Την έγκριση 179 συμβάσεων μίσθωσης έργου αποφάσισε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Χαλανδρίου στη συνεδρίαση της 26ης Οκτωβρίου. Όπως ενημέρωσε το Σώμα ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργος Κουράσης, ο αριθμός των συμβάσεων που εγκρίθηκαν από την Περιφέρεια είναι μικρότερος του αριθμού των συμβασιούχων που εργάζονται αυτή τη στιγμή στον Δήμο.
Όπως ήταν αναμενόμενο, οι τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων κινήθηκαν γύρω από τις ελαστικές μορφές εργασίας και την αναγκαιότητα ή μη έγκρισης των συμβάσεων μίσθωσης έργου. «Από τότε που θεσμοθετήθηκε η σύμβαση μίσθωσης έργου είχε πρόβλημα στη λειτουργία της», υποστήριξε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Μύρων Ανδριανάκης, κάνοντας λόγο για «φαινόμενα διεύρυνσης της διευκόλυνσης που δόθηκε τότε στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα δημόσια Νομικά Πρόσωπα, εις βάρος των μονίμων θέσεων εργασίας».
Όπως ανέφερε ο κ. Ανδριανάκης «το 2003 βρήκαμε στον Δήμο έναν πολύ μεγάλο αριθμό συμβασιούχων. Παράλληλα, δίνονταν συνεχώς αρμοδιότητες, χωρίς να μας δίνονται ούτε το χρονικό περιθώριο, αλλά ούτε και τα οικονομικά μέσα για να θεσμοθετήσουμε μόνιμες θέσεις εργασίας».
Για «εργασιακή ομηρία που πρέπει κάποτε να λήξει» έκανε λόγο, αναφερόμενος στις εν λόγω συμβάσεις και ο επικεφαλής της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΦΙΛΙΚΗ ΠΟΛΗ Στάθης Ανδρεόπουλος. «Πρόκειται για μια παρασιτική διάσταση της δημοκρατίας και δεν μπορούμε να αφήνουμε άμοιρους ευθυνών τους δημάρχους», σημείωσε ο κ. Ανδρεόπουλος, ενώ από κοινού με τον δημοτικό σύμβουλο της ίδιας παράταξης Αριστείδη Βλασσόπουλο ζήτησαν διαβεβαίωση ότι οι νέες συμβάσεις αφορούν στα ίδια φυσικά πρόσωπα που απασχολούνται το τρέχον διάστημα στον Δήμο, προκειμένου να υπερψηφίσουν την εισήγηση.
Από τη μεριά της η επικεφαλής της παράταξης της ελάσσονος μειοψηφίας ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ Λούλα Καρατζά χαρακτήρισε τις συμβάσεις μίσθωσης έργου ως «εφεύρεση που αποτέλεσε την αρχή της διάλυσης των εργασιακών σχέσεων», υποστηρίζοντας ότι οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για «τη σταδιακή κατάργησή τους απαιτούν μεγάλο χρονικό ορίζοντα, δημιουργώντας τεράστιο πρόβλημα στα Νομικά Πρόσωπα». Ακολούθως, η κ. Καρατζά κατέθεσε την πρόταση «να λάβει απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο ότι στηρίζει τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων του Δήμου που καλύπτουν πραγματικές ανάγκες».
Την προκήρυξη μονίμων θέσεων μέσω ΑΣΕΠ υποστήριξε ο επικεφαλής της παράταξης της ελάσσονος μειοψηφίας ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ Κώστας Ανδριτσόπουλος, σημειώνοντας ότι «σε ένα χρόνο έχουμε εκλογές και θέτουμε 179 ανθρώπους σε κατάσταση ομηρίας», ενώ ο δημοτικός σύμβουλος της ίδιας παράταξης Γρηγόρης Καλομοίρης τόνισε ότι «πρέπει να καταργηθούν οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις, να γίνουν άμεσα προκηρύξεις μέσω ΑΣΕΠ και να μοριοδοτηθούν όσοι απασχολήθηκαν με αυτές τις συμβάσεις».
«Ο πιο δυστυχισμένος δημοτικός σύμβουλος είναι αυτός που έχει προτείνει κάποιον για σύμβαση έργου στον Δήμο», σημείωσε απαντώντας στις αιτιάσεις του κ. Ανδριτσόπουλου ο κ. Κουράσης, τονίζοντας ότι «ενώ όλοι είμαστε σύμφωνοι να οδηγηθούμε κάποτε στη λύση του ΑΣΕΠ, δεν έχει προχωρήσει το κατάλληλο νομικό πλαίσιο ώστε να μας απεμπλέξει από τις μακρόχρονες διαδικασίες και να μπορέσει να λειτουργήσει ο Δήμος με ταχείς ρυθμούς».
Τέλος, ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας Λουκάς Μάρκος κάλεσε το Δημοτικό Συμβούλιο «να απαιτήσει να προσληφθούν με κριτήρια του ΑΣΕΠ οι εργαζόμενοι που καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες του Δήμου, δίνοντας οριστική λύση στο πρόβλημα».
Προβληματισμός για τις ειδικότητες
Την έντονη αντίδραση της μειοψηφίας προκάλεσε ο καθορισμός των ειδικοτήτων των συμβασιούχων, καθώς οι ειδικότητες που αναφέρονται στις συμβάσεις είναι διαφορετικές από αυτές στις οποίες θα απασχοληθούν στην πραγματικότητα οι εργαζόμενοι. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι δημοτικοί σύμβουλοι της μειοψηφίας ανέφεραν την περίπτωση του Νομικού Προσώπου «Παιδικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί», όπου βρεφονηπιοκόμοι θα απασχοληθούν, μεταξύ άλλων, ως «χρήστες οπτικοακουστικών μέσων».