Ένα σπουδαίο Χριστουγεννιάτικο δώρο δέχτηκε, λίγο πριν από τις γιορτές, το 8ο Δημοτικό Σχολείο Αγίας Παρασκευής. Η μονάδα της οδού Ρήγα Φερραίου απέκτησε μια νέα και μοντέρνα βιβλιοθήκη, που είχαν στερηθεί επί χρόνια οι μαθητές του συγκροτήματος.
Τα εγκαίνια της «Σοφοθήκης 8», όπως ευρηματικά βαφτίστηκε από παιδιά του σχολείου, έγιναν στην αίθουσα εκδηλώσεων της μονάδας την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου, παρουσία πλήθους κόσμου -γονέων, μαθητών, εκπαιδευτικών, αιρετών και σειράς προσκεκλημένων.
Τη ξεχωριστή βραδιά, που κάλυψε η ΑΜΑΡΥΣΙΑ, άνοιξε ο διευθυντής του 8ου Δημοτικού Κωνσταντίνος Μπληζιώτης, μιλώντας, μεταξύ άλλων, για την αξία των βιβλίων που «οδηγούν το πνεύμα μας σε άλλους ορίζοντες».
«Πρώτη ύλη» το φιλότιμο & η διάθεση
Στη συνέχεια πήρε τον λόγο η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Δέσποινα Σαμουρέλη, μιλώντας για το πώς έγινε πραγματικότητα η «Σοφοθήκη 8», δήλωσε ότι «κατ’ αρχάς, η συνεργασία μας με το σχολείο και τον Σύλλογο Διδασκόντων ήταν εξαιρετική. Είδαμε ανθρώπους με φιλότιμο, κέφι, διάθεση να κάνουν πράγματα και πέραν των υποχρεώσεών τους. Είχαμε εξαιρετική συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Βασίλη Σάρκουλα, το προσωπικό της Διεύθυνσης, καθώς και όλους τους εκπροσώπους δημοτικών παρατάξεων, (Γιάννη Σταθόπουλο, Γιώργο Οικονόμου, Γιάννη Μυλωνάκη, Παναγιώτη Γκόνη, Πέτρο Διακογιάννη) που βρέθηκαν εδώ».
Αξιοποιώντας την ιδιότητα που έχει ως αρχιτέκτονας, η ίδια αναφέρθηκε στις εργασίες που απαιτήθηκαν: «Είχαμε παλιά μια μικρή αίθουσα που λειτουργούσε ως βιβλιοθήκη, η οποία αργότερα έγινε τάξη. Έτσι αναγκαστήκαμε να “ανακαλύψουμε” έναν νέο χώρο. Η απόληξη του δώματος ήταν ο μοναδικός αποθηκευτικός χώρος και θεωρήσαμε ότι θα μπορούσαμε να τον εκμεταλλευτούμε με τη λογική του ‘’less is more’’, όπως συνήθιζε να υποστηρίζει ο Γερμανός αρχιτέκτονας Λούντβιχ Μις φαν ντερ Ρόε. Άλλωστε, λένε ότι η καλή αρχιτεκτονική στους μικρούς χώρους φαίνεται. Οπότε, ήταν για εμάς μια πρόκληση να κάνουμε κάτι πιο ιδιαίτερο».
Έπειτα, σημείωσε ότι στόχος ήταν μια βιβλιοθήκη που να προσελκύει τα παιδιά. «Γι’ αυτό δημιουργήσαμε καθίσματα στα σκαλιά που ενώνονται. Ο χώρος της βιβλιοθήκης είναι μικρός, μόλις 18 τετραγωνικά μέτρα. Έπρεπε να τον εκμεταλλευτούμε έξυπνα ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει διάφορες δράσεις. Να είναι μια ήσυχη γωνιά για το διάβασμα των παιδιών, αλλά και τα βιβλία να μπορούν να τοποθετηθούν. Οπότε σκεφτήκαμε να δημιουργήσουμε τις κερκίδες», ανέφερε.
Η κ. Σαμουρέλη υπογράμμισε ότι η βιβλιοθήκη εξοπλίστηκε με σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα (προτζέκτορας, ηχεία) για να παρέχονται όλες οι δυνατότητες γνώσης. «Αξιοποιήσαμε και τον δεύτερο χώρο που βρήκαμε, που θα τοποθετηθούν ηλεκτρονικοί υπολογιστές για αναζήτηση στο διαδίκτυο και ομαδικές εργασίες», πρόσθεσε.
Όπως είπε η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων, η αρχειοθέτηση έγινε με την βοήθεια της κοινωνιολόγου Ειρήνης Βοκοτοπούλου, των γονιών μαθητών και χάρη το ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης βιβλιοθηκών «Koha» που χρησιμοποιείται παγκοσμίως. «Μάλιστα, τα βιβλία είναι καταχωρημένα ανά είδος και διαθέτουν bar code», είπε η ίδια, καταλήγοντας με μια φράση του Κικέρωνα «Αν έχεις έναν κήπο και μια βιβλιοθήκη έχεις όλα όσα σου χρειάζονται».
Η αξία του χώρου σε καιρούς… οθονών
Αμέσως μετά, μίλησε η συγγραφέας – μεταφράστρια Μαρία Αγγελίδου, που χαρακτήρισε τον εαυτό της «παιδί των βιβλίων και των βιβλιοθηκών» και στάθηκε στη σημασία της ανάγνωσης: «Μεγάλωσα σε μια εποχή που δεν υπήρχαν δημόσιες ή σχολικές βιβλιοθήκες. Είχα την τύχη στο σπίτι μας να έχουμε 2 βιβλιοθήκες, μια του μπαμπά και μια της μαμάς, πολύ διαφορετικές μεταξύ τους. Αργότερα με πολύ αγώνα έφτιαξα μια δική μου μικρή βιβλιοθήκη. Όταν στο Πανεπιστήμιο είδα για πρώτη φορά στη ζωή μου μια μεγάλη βιβλιοθήκη, ήταν μια αποκάλυψη για μένα».
Η ίδια είπε με νόημα ότι «πολλά παιδιά όταν στο μέλλον θα μεγαλώσουν θα ευχαριστήσουν όσους είχαν την πρωτοβουλία της βιβλιοθήκης για τους δρόμους που τους άνοιξαν». «Αξίζετε ένα μεγάλο μπράβο που την ανοίγετε στον χώρο ενός σχολείου», δήλωσε απευθυνόμενοι στους συντελεστές του έργου.
Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και η Ειρήνη Βοκοτοπούλου, με την κοινωνιολόγο να εξηγεί στους παριστάμενους τον ρόλο μιας παιδικής και μιας σχολικής βιβλιοθήκης. «Δεν είναι ένας χώρος που έχει βιβλία, αλλά κάτι πολύ παραπάνω», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Τα εγκαίνια συνοδεύτηκαν, επίσης από την προβολή διαδικτυακής συνέντευξης, που πήρε η κ. Σαμουρέλη μαζί με την εκπαιδευτικό της τρίτης τάξης Πένυ Μωυσή, από τον λογοτέχνη και δάσκαλο Ισίδωρο Ζουργό. Ο ίδιος συνεχάρη το σχολείο για τη νέα βιβλιοθήκη, ενώ, μεταξύ άλλων, στάθηκε στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει ως πατέρας κι εκπαιδευτικός να μην μονοπωλήσουν οι οθόνες την προσοχή και τον χρόνο των παιδιών.
Την ώρα που οι γονείς παρακολουθούσαν την εκδήλωση, μαθητές του 8ου Δημοτικού διασκέδαζαν με χριστουγεννιάτικη, δημιουργική απασχόληση, οργανωμένη ειδικά για το σχολείο από επαγγελματίες παιδαγωγούς και ψυχαγωγούς.
Μάλιστα, λίγο πριν από το φινάλε της βραδιάς, κορίτσια κι αγόρια της μονάδας τρίτης και έκτης τάξης πήραν το μικρόφωνο, εκφράζοντας με λίγες αλλά περιεκτικές λέξεις τη χαρά τους για τη νέα βιβλιοθήκη, ενώ λίγη ώρα αργότερα παιδιά της τετάρτης έψαλαν τα κάλαντα, μαζί με τη μουσικό τους.
Δείτε επίσης: Καταγγελία κατοίκου για σωρό κλαδιών στην Αγ. Παρασκευή