Τον νέο Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ) του Δήμου ενέκρινε με οριακή πλειοψηφία (16-13) το Δημοτικό Συμβούλιο Χαλανδρίου, σε μια ταραχώδη συνεδρίαση την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου. Ποια τα σημεία τριβής με τη μειοψηφία.
Ρεπορτάζ: Αρετή Κοτσολάκου
Ο νέος ΟΕΥ έρχεται να καλύψει τις ανάγκες που δημιουργήθηκαν από την κατάργηση των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) και τη μεταφορά των εργαζομένων τους στον βασικό «κορμό» του Δήμου. Ωστόσο, σημείο τριβής αποτέλεσε η αναφορά της εισήγησης της διοίκησης ότι για την επιλογή των προϊσταμένων διευθύνσεων ή τμημάτων, μπορεί να επιλέγεται υπάλληλος ΤΕ «εν ελλείψει» υπαλλήλου ΠΕ. Τόσο οι σύμβουλοι της μειοψηφίας όσο και σύμβουλοι της διοίκησης που διαφοροποίησαν τη θέση τους από την «κεντρική γραμμή» της παράταξης, τόνισαν ότι αντί για το «εν ελλείψει» θα πρέπει να ισχύσει διαζευκτικό «ή», καθώς σε αντίθετη περίπτωση κινδυνεύουν να «παραγκωνιστούν» υπάλληλοι με πολυετή εμπειρία και σημαντική συμβολή στη λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου.
Γ. Κουράσης: «Νέα δυναμική στον Δήμο»
Στην εισήγησή του ο δήμαρχος Γιώργος Κουράσης τόνισε ότι «ως χώρα διανύουμε μια παρατεταμένη μεταβατική περίοδο όπου πρέπει να συμμετέχουμε όλοι με μεταρρυθμίσεις, με καινοτόμες παρεμβάσεις στην ανάπτυξη και με πολιτική τομής σε ότι αφορά στην διοικητική ανασυγκρότηση με την ενσωμάτωση στον κορμό του Δήμου των ΝΠΔΔ».
Σύμφωνα με τον ίδιο, με την εφαρμογή του νέου ΟΕΥ επιτυγχάνεται για τον Δήμο «μείωση δαπανών κατά 10%, εξορθολογισμός λειτουργιών και ενίσχυση τόσο της εργασιακής θέσης των εργαζομένων όσο και των υπηρεσιών του Δήμου από τη σωστή κατανομή των υπαλλήλων». Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι «στόχος μας είναι μια μεταρρύθμιση που θα δώσει νέα δυναμική στον Δήμο και θα έχει άμεσα αποτελέσματα στην εξυπηρέτηση των πολιτών».
Σ. Κορωναίου: «Προέχει η διασφάλιση των εργαζομένων»
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Σοφία Κορωναίου, η οποία ζήτησε την ψήφιση του νέου ΟΕΥ, σημειώνοντας ότι «ελπίζουμε ότι θα βελτιώσει τη λειτουργικότητα και την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών του Δήμου». Όπως είπε «πρόκειται για μια πρωτόγνωρη διαδικασία για τον Δήμο», τονίζοντας ότι «για εμάς προέχει η διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων» και επισημαίνοντας ότι «οι κοινωνικές δομές πρέπει να συνεχίσουν να είναι υπό δημόσιο έλεγχο και δημόσιο χαρακτήρα».
Λ. Καρατζά: «Διαχείριση της μιζέριας»
Τη διαφωνία της παράταξής της με τη γενική φιλοσοφία του νέου ΟΕΥ δήλωσε η επικεφαλής της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ Λούλα Καρατζά, κατηγορώντας τη διοίκηση ότι «αντί να εξετάσετε τις ανάγκες του Χαλανδρίου και να πείτε τι χρειαζόμαστε για την κάλυψη όλων των υπηρεσιών, φτάνετε τώρα να μην εξυπηρετείτε τους δημότες». Όπως χαρακτηριστικά είπε «αντί να αντιστέκεστε, λέτε “ναι” σε όλα και διαχειρίζεστε τη μιζέρια».
Η ίδια έθεσε και το θέμα του κανονισμού για την επιλογή προϊσταμένων, υποστηρίζοντας ότι με τη χρήση του «εν ελλείψει» θα δημιουργηθούν προβλήματα στη λειτουργία των υπηρεσιών. Μάλιστα έκανε λόγο για ένα «τεχνικό ζήτημα το οποίο θα έπρεπε εμείς να λύσουμε, καθορίζοντας σε ποιες διευθύνσεις απαιτείται αποκλειστικά πανεπιστημιακή εκπαίδευση για τον προϊστάμενο και αφήνοντας στις άλλες δικαίωμα επιλογής ανάμεσα σε υπαλλήλους ΤΕ και ΠΕ».
Απαντώντας ωστόσο στα παραπάνω ο δήμαρχος υποστήριξε ότι «θα ήταν ιδεατό να μπορούσαμε να επιλέξουμε ανά περιπτώσεις εάν θα χρησιμοποιούμε το “ή” ή το “εν ελλείψει”, ωστόσο δεν μπορούμε να έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά».