Κλίμα έντασης, έντονοι φραστικοί διαξιφισμοί και αποχώρηση της μειοψηφίας σημάδεψαν την έναρξη της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου της 28ης Ιουλίου, με θέμα τον απολογισμό των πεπραγμένων της δημοτικής αρχής για το έτος 2008. Η συνεδρίαση έλαβε χώρα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιδρύματος Κουρτέση, προκειμένου να φιλοξενηθούν με άνεση όσοι εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, αλλά και όσοι απλοί πολίτες επιθυμούσαν να παρευρεθούν στη διαδικασία. Ωστόσο, η… μισοάδεια αίθουσα πυροδότησε το φυτίλι της αντιπαράθεσης μεταξύ μειοψηφίας και πλειοψηφίας.
Συγκεκριμένα, οι μόνοι δημοτικοί σύμβουλοι της μειοψηφίας που έδωσαν το «παρών» ήταν οι Λουκάς Μάρκος και Σταμάτης Πετρόπουλος της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΦΙΛΙΚΗ ΠΟΛΗ και οι κ.κ. Κώστας Ανδριτσόπουλος και Γρηγόρης Καλομοίρης, της παράταξης της ελάσσονος μειοψηφίας ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ.
Παράλληλα, ελάχιστοι ήταν οι εκπρόσωποι φορέων αλλά και οι πολίτες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της δημοτικής αρχής. Η εικόνα αυτή προκάλεσε την παρέμβαση του κ. Καλομοίρη, ο οποίος, χαρακτηρίζοντας «ατυχή» την ημερομηνία που επιλέχθηκε για τη συγκεκριμένη συνεδρίαση, ζήτησε τη μετάθεσή της για τον Σεπτέμβριο, τονίζοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση η παράταξή του δεν θα παρευρεθεί στη διαδικασία καθώς, όπως είπε, «δεν έχει νόημα να συζητάμε μεταξύ μας». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η παρέμβαση του κ. Λουκά, ο οποίος επισήμανε ότι η απαρτία είναι οριακή και σημείωσε ότι «εάν θέλουμε ο απολογισμός να έχει ουσιαστικό περιεχόμενο, πρέπει να γίνεται έτσι ώστε να ακούγονται οι απόψεις των φορέων και των απλών πολιτών».
«Είστε προβλέψιμοι σε βαθμό επικινδυνότητας» ήταν η απάντηση του δημάρχου Γρηγόρη Ζαφειρόπουλου, ο οποίος καταφέρθηκε με βαρείς χαρακτηρισμούς εναντίον των «περισσοτέρων, όχι όλων», όπως είπε, συμβούλων της μειοψηφίας, κάνοντας λόγο για «κατ’ επάγγελμα δημοσίους κατήγορους» και για «λουδοβίκειες λογικές». «Αυτό που ενοχλεί είναι η αλήθεια», είπε ο κ. Ζαφειρόπουλος, συμπληρώνοντας ότι «κάναμε πολλά λάθη, αλλά λάθη κάνει όποιος εργάζεται», ενώ υποστήριξε πως οι δημοτικοί σύμβουλοι της μειοψηφίας μεθόδευσαν την απουσία φορέων και πολιτών από τη διαδικασία. «Δεν μπορεί η αντιπολίτευση να φέρει κόσμο;» αναρωτήθηκε ο δήμαρχος, εγκαλώντας παράλληλα τους δημοτικούς συμβούλους της μειοψηφίας για τη μη κατάθεση προτάσεων για τα θέματα του Δήμου.
Η τοποθέτηση του δημάρχου προκάλεσε την αποχώρηση των δημοτικών συμβούλων της μειοψηφίας.
Περσεφόνη Μπασιάκου: «Νοικοκυρέψαμε τον Δήμο»
Μετά από την επεισοδιακή έναρξη της συνεδρίασης, η διαδικασία διεξήχθη ομαλά, με τους δημοτικούς συμβούλους που διετέλεσαν αντιδήμαρχοι το 2008 να κάνουν αναλυτικό απολογισμό του έργου τους για το συγκεκριμένο έτος. Πρώτη τοποθετήθηκε η αντιδήμαρχος Οικονομικών, Περσεφόνη Μπασιάκου, κάνοντας αναλυτική παρουσίαση των οικονομικών στοιχείων του Δήμου.
Συγκεκριμένα, η κ. Μπασιάκου έκανε λόγο για αύξηση στον τομέα των εσόδων της τάξεως του 4,37% το 2008 σε σχέση με το 2007. Η αύξηση αυτή προήλθε από την αύξηση των κρατικών επιχορηγήσεων, τακτικών και έκτακτων, καθώς και από την αύξηση των τελών καθαριότητας για οικίες και καταστήματα. Παράλληλα, σημαντικά έσοδα εισέρρευσαν στο ταμείο του Δήμου από ελέγχους της Υπηρεσίας Εσόδων σε συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία για τη διασταύρωση στοιχείων που αφορούν σε διαφορές τετραγωνικών μέτρων εμπορικών καταστημάτων, καθώς και από τα πρόστιμα από την περιστολή αυθαίρετων διαφημίσεων. Σημειώνοντας ότι για το 2009 τα δημοτικά τέλη διατηρήθηκαν στα επίπεδα του 2008, η κ. Μπασιάκου έκανε λόγο για μια «θετική χρονιά της Υπηρεσίας Εσόδων, χωρίς να υποτιμάμε τα περιθώρια βελτίωσης».
Αντίστοιχα αναλυτικός ήταν και ο οικονομικός απολογισμός της Υπηρεσίας Εξόδων και Προμηθειών, όπου σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Οικονομικών «έγινε προσπάθεια μείωσης των δαπανών, ορθολογικής και σύννομης αντιμετώπισης των προμηθειών κι ελέγχου των λειτουργικών αναγκών, τόσο του Δήμου όσο και των Νομικών Προσώπων». Ιδιαίτερη μνεία έγινε στην προσπάθεια δημιουργίας κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ της διοίκησης και των εργαζομένων του Δήμου, αλλά και στις «οικονομικά οδυνηρές», όπως τις χαρακτήρισε, δικαστικές αποφάσεις, που αφορούν υποθέσεις παλαιότερων ετών σχετικά με ακίνητα τα οποία χρησιμοποιούνται επί σειρά ετών για κοινωφελείς χρήσεις, χωρίς να έχουν αποζημιωθεί οι ιδιοκτήτες τους και οι οποίες «κόστισαν» στον Δήμο 733.369 ευρώ για το 2008. Τέλος, η κ. Μπασιάκου σημείωσε ότι εντός του 2008 δεν εκταμιεύθηκε κανένα δάνειο, ενώ οι επιχορηγήσεις του Δήμου προς τα Νομικά Πρόσωπα αυξήθηκαν κατά 21,4% σε σχέση με το 2007.
Από πλευράς Ν.Π. τον απολογισμό των πεπραγμένων παρουσίασαν οι κ.κ. Μιχάλης Κόσσυβας (πρόεδρος Φιλαρμονικής 2008), Ζαχαρίας Νόμπελης, (αντιπρόεδρος Αετοπουλείου 2008), Γιάννης Λαδόπουλος (πρόεδρος Συμβουλευτικού Κέντρου Προληπτικής Ιατρικής 2008), Μάκης Κατσαφάδος (πρόεδρος Οργανισμού Νεολαίας και Άθλησης 2008), Μύρων Ανδριανάκης (πρόεδρος Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών 2008) και Ελένη Νιώτη (πρόεδρος των ΚΑΠΗ 2008).