«Όχι μόνο δεν δεχόμαστε το χρέος που μας αναλογεί αλλά θα ζητήσουμε και το ποσό των 65.000ευρώ που καταθέσαμε στο ταμείο της ΑΜΝΕΠ ως μετοχικό κεφάλαιο», λέει ο δήμαρχος Γιάννης Σταθόπουλος
Ρεπορτάζ: Μαρία Πανάγου
Συνεχίζεται το δημοτικό «θρίλερ» με την ΑΜΝΕΠ Α.Ε. ΟΤΑ (Αναπτυξιακή Μελισσίων Νέας Πεντέλης), όπου συμμετείχε στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της με το ποσόν των 65.000, περίπου, ευρώ και ο Δήμος Αγίας Παρασκευή από το 2009, αλλά χωρίς αντίκρισμα. Ήδη από το 2012 η εταιρεία «φάντασμα» οδεύει προς λύση και εκκαθάριση, ενώ μόλις πρόσφατα η εφορία βεβαίωσε οφειλές ύψους 266.000 ευρώ περίπου, για τη διαχειριστική χρήση του 2010 και μόνο, ποσό το οποίο καλούνται να καταβάλλουν οι τρεις σημερινοί Δήμοι-μέτοχοι Πεντέλης, Κηφισιάς και Αγίας Παρασκευής.
«Υπήρξε ομόφωνη συζήτηση -απόφαση και των τριών δημάρχων να εξαντλήσουμε όλα τα νομικώς διαθέσιμα μέσα για τα καταλογισμό των οφειλόμενων ποσών στα φυσικά πρόσωπα που διαχειρίστηκαν την εταιρεία», τονίζει σε αποκλειστικές δηλώσεις του στην «Α» ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής Γιάννης Σταθόπουλος, απαντώντας στην ερώτησή μας, αν προτίθεται ως δήμαρχος και πολίτης να ζητήσει την παρέμβαση του Εισαγγελέα για «τα «έργα και ημέρες» της δημοτικής αυτής επιχείρησης.
Αυτό, βέβαια, φαίνεται πως είναι μόνον το «κερασάκι στην τούρτα», καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του σημερινού προέδρου της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων, Παναγιώτη Μούστρη, εντεταλμένου συμβούλου του Δήμου Πεντέλης, «επιβαρύνουν την ΑΜΝΕΠ και κατ’ επέκταση τους μετόχους περίπου 1 εκατ. ευρώ». Οι τρεις Δήμοι-μέτοχοι μπαίνουν πλέον σε δικαστικές περιπέτειες με την άσκηση προσφυγών και ανακοπών, αρχικά κατά των βεβαιωμένων οφειλών που επιδόθηκαν στους εκκαθαριστές της ΑΜΝΕΠ Α.Ε. ΟΤΑ με τα φύλλα ελέγχου από την αρμόδια ΔΟΥ, τη ΦΑΕ Αθηνών. Μια διαδικασία, η οποία αναμένεται να ανοίξει τον «ασκό του Αιόλου» -αν δεν έχει ήδη ανοίξει- για την αναζήτηση τυχόν ποινικών ευθυνών σχετικά με το παρελθόν της «αμαρτωλής» δημοτικής επιχείρησης.
Τοπική ανάπτυξη στο… τίποτα
Και να φανταστεί κανείς πως επρόκειτο για «μιας στρατηγικής σημασίας επιλογή με έμφαση στην προώθηση της τοπικής ανάπτυξης», όπως δήλωναν το 2009 οι τέσσερις τότε -προ «Καλλικράτη»- Δήμοι- μέτοχοι Μελισσίων, Νέας Πεντέλης, Αγίας Παρασκευής και Κηφισιάς. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2007 από τους δυο πρώην Δήμους Μελισσίων και Νέας Πεντέλης, που συνενώθηκαν το 2010 στον καλλικρατικό Δήμο Πεντέλης. Στη Γενική Συνέλευση της εταιρείας, τον Ιούλιο του 2009, εγκρίθηκε η συμμετοχή στην ΑΜΝΕΠ δύο ακόμη δήμων, της Αγίας Παρασκευής και της Κηφισιάς, κάτι που οι υπεύθυνοι χαρακτήριζαν τότε ως «σημαντική εξέλιξη για το μέλλον και τις αναπτυξιακές προοπτικές της». Πιο συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η ένταξη των παραπάνω ΟΤΑ στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, καθώς και ο ορισμός του νέου Διοικητικού συμβουλίου. Μετά την αύξηση κεφαλαίου, η συμμετοχή στην ΑΜΝΕΠ διαμορφώθηκε ως εξής: Δήμος Μελισσίων 37,5%, Δήμος Αγίας Παρασκευής 25%, Δήμος Κηφισιάς 25%, Δήμος Νέας Πεντέλης 12,5%.
«Στην πράξη απ’ ότι φαίνεται δεν διασφαλίστηκε η βιώσιμη, ορθολογική και αναπτυξιακή προοπτική της ΑΜΝΕΠ. Δυστυχώς! Και σήμερα καλούμαστε να επιλύσουμε ένα πολύ δύσκολο ζήτημα σε όλα τα επίπεδα», λέει ο κ. Σταθόπουλος.
Μια εταιρεία «φάντασμα»
Τα γραφεία της ΑΜΝΕΠ Α.Ε. ΟΤΑ, επί της Λ. Δημοκρατίας 71, στα Μελίσσια, η οποία δεν άλλαξε ποτέ τίτλο, ήδη από το καλοκαίρι του 2009, παρέμεναν ερμητικά κλειστά. Παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις των Αρχών, δημοτικών και αστυνομικών, τις τηλεφωνικές κλήσεις και τις επισκέψεις στα γραφεία της εταιρείας, ουδείς εμφανιζόταν, ουδείς απαντούσε. Η ιστοσελίδα της εταιρείας στο διαδίκτυο έπαψε να λειτουργεί. Πλήθος προμηθευτών και άλλα άτομα, που είχαν συναλλαγές με την εταιρεία, έψαχναν τα μέλη του Δ.Σ. Οι εργαζόμενοι στην εταιρεία έκαναν επίσχεση εργασίας, ενώ τα χρέη της προς τρίτους ανέρχονταν σε 300.000 ευρώ, με εκτιμήσεις του 2011.
Με χρηματοδότηση από Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους
Στην ιστοσελίδα της εταιρείας N&C Technologies στο διαδίκτυο, η οποία είχε αναλάβει την ανάπτυξη Portal και Εφαρμογής Web Radio για την Αναπτυξιακή Μελισσίων Νέας Πεντέλης, η ΑΜΝΕΠ εμφανιζόταν ως «μία μοντέρνα εταιρία υψηλής τεχνολογίας που δραστηριοποιείται συνεργατικά και υποστηρικτικά προς το Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα, λειτουργώντας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια μέσα από έναν ορθολογικό συνδυασμό κοινωνικής προσφοράς, επιχειρηματικής δράσης και διαχείρισης του υψηλού επιπέδου των απαιτήσεων της ολοκληρωμένης ανάπτυξης με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα».
Βασική στόχευση της ΑΜΝΕΠ ήταν η ηλεκτρονική παρουσίαση του περιοδικού ΟΞΥΓΟΝΟ, του Δημοτικού Σινεμά CINE ΠΑΝΟΡΑΜΑ και παράλληλα η ανάπτυξη εφαρμογής WEB RADIO στην οποία οι ίδιοι οι ακροατές θα είχαν την δυνατότητα να επιλέγουν το πρόγραμμα του σταθμού. Η ΑΜΝΕΠ διέθετε και πιστοποίηση ISO κατά το πρότυπο Συστήματος Διαχείρισης Ποιότητας ISO 9000:2001. Όπως προκύπτει, μάλιστα, η Αναπτυξιακή των τεσσάρων Δήμων εξακολουθούσε να χρηματοδοτείται μέχρι τις αρχές του 2011 και, μάλιστα, από Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους. Σύμφωνα με απόφαση της υπουργού Παιδείας, Άννας Διαμαντοπούλου, στις 7/1/2011, η οποία είναι αναρτημένη στη «Διαύγεια», η ΑΜΝΕΠ Α.Ε. ΟΤΑ υπάχθηκε σε πρόγραμμα χρηματοδότησης με το μοντέρνο, όσο και δυσεπίλυτο τίτλο «Περικλής Ηλεκτρονική Δημοκρατία στον 21ο αιώνα με την υποβοήθηση κινητών υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης», μαζί με το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών του ΕΜΠ και άλλες τρεις ιδιωτικές εταιρείες. Επρόκειτο για πρόγραμμα συγχρηματοδοτούμενο από το Ευρωπαϊκό Ταμείο περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εθνικούς πόρους.
Μετά το σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε, οι τρεις Δήμοι-μέτοχοι προσπαθούν εδώ και τέσσερα χρόνια να εκκαθαρίσουν την επιχείρηση. Προκειμένου όμως να κατατεθεί η σχετική αίτηση εκκαθάρισης προς τις αρμόδιες αρχές, θα έπρεπε να ολοκληρωθούν προηγουμένως οι φορολογικοί έλεγχοι.
Συνάντηση όλων των εμπλεκόμενων δημάρχων
Η συνάντηση των δημάρχων Αγίας Παρασκευής, Πεντέλης και Κηφισιάς έγινε την Πέμπτη 24 Μαρτίου και αφορούσε αποκλειστικά την ενημέρωση τους σχετικά με την πορεία εκκαθάρισης της εταιρίας «Αναπτυξιακή Μελισσίων Πεντέλης ΑΕ» (ΑΜΝΕΠ ΑΕ). «Σε αυτήν την συνάντηση ουσιαστικά έγινε μια αναλυτική παρουσίαση των δεδομένων που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι πρόσφατα, από την πορεία ανασύστασης του λογιστηρίου και την έρευνα των εκκαθαριστών, δηλ. τα οικονομικά δεδομένα που μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν καταγραφεί», μας είπε ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής, Γιάννης Σταθόπουλος. «Συζητήθηκαν βέβαια και οι επόμενες ενέργειες που ως Δήμοι είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε».