Περισσότερες από τρεις ώρες αφιέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίας Παρασκευής στην κατάσταση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) και των τοπικών ιατρείων της πόλης, σε ειδική συνεδρίαση του Σώματος στις 24 Φεβρουαρίου, Στη συζήτηση, η οποία προήλθε έπειτα από πρωτοβουλία του Συλλόγου Κατοίκων Τσακού, με συμμετοχή του αντιπροέδρου ΔΣ Γιώργου Δάρρα, τοποθετήθηκαν διοίκηση κι αντιπολίτευση, αναδεικνύοντας προβλήματα και προτάσεις για το ζήτημα.
Οι θέσεις που βρήκαν κοινή συνισταμένη -όπως ενίσχυση προσωπικού & εξοπλισμού Κέντρου Υγείας, δυνατότητα συνταγογράφησης και προσθήκη εθελοντών στα δημοτικά ιατρεία-
αναμένεται να αποτυπωθούν, τα επόμενα 24ωρα, σε κείμενο στο οποίο θα συμφωνήσουν οι αρχηγοί των παρατάξεων, ώστε στη συνέχεια να σταλεί στο υπουργείο Υγείας και την αρμόδια Υγειονομική Περιφέρεια. Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε η δημοτική Αρχή, το ιατρείο του Τσακού θα επιστρέψει από την προσεχή Δευτέρα στη βάση του (μετά την προσωρινή λειτουργία στα ΚΑΠΗ λόγω πτώσης σοβάδων), στην προοπτική μελλοντικά να βρεθεί άλλη, μόνιμη λύση στέγης.
Ωστόσο, την ώρα που τέθηκε επί τάπητος από όλες τις πλευρές η έλλειψη προσωπικού σε Κέντρο Υγείας και δημοτικά ιατρεία, ο δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση κατέθεσε αίτημα -που αποδέχθηκε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ)- κάθε πόλη να διαθέσει τέσσερις τουλάχιστον δημοτικούς υπαλλήλους για τις ανάγκες των εμβολιαστικών μονάδων (νοσηλευτές και γιατρούς από το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» ή τα δημοτικά ιατρεία).
Τα βασικότερα σημεία των παρεμβάσεων από τους ομιλητές
Βασίλης Ζορμπάς, δήμαρχος Αγίας Παρασκευής
«Για να υπάρχουν στο Κέντρο Υγείας ραντεβού ανά εβδομάδα χρειάζονται άλλοι 3-4 παθολόγοι και καρδιολόγοι, 2 ορθοπεδικοί (εργάζεται ένας), δύο γυναικολόγοι (δεν υπάρχει κανείς εδώ και μια διετία), άλλος ένας ψυχίατρος και ένας χειρουργός που δεν υφίσταται. Τα προβλήματα εντάθηκαν εδώ και έναν μήνα λόγω των εμβολιασμών για τον κορωνοϊό, με τα ραντεβού να έχουν πάει πίσω. Η Πρωτοβάθμια Περίθαλψη ανήκει στο Κράτος. Η λύση είναι να ζητήσουμε άμεσα από την Πολιτεία να διοριστεί αυτό το ιατρικό προσωπικό σε μόνιμη βάση. Εκτιμώ ότι κάτι τέτοιο δεν αναμένεται άμεσα όσο διαρκεί ο εμβολιασμός και στην καλύτερη περίπτωση να γίνει μετά το καλοκαίρι.
Τα δημοτικά ιατρεία ανθούσαν παλιότερα, αλλά από το 2010 με την απαγόρευση προσλήψεων και τη φυγή γιατρών επιδεινώθηκε η κατάσταση. Με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση από το 2013 οι εθελοντές γιατροί δεν μπορούσαν να συνταγογραφούν φάρμακα ή εξετάσεις και αυξήθηκαν οι αποχωρήσεις. Από το 2014 έμειναν λίγοι που απλά εξετάζουν. Ο μέσος όρος επισκέψεων στο δημοτικό ιατρείο Κοντόπευκου, το πρώτο εξάμηνο του 2019, ήταν 2 την εβδομάδα. Πρέπει να θέσουμε στην Πολιτεία το θέμα των συνταγογραφήσεων. Επίσης, πρέπει να ζητήσουμε από τους ιδιώτες γιατρούς της πόλης να έρχονται ως εθελοντές στα δημοτικά ιατρεία τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.
Το κτήριο του δημοτικού ιατρείου Τσακού πήρε έγκριση και θα επιστρέψει εκεί η δομή από την 1η Μαρτίου. Αναζητούμε έναν πιο κεντρικό και προσβάσιμο χώρο για τη μονάδα. Εξετάζουμε, επίσης, να εκπονήσουμε μελέτη να αυξήσουμε το μέγεθος του κτιρίου ΚΑΠΗ από 100 σε 500 τετραγωνικά για να συστεγαστούν με τη δομή».
Σε τοποθέτησή του ο αντιδήμαρχος Εξυπηρέτησης του Πολίτη και Διοικητικών Υπηρεσιών Γιάννης Αργυρός, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «ως πόλη είμαστε συνδιοργανωτές στο Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων με προγράμματα -μεταξύ άλλων- ψυχολογικά, ψυχιατρικά και άνοιας, που θα ξεκινήσουν τον Μάρτιο», ενώ ανέφερε επίσης πως «θα λειτουργήσει πιο ενεργά το ΚΕΠ Υγείας, με συμβουλευτική και προληπτική δράση».
Γιάννης Σταθόπουλος, επικεφαλής «Νίκης των Πολιτών»
«Η διοίκηση δεν πιστεύει στον θεσμό των δημοτικών ιατρείων. Στην πρώτη θητεία της κόπηκε η μονάδα των Πευκακίων. Πέρα από τις συνταγογραφήσεις, στις τοπικές δομές υπήρχε κόσμος για εξετάσεις, όπως ΠΑΠ τεστ, διαφορετικά θα έπρεπε κανείς να μετακινηθεί προς κάποιο νοσοκομείο Στο Κοντόπευκο η διοίκηση δεν φρόντισε να υπάρχει ούτε γυναικολόγος. Το Νοέμβριο έπεσαν σοβάδες στο ιατρείο του Τσακού και το πρόβλημα λύθηκε με ρυθμούς χελώνας.
Δεν πρέπει να μπει η λογική “κόστος – όφελος” για τα δημοτικά ιατρεία. Χρειάζονται πρωτοβουλίες για να βρεθούν εθελοντές γιατροί στις ειδικότητες που λείπουν. Στο ΚΕΠ Υγείας κάναμε επί θητείας μας, μεταξύ άλλων, προγράμματα πρώτων βοηθειών, σπυρομέτρησης».
Πατήστε εδώ και διαβάστε την ανακοίνωση που εξέδωσε για το θέμα η παράταξη στις 26/02
Γιώργος Οικονόμου, αρχηγός «Νέας Αρχής για την Αγία Παρασκευή»
«Σε διπλανούς Δήμους, όπως του Παπάγου – Χολαργού, υπάρχουν πάνω από 20 ειδικότητες γιατρών, με μεγάλη κινητοποίηση εθελοντών, εξαιρετικές κτηριακές υποδομές, ενώ έχει επιλυθεί και το θέμα της συνταγογράφησης. Η διοίκηση θα μπορούσε να διοχετεύσει δαπάνες για προσωπικό και εξοπλισμό, στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου. Οι ιδιώτες γιατροί, αν δουν καλές υπηρεσίες και σοβαρή προσπάθεια από πλευράς Δημοτικής Αρχής, θα ανταποκριθούν στο κάλεσμα εθελοντικής παρουσίας»
Γιάννης Μυλωνάκης, επικεφαλής των «Αλλάζουμε»
«Έχουμε ξεμείνει από στρατηγική για το τι δημοτικά ιατρεία θέλουμε, ενώ επί 10 χρόνια έχουμε γιατρούς δημάρχους. Έως το 2010 οι δομές είχαν μια καλή λειτουργία. Την επόμενη δεκαετία η απαξίωση των μονάδων ήταν συνεχής. Είδαμε εικόνες ντροπής στο ΚΑΠΗ, να εργάζονται γιατροί με τα φάρμακα σε σακούλες στο πάτωμα. Να εφαρμόσουμε την απόφαση Δ.Σ. του 2011 που πρότεινε ο δημοτικός σύμβουλος Μιχάλης Γαβράς για τοπικά ιατρεία προληπτικής αγωγής και υγείας, εισήγηση ψηφίστηκε, αλλά δεν εφαρμόστηκε από τον κ. Ζορμπά».
Πατήστε εδώ και διαβάστε την ανακοίνωση που εξέδωσε για το θέμα η παράταξη στις 26/02
Ανδρέας Γκιζιώτης, αρχηγός «Λαϊκής Συσπείρωσης»
«Σχεδόν όλες οι παρατάξεις ευθυγραμμίζονται με την αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων. Η εικόνα στο Κέντρο Υγείας είναι πολύ άσχημη. Χρειάζονται δύο μήνες αναμονή για ραντεβού. Στα νοσοκομεία λένε “ή περιμένετε 7 μήνες ή ελάτε το απόγευμα με 25 ευρώ για μια κολονοσκόπηση”. Η Υγεία έχει μπει στη λογική του κόστους. Τα δημοτικά ιατρεία πρέπει να έχουν ρόλο επικουρικό, όχι συνταγογραφικό (παρά μόνο για ευπαθείς ομάδες, ανέργους ανασφάλιστους). Χρειάζεται να υπάρχουν εθελοντές και πρέπει οι δημοτικοί σύμβουλοι με συναφές αντικείμενο να δίνουν πρώτο το παράδειγμα».
Αλέξης Μουστόγιαννης, επικεφαλής παράταξης «Αγ. Παρασκευή Μια Γενιά Μπροστά»
«Πρέπει τα δημοτικά ιατρεία να αξιοποιηθούν για τεστ κορωνοϊού. Χρειάζεται ενίσχυση προσωπικού κι εξοπλισμού και χρήση κονδυλίων ΕΣΠΑ».
Μελίνα Αλεφαντή, εκπρόσωπος «Φυσάει Κόντρα»
«Παρά την πιεστική κατάσταση της πανδημίας, η δημοτική Αρχή δεν έχει προβλέψει κονδύλια για μέτρα προστασίας στον Προϋπολογισμό του 2021. Για τα δημοτικά ιατρεία κακώς η συζήτηση περιορίστηκε στη συνταγογράφηση. Πρέπει να ενταχθούν σε έναν γενικότερο σχεδιασμό με τα Κέντρα Υγείας, έχοντας προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και κρατική χρηματοδότηση. Θα μπορούσε στις τοπικές δομές να γίνουν τεστ και ιχνηλάτηση, ώστε να προληφθούν προβλήματα σε σχολεία ή διασπορά του ιού στην κοινότητα».
Γιώργος Δάρρας, αντιπρόεδρος ΔΣ Συλλόγου Κατοίκων Τσακού
«Ανησυχούμε για την εγκατάλειψη των δημοτικών ιατρείων που θα μπορούσαν να δώσουν λύσεις σε συνθήκες πανδημίας. Χρειάζονται υποδομές, προσωπικό και εξοπλισμός στις τοπικές δομές περίθαλψης. Οι δημοτικές Αρχές, τα τελευταία χρόνια, δεν έχουν κινητοποιηθεί για τον σχεδιασμό και την αναβάθμιση των μονάδων. Λόγω κινητικότητας αποχώρησε και η οδοντίατρος από το ιατρείο Τσακού. Για το θέμα του Κέντρου Υγείας, διοίκηση και Δημοτικό Συμβούλιο να βάλουν στην ημερήσια διάταξη τη λέξη “διεκδίκηση” για ενισχυμένη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας».
Πατήστε εδώ και διαβάστε την ανακοίνωση που εξέδωσε για το θέμα ο Σύλλογος
Δείτε επίσης: Σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανεργίας ο Δήμος