Η ραγδαία αύξηση των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στο εμπορικό κέντρο του Χαλανδρίου τα τελευταία χρόνια αποτελεί κοινή παραδοχή. Αποτελεί όμως και ένα σοβαρό πρόβλημα που ταλαιπωρεί πολλούς κατοίκους της πόλης και από το οποίο άπτονται ζητήματα νομιμότητας και ασφάλειας.
Ρεπορτάζ: Mαρία Εργατούδη
Πριν από λίγες μέρες η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Λαϊκή Συσπείρωση Χαλανδρίου Λούλα Καρατζά και οι δημοτικοί σύμβουλοι Στέλλα Μπράτιμου και Πέτρος Αναστασιάδης έδωσαν συνέντευξη Τύπου για το σχετικό θέμα και ενημέρωσαν τους δημότες που βρέθηκαν στο Παλιό Δημαρχείο για το νομικό πλαίσιο έκδοσης των αδειών, τους λόγους που οδήγησαν στον πολλαπλασιασμό των μαγαζιών, για την έλλειψη πολιτικής βούλησης για επίλυση του προβλήματος και τις λύσεις που προτείνει η παράταξη τους.
Στην έναρξη της συνέντευξης, η κ. Λούλα Καρατζά ανέφερε ότι έχει θέσει επανειλημμένα το θέμα αυτό στο Δημοτικό Συμβούλιο και αυτή τη φορά αποφάσισε να ενημερώσει και τους δημότες για τις θέσεις της παράταξής της μέσω του Τύπου. Απευθυνόμενη στο κοινό η κ. Καρατζά είπε: «Έχουμε πιέσει πάρα πολύ τη διοίκηση του Δήμου για να μην υπάρχει αυτή η κατάσταση στο κέντρο αλλά όπως διαπιστώνετε καθημερινά από τη ζωή σας, όχι μόνο δεν υπάρχει καμιά αλλαγή, αλλά επιδεινώνεται. Είναι διά γυμνού οφθαλμού ορατό ότι τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος έχουν πολλαπλασιαστεί και θα πνίξουν το εμπορικό κέντρο. Αυτή η λειτουργία τους που είναι χωρίς αρχές και υποχρεώσεις είναι κατά της ποιότητας ζωής των κατοίκων και δημιουργεί κι’ άλλα πολλά προβλήματα. Σήμερα η παράταξή μας θα αποπειραθεί να βρει πώς φτάσαμε σ’ αυτή την κατάσταση».
Η Ρούλα Καρατζά, συμβουλευόμενη τα ΦΕΚ και τα διάφορα έγγραφα που είχε μπροστά της, εξήγησε στους ακροατές ότι σύμφωνα με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του 1989, το πολεοδομικό κέντρο καθορίζεται στα 15 οικοδομικά τετράγωνα και επιτρέπονται οι χρήσεις γης που αναφέρονται στο άρθρο 4 του προεδρικού διατάγματος του 87. Σύμφωνα μ’ αυτό λοιπόν απαγορεύονται τα αναψυκτήρια και τα κέντρα διασκεδάσεως, επιτρέπονται γραφεία και καταστήματα σε ποσοστό του συντελεστή δόμησης το πολύ 75% τοις εκατό, ενώ σε κάθε καινούργιο κτίριο που κτιζόταν έπρεπε 25% να είναι κατοικία και 75% άλλες χρήσεις. Ακολουθούσε μετά η γενική κατοικία, στα οικόπεδα που έχουν πρόσοψη σε μεγάλους δρόμους όπως η Κηφισίας και η Μεσογείων, όπου τα γραφεία και τα εμπορικά καταστήματα έπρεπε να είναι σε ποσοστό 50% και τέλος η υπόλοιπη περιοχή παρέμενε αμιγής κατοικία. Αυτό όμως έπρεπε κάποιος να το υποστηρίξει και να το αστυνομεύσει, συμπλήρωσε η κ. Καρατζά, «όταν πήγαινε κάποιος να κτιστεί ένα κτίριο έπρεπε ο δήμος να τον σταματήσει. Αυτή η κατάσταση προχώρησε ανεξέλεγκτα και έκτιζε ο καθένας ότι ήθελε».
Το 2007 ο δήμος Χαλανδρίου ζήτησε από τους μελετητές αλλαγή του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου και έδωσε κάποιες κατευθύνσεις στην ομάδα των τεχνικών. Μ’ αυτές τις κατευθύνσεις, είπε η κα. Καρατζά, η Λαϊκή Συσπείρωση διαφώνησε κάθετα, γιατί στην ουσία νομιμοποιούσαν ό,τι χτίστηκε παράνομα.
Στο σημείο αυτό η Λ. Καρατζά άνοιξε ένα χάρτη με τις ζώνες που δημιουργούνται σύμφωνα με το Β1 στάδιο του καινούργιου ΓΠΣ, το οποίο δύο μέρες μετά ερχόταν προς ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο και είπε: «Στον χάρτη φαίνεται ότι νομιμοποιούνται όλα. Όλα αυτά ξέρετε γιατί γίνονται, γιατί ο Οργανισμός της Αθήνας, ο οποίος σχεδιάζει κεντρικά το Λεκανοπέδιο και ο οποίος ήταν πάντα με το μέρος των κυβερνήσεων, οι οποίες με τη σειρά τους ήταν πάντα με τα μεγάλα συμφέροντα, λέει ότι είμαστε υπερτοπικό κέντρο και εμείς λέμε ότι πρέπει να είμαστε μια πόλη αυτοεξυπηρετούμενη και όχι να εξυπηρετούμε και τους άλλους. Αυτή είναι μια θεμελιώδης διαφορά τις δικής μας παράταξης από τις άλλες. Διότι λέμε ότι αυτή είναι η ανάπτυξη όπως την εννοούν οι πολυεθνικές και τα μονοπώλια για να βγάλουν μεγάλα κέρδη».