Εμπορικό κέντρο – Τοπική αγορά
Σε παλαιότερη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ελήφθη η απόφαση να διεκδικήσει ο Δήμος τη διέλευση της γραμμής 4 του Μετρό μέσα από το εμπορικό κέντρο της πόλης. Ωστόσο, εσείς διατυπώσατε κάποιες επιφυλάξεις σε σχέση με αυτήν την προοπτική. Τι ακριβώς σας φοβίζει κι αν -τέλος πάντων- ένα τέτοιο σενάριο δεν ωφελεί το Χαλάνδρι, γιατί θα πρέπει να προχωρήσει;
Ως Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος επιμένω ότι δεν χωρούν όλα στο κέντρο του Χαλανδρίου. Δηλαδή, δεν γίνεται να περάσει το Μετρό και να κάνουμε και τον υπόγειο χώρο στάθμευσης. Εκφράζω τον φόβο μου για την αποτελεσματικότητα αυτής της προοπτικής και με ό,τι γνωρίζω από τη λειτουργία αντίστοιχων σταθμών στο Αιγάλεω και στο Περιστέρι. Μάλιστα, έχω ζητήσει από τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Χαλανδρίου να μου φέρει στατιστικές και στοιχεία ότι στους παραπάνω δήμους που λειτούργησαν σταθμοί του Μετρό έχει αυξηθεί η κίνηση στα εμπορικά κέντρα. Να είστε σίγουροι, ότι δεν υπάρχουν τέτοια στοιχεία…
Τότε, γιατί κ. δήμαρχε συναινείτε στο να προχωρήσει ένα τέτοιο έργο;
Γιατί οφείλω να σέβομαι και τις διαφορετικές απόψεις. Αφού όλη η αντιπολίτευση, ο Εμπορικός Σύλλογος και άλλοι φορείς της πόλης απαιτούν να γίνει ο σταθμός και, μάλιστα, κατηγορούν τον δήμαρχο ότι θέτει φραγμούς στην ανάπτυξη της πόλης, θεωρώ σκόπιμο να τους… υποδείξω τη Ρόδο. Ελπίζω στο τέλος ν’ αποδειχθεί ότι εγώ έκανα λάθος.
Δεδομένης της οικονομικής κρίσης, υπάρχουν κάποια μέτρα τα οποία έχει λάβει ο Δήμος σας προκειμένου να στηρίξει την τοπική αγορά της πόλης; Τι σκοπεύετε να κάνετε με τα αυξημένα παράπονα των εμπόρων για τα προβλήματα από την εφαρμογή της κυκλοφοριακής μελέτης;
Ζούμε σε μια κοινωνία όπου έχουμε μάθει να κατηγορούμε τους άλλους για τα δικά μας τα λάθη. Πολλοί από αυτούς που διαμαρτύρονται έχουν δίκιο, αλλά έως ένα σημείο. Από εκεί και πέρα, όμως, ας ψάξουν για τα δικά τους λάθη. Να δουν τις τιμές και την ποιότητα των προϊόντων που έχουν, τον τρόπο αντιμετώπισης των καταναλωτών. Σε τελευταία ανάλυση, δεν ευθύνεται ο δήμαρχος για το εάν κάποιος έμπορος έχει υπογράψει μισθωτήριο για το κατάστημά του σε τιμή εξωφρενική, σε σύγκριση με ό,τι συμβαίνει σε άλλες περιοχές.
Στο θέμα της κυκλοφοριακής μελέτης προχωρούμε υπεύθυνα στη σταδιακή εφαρμογή της, ακριβώς για να μη δημιουργηθούν αντίστοιχα προβλήματα με αυτά του Αμαρουσίου. Στο πλαίσιο της μελέτης αυτής, δημιουργούμε πεζόδρομους με ακτινωτή διάταξη από το εμπορικό κέντρο, διευκολύνοντας την πρόσβαση από τις γύρω περιοχές, διαθέτουμε δύο χώρους στάθμευσης, ένα στην πλατεία Χαλανδρίου 190 θέσεων και ένα απέναντι από τον Άγιο Γεώργιο, στην πλατεία Φλύας. Μέχρι τα Χριστούγεννα περιμένουμε να έχει δημοπρατηθεί το έργο για την ελεγχόμενη στάθμευση και διατηρούμε σταθερή συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο για κάθε σχετική ενέργειά μας.
Μα οι έμποροι στην οδό Μεταμορφώσεως δήλωσαν πρόσφατα στην «Α» ότι, εάν συνεχισθούν τα προβλήματα με την κυκλοφορία στην περιοχή, θα κλείσουν…
Θα σας πω ότι το ίδιο έλεγαν από την πρώτη μέρα που έγινε η εφαρμογή της κυκλοφοριακής μελέτης στην περιοχή. Ακόμη, όμως, αυτό δεν έχει γίνει…
Βέβαια, για να είμαι ειλικρινής, έχουν εν μέρει δίκιο. Γι’ αυτό μετράμε την αποτελεσματικότητα της εφαρμογής στη συγκεκριμένη περιοχή και ίσως χρειασθεί να κάνουμε κάποιες τροποποιήσεις, ώστε ν’ απαλύνουμε το πρόβλημα, χωρίς ωστόσο να ακυρώσουμε το σύνολο της μελέτης.
Στο σημείο αυτό, ωστόσο, επιτρέψτε να επισημάνω ότι, εάν δεν υπάρξει τροχαία αστυνόμευση και στη Μεταμορφώσεως και όπου αλλού εφαρμόζεται η κυκλοφοριακή μελέτη, δεν μπορούμε να περιμένουμε θετικά αποτελέσματα. Κι αυτό είναι κάτι που έθεσα και κατά την πρόσφατη επίσκεψή μου στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Πάντως, να ξεκαθαρίσουμε ότι συνολικά η κυκλοφοριακή μελέτη είναι πρωτοποριακή και ευρωπαϊκού χαρακτήρα, αλλά εφαρμόζεται σε μια πόλη που ορισμένοι έχουν μεσαιωνικές αντιλήψεις…