Εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο, έπειτα από πολύωρη διαβούλευση, το Ετήσιο Πρόγραμμα Δράσης (ΕΠΔ) -το οποίο αποτελείται από το Ετήσιο Τεχνικό Πρόγραμμα και από το Ετήσιο Πρόγραμμα Προμηθειών Υπηρεσιών- και ο Προϋπολογισμός του Δήμου Χαλανδρίου για το οικονομικό έτος 2010. Η συζήτηση διεξήχθη ταυτόχρονα και για τα δύο θέματα, τα οποία όμως τέθηκαν, στη συνέχεια, σε ξεχωριστή ψηφοφορία.
Ο προϋπολογισμός του Δήμου ανέρχεται σε 82.791.663,39 ευρώ, με σύνολο εξόδων 81.006.719,10 ευρώ και αποθεματικό κεφάλαιο 1.784.944,29 ευρώ.
Αντίστοιχα, το Τεχνικό Πρόγραμμα ανέρχεται σε 17.619.525,61 ευρώ. Τα νέα έργα από τακτική χρηματοδότηση ανέρχονται σε 3.585.188,00 ευρώ, ενώ τα νέα έργα από έκτακτη χρηματοδότηση ανέρχονται σε 10.952.609,80 ευρώ. Αντίστοιχα τα συνεχιζόμενα έργα από τακτική χρηματοδότηση ανέρχονται σε 1.273.412,32, ενώ τα συνεχιζόμενα έργα από έκτακτη χρηματοδότηση σε 1.808.315,49 ευρώ.
Ωστόσο, σε επικοινωνία που είχε η «Α» με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Μύρωνα Ανδριανάκη, μας επισήμανε ότι, πέραν από τα προαναφερόμενα, τα διεκδικούμενα από χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ 2007-2013 έργα του Δήμου ανέρχονται σε 29.197.097 ευρώ.
Κατά την εισήγησή του ο δήμαρχος Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος σημείωσε ότι η παρούσα ιστορική συγκυρία υπαγορεύει πολιτικές οι οποίες υπηρετούν «το φυσικό και ανθρώπινο περιβάλλον, το μέλλον και τη νέα γενιά». Ο κ. Ζαφειρόπουλος αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην αναδιοργάνωση των πόρων και των υπηρεσιών του Δήμου, με τη δημιουργία της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Ανάπτυξης, την ενίσχυση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος με νέες αρμοδιότητες και το τριετές πρόγραμμα προσλήψεων που ξεκινά από το 2010. Παράλληλα, εστίασε στον νέο Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας, καθώς και στη δημιουργία νέων δομών για την εξυπηρέτηση των πολιτών (δημοτικό δίκτυο WiFi, ηλεκτρονικές υπηρεσίες κ.ά.).
Όπως σημείωσε ο δήμαρχος, τόσο ο Προϋπολογισμός όσο και το Ετήσιο Πρόγραμμα Δράσης συντάχθηκαν λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική και περιβαλλοντική κρίση και στοχεύουν στην άμβλυνση των ζητημάτων αυτών. Ο κ. Ζαφειρόπουλος έκανε λόγο για εξορθολογισμό των δαπανών, αναδιοργάνωση της οικονομικής διαχείρισης και αποδοτικότερη εξασφάλιση και διαχείριση πόρων χωρίς την επιβάρυνση -για 4η συνεχή χρονιά- των δημοτών με αύξηση των δημοτικών τελών.
Αναφορικά με την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών ζητημάτων, υποστήριξε ότι ενισχύονται δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, την εξοικονόμηση ενέργειας και την ευαισθητοποίηση των δημοτών σε θέματα περιβάλλοντος. Παράλληλα, ο δήμαρχος παρατήρησε ότι έγινε ιδιαίτερη προσπάθεια ώστε τα έργα που θα επιχειρηθούν το 2010 να ενταχθούν στο μεγαλύτερο μέρος τους στις έκτακτες χρηματοδοτήσεις και στα διεκδικούμενα στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, ώστε να μην επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός του Δήμου.
Τέλος, ο κ. Ζαφειρόπουλος εστίασε σε έργα που υπηρετούν, κατά τον ίδιο, τις παραπάνω κατευθύνσεις, όπως η ανάπλαση της κεντρικής πλατείας, το δίκτυο των ποδηλατοδρόμων, η αντιπλημμυρική προστασία και ο καθαρισμός της Ρεματιάς, ο νέος βιοκλιματικός παιδικός σταθμός κ.ά.
Ολοκληρώνοντας την εισήγησή του για το ΕΠΔ και τον Προϋπολογισμό, ο δήμαρχος Χαλανδρίου έκανε λόγο για την «πιο ρεαλιστική και βιώσιμη πρόταση που έχει κατατεθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο», χαρακτηρίζοντάς την «ευέλικτη και συνάμα αποδοτική, πραγματική και ταυτόχρονα δημιουργική».
Στη συνέχεια τον λόγο πήραν οι αντιδήμαρχοι Οικονομικών Περσεφόνη Μπασιάκου, Τεχνικών Έργων Μύρων Ανδριανάκης, Περιβάλλοντος Παναγιώτης Βάσιος, Παιδείας Ζαχαρίας Νόμπελης και Πόλεως Παντελής Συρμάνογλου, παρουσιάζοντας ο καθένας τα πεπραγμένα στον τομέα του κατά το έτος 2009.
ΛΟΥΛΑ ΚΑΡΑΤΖΑ
«Εκτός θέματος»
Για «υποβαθμισμένη» και «εκτός θέματος» συζήτηση, έκανε λόγο στην τοποθέτησή της η επικεφαλής της παράταξης ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ Λούλα Καρατζά. «Η σημερινή συζήτηση θα έπρεπε να δείχνει την πολιτική βούληση και να αποτυπώνει τι πολιτικές θα ακολουθήσει ο Δήμος», υποστήριξε η κ. Καρατζά, σημειώνοντας ότι το Δημοτικό Συμβούλιο θα έπρεπε να συζητά πάνω σε ζητήματα όπως η ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού ο οποίος προβλέπει μείωση στους πόρους για την Τοπική Αυτοδιοίκηση της τάξεως του 12%, αλλά και το σχέδιο για τον Καποδίστρια ΙΙ.
Στη συνέχεια η κ. Καρατζά, αναφερόμενη στα διάφορα κονδύλια και τις χρηματοδοτήσεις των δήμων, σημείωσε ότι αυτά υπάρχουν για να ελέγχει η κεντρική διοίκηση τι θα γίνει σε κάθε δήμο, υποστηρίζοντας ότι θα έπρεπε «να υπάρχει ένα κονδύλι για κάθε δήμο και να αποφασίζει το Δημοτικό Συμβούλιο πώς θα το διαθέσει».
Παράλληλα, αναφέρθηκε στο ύψος των παράνομα παρακρατηθέντων από το κράτος χρημάτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. «Μας έχουν βάλει να διαχειριζόμαστε αυτή την κατάσταση και τη διοίκηση να καθησυχάζει τον κόσμο να μην ξεσηκώνεται», σημείωσε η κ. Καρατζά. Αναφορικά με τον προϋπολογισμό υποστήριξε ότι «δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των Χαλανδραίων», συμπληρώνοντας ότι «καλός δήμαρχος δεν είναι αυτός που διαχειρίζεται την κατάσταση, αλλά αυτός που ενημερώνει τον κόσμο και τον ξεσηκώνει».
ΣΤΑΘΗΣ ΑΝΔΡΕΟΠΟΥΛΟΣ
«Το Χαλάνδρι στον αυτόματο πιλότο»
Τονίζοντας ότι ο προϋπολογισμός είναι «εργαλείο άσκησης πολιτικής», ο επικεφαλής της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας Στάθης Ανδρεόπουλος υποστήριξε ότι «δεν είδαμε κάτι τέτοιο γιατί στρέψατε την προσοχή σας στο τι κάνατε και όχι στο τι θέλετε να κάνετε». Ο κ. Ανδρεόπουλος χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό «μη οραματικό», υποστηρίζοντας ότι δεν παρουσιάζει αναπτυξιακές προτάσεις. «Δεν ακούσαμε για το δημαρχιακό μέγαρο, για το υπόγειο πάρκινγκ στην πλατεία, για την έλευση του Μετρό, για όλα αυτά τα μακρόχρονα σχέδια», τόνισε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας. Επιπλέον, έκανε λόγο για «πλασματικό και μη διεκδικητικό προϋπολογισμό, καθώς δεν υπάρχει εισήγηση για το πώς θα μπορέσουμε να πάρουμε κονδύλια από το κράτος και την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Στη συνέχεια, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας αναφέρθηκε σε μια σειρά από θέματα, τα οποία χαρακτήρισε «μελανά σημεία» της διοίκησης, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν «σκιές» γύρω από αυτά. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στο κονδύλι ύψους 811.000 ευρώ που έλαβε ο Δήμος για να προχωρήσει σε έργα υποδομής στον καταυλισμό των Αθιγγάνων, αλλά και σε άλλες περιοχές που διαμένουν Αθίγγανοι στο Χαλάνδρι, επισημαίνοντας ότι «θυμόμαστε ότι εγκρίθηκε ένα εκατ. ευρώ και ακόμα δεν έχουμε πάρει απάντηση για τα έργα που έγιναν στο Κάτω Χαλάνδρι». Παράλληλα αναφέρθηκε στο «έργο με το οποίο αποδόθηκε σε ιδιώτη η χρήση του Νεκροταφείου, το οποίο υπερκοστολογήθηκε», στη «σκανδαλώδη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΦΛΥΑ με 300.000 ευρώ από λεφτά δημοτών», αλλά και σε έργα όπως ο ποδηλατόδρομος και το δίκτυο Wi-Fi κάνοντας λόγο για «λεφτά για πέταμα, χωρίς στοχευμένες παρεμβάσεις».