«Πόσο παραγωγικός θα μπορούσε να είναι ο προϋπολογισμός όταν ούτε το 40% του των συνολικών δαπανών δεν διοχετεύονται στα Νομικά Πρόσωπα και στη δημιουργία έργων υποδομής»; αναρωτήθηκε ο κ Ανδρεόπουλος για να καταλήξει: «Την τελευταία τετραετία οδηγείτε στον αυτόματο πιλότο το Χαλάνδρι. Η πόλη μας θα έπρεπε να είναι πρωτοπόρος, αλλά έχει μείνει πίσω».
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΚΑΛΟΜΟΙΡΗΣ
«Διαχειρίζεστε τα κονδύλια με τη λογική ιδιωτικής επιχείρησης»
Την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι το Δημοτικό Συμβούλιο «συζητά ερήμην των δημοτών», εξέφρασε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ Γρηγόρης Καλομοίρης. Αναφορικά με την κατάρτιση του προϋπολογισμού υποστήριξε ότι «θα έπρεπε να δοθεί μεγαλύτερο βάρος στη διεκδίκηση ελεύθερων χώρων, στον πολιτισμό, στην κοινωνική πολιτική του Δήμου», καταλογίζοντας στη διοίκηση ότι διαχειρίζεται τα όποια κονδύλια παραχωρεί το κράτος με τη λογική του μάνατζερ ιδιωτικής επιχείρησης που ενδιαφέρεται για το κέρδος.
«Επιμένουμε ότι ο δήμος πρέπει να διασφαλίσει τον δημόσιο χαρακτήρα των υπηρεσιών που παρέχονται στους δημότες και την προσαρμογή της κρατικής χρηματοδότησης στον πραγματικό πληθυσμό της πόλης μας», τόνισε ο κ. Καλομοίρης, Κάνοντας λόγο για «πλασματικό προϋπολογισμό», ο κ. Καλομοίρης κατέθεσε πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο «να διεκδικήσει την ενίσχυση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, την άμεση απόδοση παρακρατηθέντων πόρων του 2009 και των προηγούμενων χρόνων, την απόδοση των πόρων που αποτελούσαν υποχρέωση του τακτικού προϋπολογισμού του κράτους, για δραστηριότητες που μεταφέρθηκαν στους δήμους χωρίς την αντίστοιχη χρηματοδότηση, την επιστροφή στην αυτοδιοίκηση των ειδικών λογαριασμών που μεταφέρθηκαν στο υπουργείο Οικονομίας, τη μείωση των επιτοκίων του Ταμείου Παρακαταθηκών», προτάσεις που, σύμφωνα με τον ίδιο, μπορούν να δώσουν διέξοδο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τον Δήμο Χαλανδρίου.
Κλίμα έντασης και διαξιφισμοί
Την αντίδραση του κ. Συρμάνογλου προκάλεσε η αναφορά του κ. Ανδρεόπουλου στα έργα στον καταυλισμό των Αθιγγάνων, ο οποίος επισήμανε ότι «τα έργα έγιναν όχι μόνο στην περιοχή του Νομισματοκοπείου, αλλά και σε άλλες περιοχές που κατοικούν Αθίγγανοι». «Γυρίστε πίσω επτά χρόνια να δείτε πως παραλάβαμε το Χαλάνδρι», παρατήρησε ο κ. Συρμάνογλου, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της δημοτικής συμβούλου της μείζονος μειοψηφίας Μαρίας Γκότση. «Το Χαλάνδρι ήταν ψηλά όταν το παραλάβατε», υποστήριξε η κ. Γκότση, η οποία στη συνέχεια, έκανε λόγο για «έλλειψη δημοκρατικότητας στον Δήμο».
«Όταν δει ένας πολίτης τον προϋπολογισμό με όλους αυτούς τους κωδικούς, τι θα καταλάβει;» αναρωτήθηκε η κ. Γκότση, υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να είμαστε διαφανείς πραγματικά και όχι επιφανειακά».
Από τη μεριά του ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΦΛΥΑ και δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας Σωτήρης Παρασκευόπουλος υποστήριξε, απαντώντας επίσης στον κ. Ανδρεόπουλο, ότι «μπορεί ο καθένας να έχει κάποια πολιτική αντίληψη, αλλά μας προσβάλλει ο μηδενισμός, όταν όλοι γνωρίζετε το έργο που γίνεται».
Τελικά, το Ετήσιο Πρόγραμμα Δρά-
σης και ο Προϋπολογισμός εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο, με την αρνητική ψήφο σύσσωμης της μειοψηφίας (σημειώνεται ότι ο επικεφαλής της παράταξης ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ Νίκος Πανταζής απουσίαζε από τη συνεδρίαση).
Στα ύψη ανέβηκαν οι τόνοι μεταξύ των κ.κ. Ζαφειρόπουλου και Ανδρεόπουλου κατά τη δευτερολογία του δημάρχου. Αρχικά, ο κ. Ζαφειρόπουλος επεσήμανε ότι από το 2003, με απόφαση της παρούσας διοίκησης, το Χαλάνδρι εντάχθηκε στη διαδικασία του προληπτικού ελέγχου.
Απαντώντας στις αιτιάσεις του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, ο δήμαρχος υπογράμμισε ότι «αδιάψευστοι μάρτυρες είναι τα έργα» και αναφέρθηκε σε μια σειρά από αυτά, όπως το ΚΑΠΗ, οι Παιδικοί Σταθμοί στο Πάτημα και στο ίδρυμα Κουρτέση, η παιδική δημοτική βιβλιοθήκη, το ανανεωμένο Συμβουλευτικό Κέντρο Προληπτικής Ιατρικής (ΣΚΕΠΙ), οι παρεμβάσεις στη Ρεματιά και η ανάπλαση της κεντρικής πλατείας.
Επιπλέον, διευκρίνισε ότι έχει παραληφθεί η προμελέτη για το δημαρχιακό μέγαρο. «Είναι ολέθριο λάθος η στάση που τηρεί ο κ. Ανδρεόπουλος με τον μηδενισμό», επισημαίνοντας ότι θυμίζει «λογική Γκόρτσου της δεκαετίας του πενήντα».
Ωστόσο, το κλίμα έντασης οξύνθηκε ακόμα περισσότερο, όταν ο δήμαρχος, αναφερόμενος στο θέμα για τα έργα στον καταυλισμό των Αθιγγάνων διερωτήθηκε αν ο κ. Ανδρεόπουλος υπονόησε ότι «όλοι όσοι συμμετείχαν στη διαδικασία παρανόμησαν», για να λάβει την απάντηση «σαφώς» από τον κ. Ανδρεόπουλο.
«Τακτικά οχυρώνεστε πίσω από τον θεσμό του Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου», σημείωσε ο κ. Ανδρεόπουλος, συμπληρώνοντας ότι «ο Επίτροπος ελέγχει τη διαδικασία, τον διαγωνισμό, το τιμολόγιο και το πρωτόκολλο παραλαβής. Ο δήμαρχος έχει την πολιτική και τη νομική ευθύνη να δει αν εκτελέστηκε το έργο». Στη συνέχεια ο κ. Ανδρεόπουλος υποστήριξε ότι «υπάρχουν αεροφωτογραφίες που αποδεικνύουν ότι το έργο που έχει γίνει στην περιοχή δεν ξεπερνά ούτε τα 60.000 ευρώ» και συνέχισε λέγοντας ότι «σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχα με τον Επίτροπο, τον ρώτησα εάν γνωρίζει ότι δεν έχει γίνει το έργο και έμεινε άφωνος, απαντώντας μου ότι η δική του αρμοδιότητα είναι να ελέγχει τα χαρτιά».
Οι ισχυρισμοί αυτοί προκάλεσαν την έκρηξη του δημάρχου, ο οποίος απάντησε ότι «τα έργα έγιναν, εσείς δεν γνωρίζετε τα έργα που γίνονται» και ζήτησε να κληθεί σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο Επίτροπος.
Αρετή Κοτσολάκου