Αμερικανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι χημικές ουσίες που βρίσκονται σε συσκευασίες φαγητού, ταπετσαρίες και χαλιά, μπορεί να προκαλούν προβλήματα στη γονιμότητα των γυναικών. Η έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Human Reproduction, μέτρησε την ποσότητα των χημικών PFCs σε δείγμα 1.240 γυναικών και βρέθηκε ότι οι γυναίκες με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση, είχαν λιγότερες πιθανότητες να μείνουν έγκυες.
Τα PFCs χρησιμοποιούνται ευρέως στη βιομηχανία, επειδή είναι ανθεκτικά στη θερμότητα και μπορούν να «απωθούν» το νερό και το λάδι. Παρ’ όλα αυτά, υψηλές συγκεντρώσεις αυτών των χημικών ευθύνονται για οργανικές βλάβες σε ζώα, και έχουν τη δυνατότητα να παραμείνουν για μεγάλη χρονική περίοδο στο σώμα.
Οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Λος Άντζελες, ανέλυσαν δείγματα αίματος, που ελήφθησαν από γυναίκες και ύστερα χρησιμοποίησαν ερωτηματολόγια για να μάθουν αν η εγκυμοσύνη τους ήταν σχεδιασμένη και πόσο καιρό χρειάστηκε για να μείνουν έγκυες. Η συγκέντρωση των χημικών κυμαινόταν από 6,4 νανογραμμάρια μέχρι 106,4 νανογραμμάρια ανά λίτρο.
Κατόπιν τούτου, οι γυναίκες χωρίστηκαν σε 4 ομάδες με βάση αυτές τις μετρήσεις και διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες με τη χαμηλότερη συγκέντρωση χημικών στο σώμα τους είχαν περισσότερες πιθανότητες να μείνουν έγκυες εντός ενός χρόνου. Η δρ Φέι, μία από τους ερευνητές, θεωρεί ότι «η ύπαρξη υψηλών συγκεντρώσεων αυτών των χημικών στο σώμα ενδέχεται να εμποδίσει την ανάπτυξη των εμβρύων στη μήτρα, ενώ μπορεί να οφείλονται και για προβλήματα ασταθών εμμηνορροϊκών κύκλων».
Από την πλευρά του ο Τόνι Ράδερφορντ, από την British Fertility Society, θεωρεί πως «τα ευρήματα της έρευνας είναι πολύ σημαντικά και θα πρέπει να προβληματίσουν ιδιαίτερα τα ζευγάρια που προσπαθούν να κάνουν παιδιά. Η έρευνα δείχνει πόσο σημαντικό είναι να είμαστε σε εγρήγορση απέναντι σε εξωτερικούς κινδύνους που μπορεί να επηρεάσουν τη γονιμότητα».






































































































