηση του θέματος και να εξυπηρετήσει τους γονείς της περιοχής».
Ο ίδιος τόνισε, πάντως, ότι «οι δυνατότητες παρέμβασης των δήμων στο συγκεκριμένο πρόβλημα είναι περιορισμένες», καθώς οι τοποθετήσεις των μαθητών στις σχολικές μονάδες είναι ευθύνη της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας και της αρμόδιας Τριμελούς Επιτροπής που συγκροτείται σε κάθε Διεύθυνση (σχολικός σύμβουλος – υπεύθυνος εκπαιδευτικών θεμάτων – διευθυντής σχολείου).
Διαβάστε: Ένωση Συλλόγων Γονέων Σχολείων: Επιτακτική ανάγκη η ανέγερση νέων μονάδων
Ο, δε, αριθμός των παιδιών ανά τάξη και η κατανομή τους ορίζεται από σχετικό Προεδρικό Διάταγμα και εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας που περιγράφει τη διαδικασία εγγραφών στα σχολεία.
Στη διάρκεια διαμαρτυρίας του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Περικλής», παρουσία εκπροσώπου της Ένωσης Γονέων Αγίας Παρασκευής, την περασμένη Πέμπτη, ο κ. Γκόνης ενημέρωσε ότι θα δημιουργηθεί μία αίθουσα στο 8ο δημοτικό σχολείο. Για το θέμα του 3ου δημοτικού ο αντιδήμαρχος Παιδείας βρίσκεται εν αναμονή απάντησης από την τεχνική υπηρεσία του δήμου.
Επίσης, το μέλος της δημοτικής αρχής του προαστίου τόνισε την αναγκαιότητα να βρεθεί χώρος για τη στέγαση του ήδη κατασκευασμένου 12ου δημοτικού, ενώ έκανε γνωστό το αίτημα προς τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄Αθήνας για ίδρυση νηπιαγωγείου.
Θύμιος Κουράσης: «Το πρόβλημα μπορεί να ενταθεί»
Ο αντιδήμαρχος Παιδείας του Χαλανδρίου, Θύμιος Κουράσης ανέφερε στην εφημερίδα μας ότι υπάρχει όντως ζήτημα, κάνοντας λόγο για παράλογες, όπως τις χαρακτήρισε, μετακινήσεις παιδιών προς περιοχές που απέχουν πολύ από το αρχικό σχολείο εγγραφής ή φοίτησης (όπως στην περίπτωση Κάτω Χαλανδρίου – Πατήματος). «Γονείς και εκπαιδευτικοί μας έχουν μεταφέρει τα παράπονά τους ότι οι μαθητές δεν έχουν τοποθετηθεί στο πλησιέστερο σχολείο σε σχέση με αυτό που επέλεξαν», είπε.
Και ο ίδιος, από την πλευρά του, ξεκαθάρισε ότι τα χέρια της δημοτικής αρχής είναι «δεμένα» ως προς αυτό το ζήτημα, καθώς πρόκειται για ευθύνη της Πολιτείας. «Εμείς έχουμε αρμοδιότητα για την κτηριακή φροντίδα των σχολικών μονάδων», επεσήμανε το αρμόδιο στέλεχος του δήμου.
Ο κ. Κουράσης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον, αρχής γενομένης από το σχολικό έτος 2019-2020, καθώς αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή η υποχρεωτική Δίχρονη Προσχολική Αγωγή, η οποία δεν ισχύει ακόμα στα σχολεία της περιοχής. «Οφείλει η Πολιτεία να μεριμνήσει σύντομα γι’ αυτό, υποδεικνύοντας πού υπάρχουν ελλείψεις. Πρέπει να δούμε συγκεκριμένα σε ποιες περιοχές λείπουν αίθουσες και πώς μπορούν να καλυφθούν οι κτιριακές ανάγκες. Διαφορετικά, θα είναι μεγαλύτερο το πρόβλημα που θα βρούμε μπροστά μας», υποστήριξε ο αντιδήμαρχος Παιδείας του Χαλανδρίου.
Μάλιστα, ο ίδιος έκανε ειδική αναφορά στα αυξημένα βάρη που έχουν επωμιστεί οι περισσότερες οικογένειες τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης, γεγονός που έχει στρέψει όλο και πιο πολλούς γονείς στη λύση του δημόσιου σχολείου. «Η φιλοσοφία μας», υπογράμμισε, «είναι όλα τα παιδιά να εξυπηρετηθούν. Έτσι, αν για παράδειγμα καλυφθούν τα περισσότερα νήπια και τα προνήπια στις δημόσιες δομές, τότε θα ανοίξει μεγαλύτερος χώρος για να καλύψει τις άλλες ανάγκες ο δήμος, ακόμα και σε μικρότερες ηλικίες, όπως είναι τα βρέφη».
Κατερίνα Παπαγιάννη: «Επιλέγεται το πλησιέστερο σχολείο στον τόπο κατοικίας»
Μιλώντας στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ, η Προϊσταμένη Εκπαιδευτικών Θεμάτων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας, Κατερίνα Παπαγιάννη επιχείρησε να κατευνάσει τις αντιδράσεις για τις υποχρεωτικές μεταφορές μαθητών, περιορίζοντας την έκταση του προβλήματος.
«Μόνο στα δημοτικά σχολεία και κυρίως στην Αγία Παρασκευή», διευκρίνισε, «χρειάστηκε να γίνουν μετακινήσεις υπεράριθμων παιδιών. Αυτό αφορά πάντοτε τις περιπτώσεις που ο αριθμός της εκάστοτε τάξης υπερβαίνει τα 25 άτομα και συγχρόνως, δεν υπάρχουν άλλες διαθέσιμες αίθουσες για νέα τμήματα στην ίδια σχολική μονάδα. Ακολουθεί κλήρωση και στη συνέχεια, για όσους μαθητές δεν επιλεγούν προκρίνεται το πλησιέστερο σχολείο στον τόπο κατοικίας της οικογένειας».
Η ίδια υπογράμμιζε πως καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για να εγγραφούν όσο το δυνατό παιδιά στην περιοχή επιλογής τους, σύμφωνα με τις υπάρχουσες υποδοµές αλλά και τις αιτήσεις εγγραφών, εντούτοις το πλαίσιο ενεργειών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ορίζεται με ακρίβεια από την εγκύκλιο εγγραφών που έχει εκδώσει το υπουργείο Παιδείας για σχολικό έτος 2018 – 2019, βάσει σχετικού Προεδρικού Διατάγματος.
Όσον αφορά τo θέμα των νηπίων, εξέφρασε την εκτίμηση ότι τελικώς θα εξυπηρετηθούν όλα τα παιδιά στα νηπιαγωγεία της γειτονιάς τους. «Για όποια απόφαση μετακίνησης αποφασίζουν οι γονείς», σημείωσε το αρμόδιο στέλεχος.
Σε σχέση με τα προνήπια, η κ. Παπαγιάννη τόνισε πως ο αριθμός των εγγραφών σε ορισμένα σχολεία είναι μεγαλύτερος από αυτόν που μπορούν να εξυπηρετήσουν οι συγκεκριμένες μονάδες, υποστηρίζοντας, ωστόσο, πως «λαμβάνοντας υπόψιν ότι στα σχολεία των δύο προαστίων δεν εφαρμόζεται η Δίχρονη Προσχολική Αγωγή, όσοι γονείς επιθυμούν μπορούν να εγγράψουν το παιδί τους σε παιδικό σταθμό του Δήμου ή να κατευθυνθούν τα προνήπια σε όμορα σχολεία».
Παράλληλα, η ίδια αναφέρθηκε ότι υπάρχουν προτάσεις από την πλευρά των συλλόγων εκπαιδευτικών Χαλανδρίου και Αγίας Παρασκευής για ίδρυση παραρτηµάτων σχολείων, ιδίως νηπιαγωγείων, όπου αυτό είναι δυνατό και υπάρχουν οι κτηριακές υποδοµές. Μάλιστα, είπε ότι «τον Σεπτέμβριο, με την έναρξη του έτους, υπάρχει πιθανότητα να βελτιωθεί η κατάσταση, λόγω εθελούσιων μεταγραφών ή μετακομίσεων οικογενειών».
Λαϊκή Συσπείρωση: «Η κατάσταση στα σχολεία είναι απαράδεκτη»
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο δημοτικός σύμβουλος Αγίας Παρασκευής – επικεφαλής της παράταξης που πρόσκειται στο ΚΚΕ, Ανδρέας Γκιζιώτης, ο οποίος είναι αντιπρόεδρος της Α – Γ ΕΛΜΕ Β’ Αθήνας και εκπρόσωπος στην Ομοσπονδία Γονέων Αττικής, τονίζεται:
«Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης αποφάσισε για την επόμενη σχολική χρονιά την απομάκρυνση από τον φυσικό – κοινωνικό χώρο τους, μαθητών της Α τάξης Δημοτικού. Από το 3ο Δημοτικό Αγίας Παρασκευής, 7 μαθητές ‘’μεταφέρονται ‘’ σε σχολείο του Δήμου Παπάγου – Χολαργού (2ο – 5ο), 8 μαθητές από το 7ο Δημοτικό στο 9ο υποχρεώνοντας εκτός από την απόσταση που έχουν να διανύσουν κάθε μέρα, να διασχίζουν και την οδό Παναγούλη και 3 μαθητές από το 2ο στο 1ο.
Η κατάσταση στα Δημοτικά σχολεία της πόλης μας είναι σε μεγάλο βαθμό απαράδεκτη.
Σε πολλά σχολεία αίθουσες ακατάλληλες έχουν μετατραπεί σε αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήρια έχουν καταργηθεί, χώροι εκδηλώσεων έχουν περιοριστεί.
Επιπλέον εφαρμόζεται η απαράδεκτη υπουργική κατεύθυνση των 25 μαθητών ανά τμήμα όπου στις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχουν και μαθητές με ιδιαίτερες μαθησιακές δυσκολίες.
Γονείς και εκπαιδευτικοί διεκδικούν από την κυβέρνηση, Δημόσια δωρεάν Παιδεία, σύγχρονες και επαρκείς υποδομές εκπαίδευσης, ουσιαστική στήριξη των μαθητών με ειδικές ανάγκες με παράλληλη στήριξη και τμήματα ένταξης, μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών, 15 μαθητές για νήπια, 1η και 2η Δημοτικού, 20 για τις άλλες τάξεις και όχι κούφια λόγια για ‘’επιστροφή στην κανονικότητα’’.
Η Δημοτική Αρχή οφείλει να πάρει θέση και να διεκδικήσει, όχι στα λόγια, αλλά στην πράξη για τις απαραίτητες εκπαιδευτικές υποδομές».
Μέλη ΑΠΥΣΠΕ: «Καταργείται το δικαίωμα του παιδιού να πηγαίνει σε σχολείο της γειτονιάς»
Σε δήλωση των Ακρίτα Καλούση και Βιολέττας Πατέλη, αιρετών εκπροσώπων των Παρεμβάσεων στα Ανώτερα Περιφερειακά Υπηρεσιακά Συμβούλια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής, επισημαίνεται:
«Συγκροτήθηκαν, με απόφαση του Περιφερειακού διευθυντή εκπαίδευσης Αττικής, Λόντου Χαράλαμπου, οι τριμελείς επιτροπές για τη διενέργεια εγγραφών στα Δημοτικά και Νηπιαγωγεία όλων των διευθύνσεων του ΑΠΥΣΠΕ Αττικής. Οι αποφάσεις αυτές, ξεχωριστή για κάθε Διεύθυνση Π.Ε., μας δόθηκαν, αφού πρώτα τις ζητήσαμε με αίτησή μας και δε μας κοινοποιήθηκαν ως μέλη του ΑΠΥΣΠΕ.
Οι επιτροπές αυτές αποτελούν ένα νέο μηχανισμό περικοπών. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και το Υπουργείο Παιδείας, υλοποιώντας την κατεύθυνση του ΟΟΣΑ για αύξηση αναλογίας μαθητών ανά τμήμα, προχωρά στην εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος 79/2017 που προβλέπει ότι εάν ο αριθμός των μαθητών υπερβαίνει τους 25 σε ένα τμήμα, η τριμελής επιτροπή που συγκροτείται σε κάθε διεύθυνση (σχολικός σύμβουλος-υπεύθυνος εκπαιδευτικών θεμάτων-διευθυντής σχολείου), έχει τη δυνατότητα να κατανείμει τους μαθητές που «πλεονάζουν» σε όμορα σχολεία αντί να δημιουργηθεί δεύτερο τμήμα στο σχολείο, εισάγοντας ακόμη και επιλεκτικές κληρώσεις για όσα παιδιά κατοικούν στα όρια των όμορων.
Με τον τρόπο αυτό όχι μόνο δεν μειώνει τον αριθμό των μαθητών σε 1/20 για Γ’-Στ’ για το δημοτικό και 1/15 για το νηπιαγωγείο και Α’-Β’, όπως απαιτεί το εκπαιδευτικό κίνημα αλλά αντίθετα μετατρέπει το 1/25 σε δεσμευτικό όριο και οδηγεί σε υποχρεωτικές μετακινήσεις μαθητών, προκειμένου να διατηρήσει πολυπληθή τμήματα και να κάνει οικονομία σε εκπαιδευτικούς. Με τη διάταξη αυτή κινδυνεύουν ακόμα και τα 12θέσια σχολεία να μην μπορούν να ιδρύσουν διπλά τμήματα όπως δικαιούνται από την οργανικότητά τους!
Μετά την επιδίωξη για υποχρεωτικές μετακινήσεις εκπαιδευτικών έχουμε τώρα και υποχρεωτικές μετακινήσεις μαθητών για την επίτευξη των στόχων του ΟΟΣΑ! Στην ουσία με τον τρόπο αυτό το κράτος καταργεί τα όρια των σχολείων και το δικαίωμα του παιδιού να πηγαίνει στο σχολείο της γειτονιάς του! Τα 25άρια τμήματα καταπατούν βάναυσα τα μορφωτικά δικαιώματα των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και μάλιστα, σε γειτονιές που μένουν τα πιο φτωχά λαϊκά στρώματα, αυτό έχει και χαρακτήρα ταξικού διαχωρισμού.
Η μείωση του αριθμού των εκπαιδευτικών καταπατά, μέσω της μείωσης του αριθμού των τμημάτων, το δικαίωμα πολλών συναδέλφων και συναδελφισσών αναπληρωτών για μόνιμη και σταθερή δουλειά, αφού με αυτό τον τρόπο οι μόνιμοι διορισμοί για άλλη μια φορά παραπέμπονται στις καλένδες.
Δηλώνουμε ότι κάθε απόπειρα μετακίνησης μαθητών μας θα βρει το εκπαιδευτικό κίνημα μαχητικά απέναντι. Θα τις μπλοκάρουμε με όρους κινήματος με κάθε τρόπο!
Καλούμε:
-τους συλλόγους Π.Ε. και τη ΔΟΕ να οργανώσουν παραστάσεις διαμαρτυρίας και μπλοκαρίσματος της λειτουργίας των τριμελών επιτροπών.
-τους εκπαιδευτικούς μέλη των συλλόγων , να δηλώσουν παραίτηση από τις τριμελείς επιτροπές που έχουν οριστεί και που έχουν συγκεκριμένο στόχο την μετακίνηση μαθητών/τριων με στόχο τις μνημονιακές περικοπές στις προσλήψεις!»
Σύλλογος Εκπαιδευτικών «Περικλής»: «Δεν θα επιτρέψουμε την αντιεκπαιδευτική πολιτική»
Στην ανακοίνωσή του για το ζήτημα ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Περικλής» αναφέρει:
«Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Β’ Αθήνας μετακινεί δεκάδες μαθητές νηπιαγωγείων όχι μόνο σε όμορα νηπιαγωγεία αλλά και σε άλλους δήμους!
Ο Σύλλογός μας με απόφαση της Γ.Σ. κατήγγειλε τη συγκρότηση και λειτουργία των 3μελών επιτροπών του Προεδρικό Διάταγμα 79 που στόχο έχουν να παγιώσουν υποχρεωτικές μετακινήσεις μαθητών καταργώντας στην ουσία τα όρια των σχολείων και των νηπιαγωγείων και το δικαίωμα του κάθε παιδιού να πηγαίνει στο σχολείο της γειτονιάς του.
Οι αποφάσεις της 3μελούς επιτροπής για τις εγγραφές νηπίων και προνηπίων στη Β΄Αθήνας εξετέλεσαν στο ακέραιο την αποστολή τους!
Σε όλες τις περιπτώσεις όπου ο αριθμός των αιτήσεων εγγραφών προσφέρεται, επιδιώκουν να εμφανίσουν ως αναγκαστική – αντικειμενική διαδικασία την μετακίνηση μαθητών ώστε να εξασφαλίσουν τα λιγότερα δυνατά τμήματα με τις λιγότερες δυνατές θέσεις εργασίας εκπαιδευτικών.
Ιδιαίτερα ευρηματικοί επινόησαν πολλούς και διαφορετικούς τρόπους.
Συγκεκριμένα:
-Τα τμήματα συμπιέζονται στα ανώτερα όρια λειτουργίας τους σε αριθμό μαθητών, κατά περίπτωση δε απαιτείται η υπέρβαση και αυτών των ορίων τους χωροταξικά, όπως συμβαίνει στο 2ο– 10ο Νηπιαγωγείο Αγ. Παρασκευής στο οποίο μετακινούνται επιπλέον 9 προνήπια από το 13ο Νηπιαγωγείο, το οποίο μάλιστα όχι μόνο δεν είναι όμορο αλλά βρίσκεται και από την απέναντι πλευρά της Λ. Μεσογείων!
-Σε ορισμένες δε περιπτώσεις όπου ο αριθμός των αιτήσεων εγγραφής απαιτεί λειτουργία νέου τμήματος κάτι τέτοιο δεν υλοποιείται. Ας δούμε: 8ο Νηπιαγωγείο Χαλανδρίου: 19 προνήπια – 11ο Νηπιαγωγείο Χαλανδρίου: 11 προνήπια – 13ο Νηπιαγωγείο Χαλανδρίου: 16 προνήπια – 7ο Νηπιαγωγείο Χαλανδρίου: 11 προνήπια – 13ο Νηπιαγωγείο Αγ. Παρασκευής : 9 προνήπια.
Αντίθετα τα παιδιά διασκορπίζονται στους πέντε ανέμους! Μετακινούνται μάλιστα προνήπια όχι μόνον εκτός γεωγραφικών ορίων του Νηπιαγωγείου στο οποίο ανήκουν αλλά και εκτός Δήμου!
Για του λόγου το αληθές:
8ο Νηπιαγωγείο Χαλανδρίου: 11 προνήπια μετακινούνται στο 1ο Νηπιαγωγείο Αμαρουσίου! Τα υπόλοιπα 8 διασκορπίζονται σε τρία διαφορετικά Νηπιαγωγεία του Χαλανδρίου (1ο, 3ο και 12ο)
7ο Νηπιαγωγείο Χαλανδρίου : 11 προνήπια διασκορπίζονται σε τρία διαφορετικά Νηπιαγωγεία του Χαλανδρίου (2ο, 14ο και 16ο)
13ο Νηπιαγωγείο Χαλανδρίου: 13 προνήπια μένουν ΕΚΤΟΣ! Δεν θα φοιτήσουν στο Νηπιαγωγείο!
Και η σούπερ ιδέα! Το πολυσυλλεκτικό τμήμα στο 16ο Νηπιαγωγείο Χαλανδρίου που “μαζεύει ό,τι περισσεύει”! Μετακινούνται σε αυτό προνήπια από 5 άλλα Νηπιαγωγεία του Χαλανδρίου (2ο σε απόσταση 4,57 χλμ ,5ο σε απόσταση 2,64 χλμ, 6ο,7ο,9ο σε απόσταση 5,82 χλμ)!
Ούτε λόγος βέβαια από την πλευρά της τριμελούς και της Διεύθυνσης Β΄Αθήνας να διερευνήσει τις δυνατότητες εξεύρεσης επιπλέον αιθουσών.
-Δεν αφήνουν ούτε τα αναγκαία περιθώρια για υποδοχή επιπλέον παιδιών από μεταγραφές ή καθυστερημένες εγγραφές το Σεπτέμβριο.
-Αγνοούν τα παιδιά με τις διαγνώσεις τη στιγμή μάλιστα που αναμένεται ακόμα η απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή για όσα σχολεία αιτήθηκαν τη μείωση του αριθμού των μαθητών στα τμήματα λόγω διαγνώσεων
Το εκπαιδευτικό κίνημα δεν πρόκειται να επιτρέψει αυτή την αντιεκπαιδευτική πολιτική στην περιοχή μας. Αποτελεί υπόθεση και καθήκον του εκπαιδευτικού και του γονεϊκού κινήματος να την αποτρέψει.
Ενημερώνουμε τους γονείς που καλούνται να μετακινηθούν αλλά και τους υπόλοιπους γονείς των μαθητών μας ώστε να εξασφαλίσουμε καθολική αντίδραση στο αντιεκπαιδευτικό τους σχέδιο.
Προχωρούμε σε κάθε αγωνιστική πρωτοβουλία με τους γονείς προς όλους τους υπεύθυνους που πρέπει να δώσουν λύση για να εξασφαλίσουμε την καλύτερη δυνατή λειτουργία των νηπιαγωγείων και δημοτικών στην περιοχή μας.
Απαιτούμε την εξασφάλιση αποδεκτής εκπαιδευτικά λύσης για τη λειτουργία των νηπιαγωγείων με μικρότερο αριθμό παιδιών στην τάξη σε όλα τα νηπιαγωγεία, με εξεύρεση αξιοπρεπών αιθουσών διδασκαλίας και δημιουργία νέων σχολικών κτιρίων για μόνιμη λύση στο πρόβλημα της σχολικής στέγης.
Καλούμε το Δ.Σ. του Συλλόγου μας:
-Να καταγγείλει και να πραγματοποιήσει παράσταση στη Διεύθυνση Β΄Αθήνας με κάλεσμα και προς τους άλλους δύο συλλόγους Αμαρουσίου και “Γ. Σεφέρης”.
-Να προγραμματίσει συνάντηση με τις Δημοτικές αρχές Χαλανδρίου και Αγίας Παρασκευής για την εξεύρεση αιθουσών.
-Να απευθυνθεί στις Ενώσεις και τους Συλλόγους Γονέων ώστε να εξετάσουμε από κοινού τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες.
Καλούμε τις/τους συναδέλφους και από άλλα σχολεία – νηπιαγωγεία που υπάρχουν προβλήματα να ενημερώσουν άμεσα το ΔΣ του συλλόγου».
Δείτε αναλυτικά τους πίνακες που ακολουθούν:
Δήμος Αγίας Παρασκευής – Δήμος Χαλανδρίου