Περίπου τρεις ώρες αφιέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο Χαλανδρίου στα προβλήματα καθώς και την επόμενη μέρα της κακοκαιρίας «Μήδεια», στη διάρκεια της συνεδρίασης του Σώματος, μέσω τηλεδιάσκεψης, στις 3 Μαρτίου. Στη συζήτηση, την οποία παρακολούθησε η Αμαρυσία, τοποθετήθηκαν διοίκηση κι αντιπολίτευση, αναλύοντας τους χειρισμούς που έγιναν στη διαχείριση της κατάστασης και καταθέτοντας προτάσεις για την πολιτική προστασία & το φυτικό κεφάλαιο της πόλης. Οι παρεμβάσεις ανέδειξαν, μεταξύ άλλων, την έλλειψη προσωπικού στον Δήμο, με αδυναμία νέων προσλήψεων και ανανέωσης των ίδιων συμβασιούχων, αλλά και τις απώλειες τουλάχιστον 2.226 (!) κυβικών πρασίνου στην περιοχή, μετά τον χιονιά.
Τα βασικότερα σημεία των τοποθετήσεων
Κώστας Ευθυμίου, αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος
«Αξίζουν συγχαρητήρια στους εργαζομένους για την υπεράνθρωπη προσπάθεια. Οι παρεμβάσεις της υπηρεσίας πράσινου των 15 ατόμων προσωπικού σε δύο εβδομάδες ήταν περισσότερες από όσες γίνονται σε έναν χρόνο. Μεγάλη ήταν η καταστροφή στο φυτικό κεφάλαιο της πόλης σε 654 σημεία, με 54 πεσμένα δέντρα μόνο στη Ρεματιά. Δεδομένων των συνθηκών, ο Δήμος κινήθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα. Ρίξαμε 29 τόνους αλατιού, δεν παρουσιάστηκε σε μας, αλλά υπήρχε γενικό πρόβλημα αποθεμάτων στην Περιφέρεια, λόγω του κλεισίματος της Εθνικής Οδού. Γενικότερα, λειτουργήσαμε βάσει σχεδίου και όπου προέκυψαν πρακτικά προβλήματα μπορούμε να τα δούμε.
Τα μηχανήματα χωρίς ανθρώπους δεν δουλεύουν. Σοβαρότερη έλλειψη είναι στο προσωπικό, καθώς στην πολιτική προστασία έχουμε 10 άτομα, που παραμένουν με ασφαλιστικά μέτρα. Δεν υπάρχει δυνατότητα πρόσληψης και έχουμε μόνο συμβασιούχους, μάλιστα, με απαγόρευση επαναπρόσληψης των ιδίων, που είχαν μάθει ήδη την περιοχή. Τον Απρίλιο οι 8 πιθανόν εργαζόμενοι να σταματήσουν και να έχουμε νέους, που δεν θα ξέρουν την πόλη. Ενδεικτικά, στο τμήμα πρασίνου ο νεότερος είναι 45 ετών και το προσωπικό αυτό κλήθηκε να ανέβει στα 20 μέτρα.
Υπήρχε έλλειψη ενός ενιαίου κέντρου επικοινωνίας για την καταγραφή και ενοποίηση των αιτημάτων. Ο κάθε πολίτης καλούσε στο τηλέφωνο που γνώριζε ή στον αριθμό που έκρινε κατάλληλο. Μέχρι και στα δημοτικά ιατρεία υπήρξαν κλήσεις δημοτών για προβλήματα της κακοκαιρίας.
Πρόληψη σε κλαδέματα δέντρων είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει. Τα περισσότερα πεύκα που έσπασαν η υπηρεσία Πρασίνου τα είχε φροντίσει ήδη. Από το 2015 έχουμε κλαδέψει 3.500 δέντρα και η μόνη πρόληψη που μπορεί να υπάρχει είναι η κοπή. Τα πεύκα σε όλες τις περιοχές είχαν το μεγαλύτερο πρόβλημα, (στο Πάτημα ήταν οι λιγότερες πτώσεις κλαδιών). Σε φυτεύσεις και εκριζώσεις μπορεί να υπάρξει πρόληψη. Επίσης, επίσημη ενημέρωση από τον ΔΕΔΔΗΕ δεν υπάρχει για τα κλαδέματα που έχουμε υποδείξει. Αν το έχει κάνει ο εργολάβος του Διαχειριστή, το μαθαίνουμε ανεπίσημα, μόνοι μας».
Κώστας Γερολυμάτος αντιδήμαρχος Διαχείρισης Απορριμμάτων
«Δεν τα πήγαμε άσχημα. Πάρα πολλοί άνθρωποι εργάστηκαν 12 ώρες σερί σε δύσκολες συνθήκες, Δεν μπήκαμε μέσα σε κάθε δρόμο. Οι κεντρικές οδοί λειτούργησαν, ενώ έπεσε αρκετό αλάτι. Έξυπνη και αποτελεσματική ήταν η κίνηση της Περιφέρειας για απόθεση κλαδεμάτων και ξυλείας στο ΟΑΚΑ. Το διήμερο καταστράφηκαν και μεταφέραμε περίπου 2.226 κυβικά πρασίνου, σε ένα δεκαήμερο. Αντιστοιχεί στο 10% και πλέον ενός συνηθισμένου χρόνου για το Χαλάνδρι.
Σε λιγότερο από 10 μέρες είχαμε 3.483 σημεία κλαδεμάτων στο Χαλάνδρι και απομένουν τουλάχιστον άλλα 600. Όσον αφορά τα κλαδιά, την άλλη εβδομάδα αναμένεται να ισορροπήσει η κατάσταση. Πρέπει να συζητήσουμε για το επιχειρησιακό, το οργανωτικό και μετά το πολιτικό κομμάτι της επόμενης μέρας».
Σέργιος Γκάκας, αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών
«Αναρωτιέμαι ποια και πού είναι τα σχέδια των προηγούμενων διοικήσεων για ανάλογες περιπτώσεις. Δεν υπάρχει έλλειμμα στην υποδοχή των αιτημάτων δημοτών. Όλοι οι τηλεφωνικοί αριθμοί και οι ηλεκτρονικές διευθύνσεις έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου και μπορεί ο καθένας να βρει τα στοιχεία που ψάχνει»
Δημήτρης Χριστουλάκης, εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος στην Καθαριότητα
«Με τον ΔΕΔΔΗΕ θα ξαναζήσουμε τα ίδια προβλήματα. Δεν έχει δικά του μέσα την τελευταία διετία, όπως και η Πυροσβεστική. Είναι πιο πίσω από τον Δήμο Χαλανδρίου σε εξοπλισμό. Δεν έχουν καν καλαθοφώρο. Οι υπηρεσίες μας κάνουν δουλειά που δεν θα έπρεπε, διότι είναι άλλων».
Πατήστε εδώ και διαβάστε το σχετικό δελτίο τύπου της δημοτικής Αρχής για το θέμα
Γιώργος Κουράσης, «Χαλάνδρι σε δράση»
«Συγχαρητήρια στους εργαζομένους για την προσπάθεια απέναντι σε ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο. Επειδή αυτά οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα γίνονται όλο και συχνότερα και με βάση την τελευταία εμπειρία, αυτό που πρέπει να διερευνηθεί είναι τι μηχανολογικός εξοπλισμός απαιτείται να υπάρχει. Χάσαμε μεγάλο μέρος από το οξυγόνο μας. Χρειάζεται να γίνει μια οργανωμένη εκστρατεία δεντροφύτευσης, αρκεί να γνωρίζουμε τι πρέπει να φυτεύσουμε και πού».
Μάνος Κρανίδης, «Χαλάνδρι ορίζοντας 2023»
«Ευχαριστούμε όσους και όσες εργάστηκαν σκληρά για την πόλη το διάστημα της κακοκαιρίας. Τα προβλήματα ήταν σοβαρά. Νοικοκυριά έμειναν χωρίς ρεύμα για 5 μέρες. Προτείναμε να συζητηθεί το θέμα της πολιτικής προστασίας για να δούμε προληπτικά τι λείπει από τον Δήμο. Να μας διδάξει το φαινόμενο, τι προσωπικό και μηχανήματα χρειάζεται η πόλη. Απαιτείται ένα σχέδιο δράσης για το πράσινο που χάθηκε, ιδίως στη Ρεματιά. Αναμένουμε από τη διοίκηση τις θέσεις της και είμαστε στη διάθεσή της για να συνδιαμορφώσουμε ένα σχέδιο. Χρειάζεται συγκεκριμένο επιχειρησιακό κέντρο με ένα τηλέφωνο για την κρίσιμη στιγμή. Λάθη έχουν γίνει στο παρελθόν, αλλά το ζήτημα είναι να μην επαναληφθούν».
Παναγιώτης Βάσιος «Χαλάνδρι απόφαση ευθύνης»
«Το προσωπικό έκανε μεγάλη προσπάθεια, ιδίως μετά τη δεύτερη μέρα. Αντιμετωπίσαμε ένα φαινόμενο που εμφανίζεται ανά 10-15 χρόνια. Άρα, ο εξοπλισμός που απαιτείται είναι συγκεκριμένος. Το σοβαρότερο πρόβλημα ήταν στο πράσινο. Πρέπει να υπάρχει πλάνο που προβλέπεται από όλα τα σχέδια πολιτικής πολιτικής προστασίας. Χρειάζεται να έχουμε καταγράψει νωρίτερα τα επικίνδυνα δέντρα. Είναι θέμα μελέτης και σχεδίου, όχι ευθυνών, ώστε να δούμε ως Δήμος ποιες διαδικασίες θα μας βοηθήσουν. Πρέπει η Διοίκηση να μας πει τη στρατηγική της για να προλαμβάνουμε καταστάσεις. Ως προς το προσωπικό, υπάρχει και ο ιδιωτικός τομέας, με τον οποίο ο Δήμος μπορεί να κάνει συμβάσεις».
Λούλα Καρατζά, «Λαϊκή Συσπείρωση»
«Η πολιτική προστασία είναι πρώτα από όλα στην ατζέντα μας. Το θέσαμε και αμέσως μετά την κακοκαιρία ότι πρέπει να συζητηθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Χρειάζεται με ορθολογισμό να πούμε ποιανού είναι η δουλειά και ποιου όχι. Είναι ζήτημα καταμερισμού. Τι προσωπικό και εξοπλισμός χρειάζεται, αλλά όχι στο γενικό και αόριστο. Ο καθένας έχει αρμοδιότητες και επομένως ευθύνες. Το ΣΤΟ (Συντονιστικό Τοπικό Όργανο) συνεδρίασε στην κακοκαιρία; Δεν είναι δυνατόν να συγκαλείται εντός του 2020 μια φορά. Ανορθολογιστικός και εκπρόθεσμος είναι ο τρόπος που λειτουργούν τα πράγματα. Στο τελευταίο σχέδιο που έχει καταθέσει ο Δήμος αναφέρεται προσωπικό που συνταξιοδοτήθηκε. Χρειάζεται επικαιροποίηση, όπως και για άλλα ζητήματα. Πιθανό είναι να έρθουν φωτιές, πλημμύρες. Πρέπει να ξέρουμε δικαιώματα και υποχρεώσεις. Διαφορετικά θα είμαστε πάντα μόνο ειδικοί επί των γενικών και γενικοί επί των ειδικών. Οι παραλείψεις έχουν μεγάλες επιπτώσεις στους πολίτες. Το 2021, ένα νοικοκυριό είναι δυνατόν να μένει χωρίς ρεύμα για πέντε μέρες;»
Σωτήρης Λαπιέρης, «Χαλάνδρι Ενάντια»
«Οι πολίτες έζησαν το πινγκ πονγκ των ευθυνών. Μας βρίσκει κάθετα αντίθετους η λογική, σύμφωνα με την οποία για όλα φταίει ο ΔΕΔΔΗΕ, επειδή δεν κλάδεψε κλαδιά δίπλα σε καλώδια. Πόσα αιτήματα έστειλε στον Διαχειριστή ο Δήμος από το φθινόπωρο για κλαδέματα και πόσα υλοποιήθηκαν;Τα σημεία που υπήρχε πρόβλημα είχαν επισημανθεί; Τα είχε φροντίσει ο ΔΕΔΔΗΕ; Ξέρουμε ότι ο Διαχειριστής έχει αφεθεί στη μοίρα του και έχει εκχωρήσει τις υπηρεσίες του σε εργολάβους. Μετασχηματιστές έσκασαν επειδή δεν έχουν συντηρηθεί εδώ και 10 χρόνια. Ο Δήμος και το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να βγει και να τα αναδείξει αυτά., την έλλειψη προσωπικού, τα προβλήματα εξοπλισμού. Έχουμε 10 χρόνια διάλυσης του Δημοσίου σε όλα τα επίπεδα διοίκησης».
Σημειώνεται ότι ο δήμαρχος Σίμος Ρούσσος συμμετείχε αρχικά στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ωστόσο, λίγο πριν από την έναρξη της συζήτησης για την κακοκαιρία αντιμετώπισε προβλήματα στο δίκτυο και δεν κατάφερε να λάβει μέρος.
Δείτε επίσης: Νέα δωρεάν rapid tests στην κεντρική πλατεία της πόλης