Κυκλοφορία – παράνομες διαφημιστικές πινακίδες
Κύριε Ζαφειρόπουλε, όποιος βρεθεί στο Χαλάνδρι με αυτοκίνητο, όπως και σε άλλους δήμους των Βορείων Προαστίων άλλωστε, μόνο… ήρεμος δεν βγαίνει από αυτό. Τελικώς, υπάρχει διέξοδος, για τους δημότες και τους επισκέπτες, στον καθημερινό κυκλοφοριακό Γολγοθά ή θα πρέπει να «συνηθίσουμε» το «μποτιλιάρισμα»;
Μια πόλη που έχει δομηθεί από το 1940, διαθέτοντας μια ανάπτυξη και μια θέση όπως αυτές που έχει το Χαλάνδρι, αντιλαμβάνεστε ότι είναι λογικό να εμφανίζει προβλήματα κυκλοφορίας, τα οποία είναι δύσκολο να λυθούν με «μαγικό ραβδάκι». Δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο, εξάλλου, ούτε σε άλλες μεγαλουπόλεις της Ευρώπης και, μάλιστα, οι συγκοινωνιολόγοι υποστηρίζουν ότι το κυκλοφοριακό δεν πρόκειται ποτέ να λυθεί δια μιας, παρά μόνο ν’ αντιμετωπίζεται κατά περίπτωση.
Εμείς αυτό που κάνουμε, σε στενή κι αγαστή συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο, είναι ν’ αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα που φέρνει η ανάπτυξη της πόλης, με βάση τη λογική όχι του «τα πάντα για το αυτοκίνητο», αλλά «τα πάντα για τους πεζούς». Γι’ αυτό και οι παρεμβάσεις μας με τους δρόμους ήπιας κυκλοφορίας όπου υπάρχουν σχολεία, παιδικές χαρές, εκκλησίες κ.λπ.
Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι. Για να λυθεί το κυκλοφοριακό θέλει τομές, γιατί υπήρξε άναρχη ανάπτυξη κατά τις προηγούμενες δεκαετίες. Οι τομές, ωστόσο, ενοχλούν τους κατοίκους. Εμείς αποφασίσαμε να λάβουμε σκληρά μέτρα σε αρκετές περιοχές, τα οποία έφεραν ορισμένους κατοίκους απέναντί μας, αλλά ταυτόχρονα έφεραν και αισθητή βελτίωση στην καθημερινότητά μας στο Χαλάνδρι.
Εμείς πιστεύουμε ότι με την σταδιακή εφαρμογή της κυκλοφοριακής μελέτης, με τις παρεμβάσεις στο εμπορικό κέντρο και στις γύρω περιοχές, με τη βελτίωση της δημοτικής συγκοινωνίας -ήδη βρισκόμαστε σε επαφές για την απόκτηση 2-4 mini bus με leasing- με το δίκτυο ποδηλατοδρόμων που αναπτύσσουμε κι άλλες ενέργειες θα ανακουφίσουμε κυκλοφοριακά την πόλη μας.
Ωστόσο, θα το επαναλάβω, είναι δύσκολο σε μεγάλες πόλεις όπως το Χαλάνδρι, να κάνεις μεγάλες αλλαγές, χωρίς τομές και συγκρούσεις με παλαιές νοοτροπίες…
Με τις διαφημιστικές πινακίδες τι θα κάνετε κ. δήμαρχε; Γνωρίζετε πολύ καλά ότι το θέμα είναι μείζον και έχει να κάνει ακόμη και με ανθρώπινες απώλειες. Ρωτώ ευθέως, λοιπόν. Υπάρχει πρόβλημα με παράνομες διαφημιστικές πινακίδες στο Χαλάνδρι;
Σε όλους τους δήμους υπάρχει. Ας ελέγξουν σε κάθε δήμο τις εργολαβίες που αναλαμβάνει. Εμείς δεν φοβόμαστε τίποτε. Η εργολαβία που έχουμε, αναφέρει αναλυτικά ποιος ξηλώνει πινακίδες και κάθε πότε. Μακάρι να μπορούσαν να το κάνουν όλοι οι δήμοι αυτό.
Επίσης, υπάρχει κι ένα άλλο σοβαρό θέμα. Ο ν. 2946 είναι μεταγενέστερο νομοθέτημα από τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, άρα έχει συμπεριλάβει τις διατάξεις του δεύτερου. Υπάρχει απόφαση του ΣτΕ, που επικαλούνται οι κ.κ. Τσιώκος, Σταυρουλάκης (σ.σ.: γονείς παιδιών που έχασαν τη ζωή του σε οδικά δυστυχήματα εξαιτίας παράνομων διαφημιστικών πινακίδων) και κάποιοι άλλοι, η οποία αναφέρει ορθά ότι πρέπει να εναρμονισθεί το εσωτερικό δίκαιο με τη συνθήκη της Γενεύης στο σχετικό θέμα, αλλά αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να κάνει η Ελληνική Βουλή. Δεν θα το κάνουν οι δήμαρχοι.
Εμείς λειτουργούμε με συγκεκριμένους νόμους. Εάν οι νόμοι αυτοί ακυρωθούν, θα ξηλώσουμε τα πάντα. Εφόσον όμως ισχύουν οι νόμοι, εφόσον τα Δημοτικά Συμβούλια έχουν λάβει αποφάσεις, εφόσον οι αποφάσεις αυτές έχουν περάσει από την Περιφέρεια, πού είναι το παράνομο;
Κύριε δήμαρχε και στο Γαλάτσι η ίδια νομοθεσία ισχύει, αλλά εκεί ο δήμαρχος ξήλωσε όλες τις διαφημιστικές πινακίδες…
Ο δήμαρχος Γαλατσίου τις ξήλωσε για άλλο λόγο. Και δεν είναι όλες οι πινακίδες παράνομες. Ο νόμος επιτρέπει να υπάρχουν «ρακέτες» και διαφημίσεις στα στέγαστρα. Τα «πίζα» είναι παράνομα, τα οποία και ξηλώνουμε. Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι μπορώ ν’ αποτρέψω εσάς, που είστε επιχειρηματίας, να πάτε το βράδυ και να τοποθετήσετε παράνομες πινακίδες. Δεν πρόκειται, βέβαια, να τις αφήσω, αλλά δεν μπορώ να τις απομακρύνω και την ίδια ημέρα.
Και υπάρχει κι ένα άλλο ψέμα στην υπόθεση, ότι δήθεν το υπουργείο Εσωτερικών είχε δώσει χρήματα στους δήμους για αποξηλώσεις. Δεν είχε στείλει ούτε ένα ευρώ. Εμείς, παρ’ όλα αυτά, έχουμε μια εργολαβία περί τα 100.000 ευρώ, που αποξηλώνει διαρκώς πινακίδες. Μόνο φέτος έχουμε απομακρύνει 100 τέτοια διαφημιστικά μέσα και βέβαια, βάζουμε και τα αντίστοιχα πρόστιμα.
Τα εισπράττετε κ. δήμαρχε;
Πάμε και σε αυτό, γιατί μερικές φορές και οι πολίτες, αλλά κι εσείς οι δημοσιογράφοι δεν ελέγχετε τα πράγματα όπως θα έπρεπε. Εγώ φταίω, εάν ο Κώδικας Εισπράξεων Δημοσίων Εσόδων και ο Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων έχει θέσει τη διαδικασία μέσα από τις επιτροπές επίλυσης φορολογικών διαφορών; Με άλλα λόγια, έχει το δικαίωμα ο θιγόμενος να προσφύγει στη Δικαιοσύνη και να μας «τραβά» τα δικαστήρια για τρία χρόνια ή να έρθει για συμψηφισμό. Άρα, η όλη διαδικασία «υποδεικνύει» στον κάθε Ζαφειρόπουλο, αντί να «τρέχει» στα δικαστήρια επί χρόνια, να εισπράξει άμεσα το 50% του προστίμου. Είναι παράνομο αυτό;
Εμείς αυτό που λέμε στο κράτος είναι να ξεκαθαρίσει τι θέλει να κάνει στη συγκεκριμένη υπόθεση, ώστε να δράσουμε αναλόγως.
Η μειοψηφία του Δ.Σ. και τα σχέδια για το μέλλον
Αναφερθήκαμε αρκετά στη μειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου. Ποιες είναι οι σχέσεις σας με τους εκπροσώπους που κάθονται στα «απέναντι» έδρανα του Σώματος;
Δυστυχώς, για εμάς υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με την αντιπολίτευση. Έχουμε μια κακή αντιπολίτευση, προπαγάνδας και γκαιμπελικής λογικής, χωρίς βέβαια αυτό να χαρακτηρίζει το σύνολο των μελών της. Ωστόσο, είναι λίγοι οι δημοτικοί σύμβουλοι που λειτουργούν κάτω από ένα ιδεολογικό πρίσμα με το οποίο, ακόμη κι αν διαφωνείς, οφείλεις να το σεβαστείς.
Για να εξειδικεύσω, θα έλεγα ότι η παράταξη του κ. Ανδρεόπουλου είναι παράταξη «Όπου φυσά ο άνεμος». Χωρίς θέσεις, χωρίς προτάσεις, χωρίς καμία λογική.
Ο κ. Πανταζής θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηρισθεί ως ο τοπικός «Μυνχάουζεν».
Τέλος, η παράταξη του ΣΥΝ, με κάποιους αριστερούς πυρήνες και κάποιους αντεξιουσιαστές, ακολουθούν μια ακραία τακτική, που φθάνει μέχρι την προσβολή του Δημοτικού Συμβουλίου. Βέβαια, κάποιες στιγμές ακολουθούμε ορισμένες προτάσεις τους, ιδιαίτερα στον χώρο της εκπαίδευσης, όπου ο Γρηγόρης Καλομοίρης έχει δώσει πολλά.
Ο Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος θεωρεί ότι με την ολοκλήρωση της παρούσας θητείας, ολοκληρώνεται και η προσφορά του στην πόλη από τη θέση του δημάρχου ή έχει λόγους να διεκδικήσει και νέα θητεία;
Είμαι ευχαριστημένος από την παρουσία μου, αλλά δεν είμαι από τους ανθρώπους που ικανοποιούνται 100%. Γι’ αυτό και δεν κάθομαι, όπως λένε, «στ’ αυγά μου», ταλαιπωρώντας συχνά και τους συνεργάτες μου, από τους οποίους ξέρω ότι ζητώ αρκετά πράγματα.
Θεωρώ ότι όλοι μας, στη ζωή μας, πρέπει ν’ ανεβαίνουμε την προσωπική μας «σκάλα» και να μην στεκόμαστε στο πρώτο «σκαλοπάτι» για πάντα. Παρ’ όλα αυτά, μου αρέσει ο χώρος της Αυτοδιοίκησης και πιστεύω σε αυτόν. Περιμένουμε δε τον «Καποδίστρια 2» προκειμένου να δούμε τη μορφή που θα πάρει η πόλη του Χαλανδρίου. Εκτιμώ ότι το Χαλάνδρι, όπως και το Μαρούσι, είναι οι δύο κεντρικές πόλεις που εξυπηρετούν την ευρύτερη περιοχή, άρα δικαιωματικά πρέπει να μας επιφυλαχθεί ένας ιδιαίτερος ρόλος. Στο πλαίσιο αυτό, μ’ ενδιαφέρει να παραμείνω άλλη μια τετραετία στο «τιμόνι» του Δήμου.
Από εκεί και πέρα, θα προσπαθήσω, εάν το πέρασμά μου από την Αυτοδιοίκηση έχει κάνει κάποιους ανθρώπους να πιστεύουν στις δυνατότητές μου, να συνεχίσω σε κάποια άλλη θέση…