Έπειτα από τρία χρόνια απουσίας δια ζώσης προβολών, το Cine ΑΡΓΩ, του ομώνυμου Πολιτιστικού – Επιστημονικού Συλλόγου Χαλανδρίου, επιστρέφει δυναμικά. Στο ανακαινισμένο Κέντρο Νεότητας του Δήμου (Αντιγόνης 56) την Πέμπτη 27 Απριλίου στις 20.30 παρουσιάζει την ταινία «All that jazz», με ελεύθερη είσοδο. Ο υπεύθυνος της κινηματογραφικής ομάδας Νικόλας Καϊμάκης μίλησε στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ για την επανέναρξη των προβολών και τα επόμενα σχέδια του Cine ΑΡΓΩ.
-Θα μας δώσετε μια πρώτη «γεύση» των όσων ετοιμάζετε;
Πρώτα απ’όλα να ξεκινήσω λέγοντας πόσο μεγάλη χαρά έχουμε, όχι μόνο η ομάδα του Cine ΑΡΓΩ αλλά ολόκληρος ο Σύλλογος, για την επανεκκίνηση των κινηματογραφικών μας προβολών. Το Cine ΑΡΓΩ ήταν παρών από τις πρώτες κιόλας μέρες λειτουργίας του Συλλόγου και η αλήθεια είναι ότι μας έπεσαν πολύ βαριά τα 3 αυτά χρόνια απουσίας. Όπως καταλαβαίνετε, έχουμε μαζέψει περίσσευμα όρεξης, ενέργειας και ιδεών όλο αυτό τον καιρό. Ξεκινάμε λοιπόν στις 27/4, με τις τρεις πρώτες προβολές να είναι οι ίδιες εκείνες ταινίες που ακυρώθηκαν το 2020 με την επιβολή του πρώτου lockdown. Κι εδώ έρχεται η 1η καινοτομία, μιας και δώσαμε την ευκαιρία στους φίλους μας, μέσα από ένα poll στα social media του Cine ΑΡΓΩ να επιλέξουν οι ίδιοι τη σειρά των τριών πρώτων προβολών. Έτσι ξεκινάμε με μία συγκλονιστική ταινία, το σουρεαλιστικό αυτοβιογραφικό μιούζικαλ του Bob Fosse “All that jazz”.
Στόχος είναι να συνεχίσουμε κάτι που είχαμε ξεκινήσει ήδη κι αυτό είναι η προβολή όσο το δυνατόν περισσότερων εγχώριων παραγωγών και Ελλήνων δημιουργών. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως η τελευταία ταινία που είχαμε δείξει ήταν ο καταπληκτικός «Βασιλιάς» του Νίκου Γραμματικού, με άδεια από τον σκηνοθέτη και την υπέροχη παρουσία της ηθοποιού Μαριλίτας Λαμπροπούλου. Επίσης, στόχος είναι η ενισχυμένη προβολή ταινιών τεκμηρίωσης, των γνωστών μας ντοκιμαντέρ, το κινηματογραφικό είδος με ίσως την μεγαλύτερη εξέλιξη ως προς τη θεματολογία, το ύφος, την πρωτοτυπία την τελευταία δεκαετία. Για να δώσω και μία… είδηση, η πέμπτη και τελευταία προβολή αυτού του κύκλου θα είναι η 100η μας συνολικά! Ελπίζουμε να βρούμε τον τρόπο να το γιορτάσουμε αναλόγως.
-Πάντως, η πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα ανάγκασαν το Cine ΑΡΓΩ να αναβάλλει τις προγραμματισμένες του εκδηλώσεις και να ακολουθήσει διαδικτυακούς «δρόμους». Πώς ήταν αυτή η εμπειρία;
Το «Cine ΑΡΓΩ στο σπίτι», όπως ονομάσαμε τη διαδικτυακή αυτή προσπάθεια να μείνουμε ενεργοί, ήταν μία πολύπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία. Η επιλογή της θεματολογίας και η δημιουργία των βιντεο-παρουσιάσεων έγιναν δυνατές μόνο χάρη στο προσωπικό μεράκι αλλά και στην αναστολή εργασίας που μας κρατούσε πολλές ώρες ανενεργούς και στο σπίτι.
Η έξοδος από την υποχρεωτική αναστολή εργασίας ήταν κι ο λόγος που το πείραμα αυτό –γιατί πείραμα ήταν στην πραγματικότητα- ήταν τόσο βραχύβιο -τρεις μήνες με 11 παρουσιάσεις κράτησε. Η ανταπόκριση οφείλω να ομολογήσω πως δεν ήταν η αναμενόμενη ή για να το πω καλύτερα, τα views ήταν λίγα, όμως, η ανταπόκριση όσων τα είδαν θετικότατη. Το αποτέλεσμα ήταν πως μάθαμε να δουλεύουμε με νέα εργαλεία κι ας μην καταφέραμε να πλησιάσουμε τη μαγική αίσθηση της σκοτεινής αίθουσας. Πώς θα μπορούσαμε άλλωστε;
-Εξαιτίας των εργασιών ανακαίνισης του δημοτικού Κέντρου Νεότητας, οι προβολές σας δεν επανήλθαν μετά την άρση των απαγορεύσεων. Τι συνέβη; Δεν υπήρχε εναλλακτική λύση;
Να ξεκινήσω λέγοντας πως είμαστε πολύ τυχεροί που η δημοτική Αρχή μας παραχωρεί τη χρήση του Κέντρου Νεότητας μαζί με τον εξοπλισμό του. Τόσα χρόνια έχει γίνει το «σπίτι» μας, που αντικειμενικά χρειαζόταν ένα σοβαρό makeover. Είναι αλήθεια πως η όλη διαδικασία πήρε πολύ περισσότερο χρόνο από όσο φανταζόμασταν ή μας είχαν προϊδεάσει αρχικά.
Σίγουρα, όμως, το αποτέλεσμα μας αφήνει με έναν χώρο καλύτερο από πριν, που ακόμη και τώρα εξακολουθεί να φτιάχνεται στις μικρές του λεπτομέρειες. Τώρα, η έλλειψη εναλλακτικών χώρων κατάλληλων να φιλοξενήσουν κινηματογραφική προβολή είναι ένα ζήτημα που δεν αφορά μόνο εμάς, καθώς γενικά στο Χαλάνδρι έχουμε ένδεια χώρων ικανών να φιλοξενούν πολιτιστικές δράσεις. Το ευχάριστο είναι πως φαίνεται να είναι θέληση όλων, Δήμου, φορέων και απλού κόσμου, να αλλάξει η κατάσταση αυτή προς το καλύτερο. Ελπίζουμε σε αυτό.
-Συνολικά, τι σχόλια εισπράττατε από το κοινό αλλά και τα μέλη – φίλους της «Αργούς» για τις προβολές; Εσείς είστε ευχαριστημένος με το μέχρι πρότινος αποτέλεσμα και την ανταπόκριση;
Είμαστε πολύ χαρούμενοι πως μέσα στα τόσα χρόνια προβολών από τον Δεκέμβρη του 2014 έως τον Φλεβάρη του 2020, καταφέραμε να δημιουργήσουμε έναν στενό μεν, αλλά πολύ θερμό πυρήνα θεατών. Πάντα λειτουργούμε με βάση την εξωστρέφεια και είναι ιδιαίτερη η ικανοποίηση όταν καλωσορίζουμε νέα πρόσωπα στη σινεφιλική μας παρέα. Έχουμε παρατηρήσει πως υπάρχουν βραδιές που η προσέλευση ξεπερνά τις προσδοκίες μας, όταν υπάρχει κάποιος καλεσμένος, μια ελληνική παραγωγή ή και απλά κάποια πολύ ιδιαίτερη ταινία. Υπάρχουν στον αντίποδα και πιο «οικογενειακές» βραδιές, που έχουν τη χάρη τους.
Νομίζω πως αυτό δικαιολογείται από τον πολυθεματικό χαρακτήρα των προγραμμάτων μας, κι από την καθημερινότητα, μιας και λειτουργούμε βράδια καθημερινής και ώρες που πολύς κόσμος είναι κουρασμένος ή ακόμα σε επαγγελματικές – οικογενειακές υποχρεώσεις. Συνολικά, θα έλεγα πως είμαστε αρκετά ικανοποιημένοι αλλά μπορούμε και καλύτερα! Κι αυτό θα το πετύχουμε ως ομάδα κι ως σύλλογος, αλλά και με την αγάπη & συμμετοχή των μελών και φίλων μας! Σας περιμένουμε όλους λοιπόν, να μας (ξανα)γνωρίσετε και να περάσουμε ευχάριστα κάνοντας αυτό που αγαπάμε: βλέποντας καλό σινεμά!
Συνέντευξη: Αλέξανδρος Καζαντζίδης
Δείτε επίσης: Σύλλογος Πεζοπόρων: «Άνοιξη» εκδρομών και περιηγήσεων
Ειδήσεις από το Χαλάνδρι στο amarysia.gr