Γράφει ο Αλέξανδρος Καζαντζίδης – Από την έντυπη έκδοση της Καθημερινής Αμαρυσίας, φύλλο Χαλανδρίου – Αγίας Παρασκευής – Παπάγου – Χολαργού – 18/05/2022.
«Ήταν δύσκολα τα πράγματα, με τον κορωνοϊό… ήρθε και απόγινε!». Σε αυτή τη φράση μηχανικού, πριν από λίγους μήνες, συνοψιζόταν, σε σημαντικό βαθμό η κατάσταση που επικρατούσε στις περισσότερες υπηρεσίες δόμησης (ΥΔΟΜ). Με δεδομένο ότι οι πολεοδομίες είναι από τις ούτως ή άλλως υποστελεχωμένες υπηρεσίες, τα συνεχή κρούσματα του προηγούμενου διαστήματος, σε συνδυασμό με την παροχή ειδικών αδειών σε μέρος του προσωπικού επέτεινε τις καθυστερήσεις, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έκανε πρακτικά αδύνατη την παροχή ορισμένων υπηρεσιών.
Το πρόβλημα είχε αρχίζει να γιγαντώνεται, βέβαια, πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας. Ενδεικτικά, η Πολεοδομία Αγίας Παρασκευής εξυπηρετούσε, μέχρι πρότινος άλλους πέντε δήμους, πέραν της πόλης των βορείων προαστίων (Χαλάνδρι, Φιλοθέη-Ψυχικό, Πεντέλη, Βριλήσσια, Παπάγου-Χολαργού). Στην τελευταία περίπτωση περιοχής, η δημοτική Αρχή, ιδρύοντας τη δική της Πολεοδομία, έδωσε «ανάσα» σε κατοίκους και επαγγελματίες σε Παπάγου & Χολαργό. Η διοίκηση του Ηλία Αποστολόπουλου αναγνώρισε ότι μέχρι πρότινος, οι πολίτες διεκπεραίωναν τις υποθέσεις τους, χωρίς σε αρκετές περιπτώσεις, να αποφεύγεται η ταλαιπωρία τους. Μάλιστα, πέρα από τη γεωγραφική «αποκέντρωση», η νέα Υπηρεσία Δόμησης προσφέρει σειρά από ηλεκτρονικές εφαρμογές που αποτρέπουν τη φυσική παρουσία και την αναμονή που μπορεί αυτή να συνεπάγεται.
Ταυτόχρονα, η ΥΔΟΜ Αγίας Παρασκευής αποσυμφορείται, με τον Δήμο και το προσωπικό να ευελπιστεί σε ανάλογες πρωτοβουλίες δημοτικών Αρχών όμορων πόλεων. Το ενδιαφέρον είναι ότι η συγκεκριμένη Πολεοδομία (σε αντίθεση με άλλες δημόσιες υπηρεσίες στο προάστιο και σε γειτονικές περιοχές) φαίνεται ότι είχε καλή έξωθεν μαρτυρία, τηρούμενων των συνθηκών. Ενδεικτικά, μηχανικός ανέφερε επώνυμα στην εφημερίδα «Καθημερινή» πριν από λίγους μήνες ότι «η ΥΔΟΜ της Αγίας Παρασκευής δουλεύει ικανοποιητικά, με δεδομένες τις δυσκολίες της πανδημίας. Γενικώς, η άποψή μου είναι πως όποια Πολεοδομία δεν λειτουργούσε πριν, αυτή δεν τα καταφέρνει και τώρα. Στον κλάδο μας, που οι υπηρεσίες αυτές είναι η καθημερινότητά μας, αυτά είναι πράγματα γνωστά, ξέρουμε πού θα εξυπηρετηθούμε και πού θα βασανιστούμε».
Πάντως, ο συνολικός δρόμος μέχρι την ικανοποίηση της πλειοψηφίας (αν όχι του συνόλου των πολιτών) μοιάζει να παραμένει μακρύς. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της MRB για λογαριασμό του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), οι πολεοδομίες «κερδίζουν» την τρίτη χειρότερη θέση εξυπηρέτησης (Υπουργεία και Δικαστήρια τα… κατάφεραν καλύτερα). Είναι τέτοιος ο «πονοκέφαλος» τον οποίο οι ΥΔΟΜ προκαλούν σε όσους συναλλάσσονται μαζί τους, που το ποσοστό ικανοποίησης των επιχειρήσεων είναι κάτω από 10% και οι αρνητικές κρίσεις υπερτριπλάσιες των θετικών. Μάλιστα, η έρευνα που αφορούσε το 2021 δεν καταγράφει γι΄αυτές καμία ουσιαστική βελτίωση σε σύγκριση με το 2010.
Βέβαια, εφόσον οι ιθύνοντες της Πολιτείας αναζητούν λύσεις στα προβλήματα της Πολεοδομίας ή άλλων προβληματικών δημόσιων Υπηρεσιών, θα μπορούσαν, αν διάβαζαν την ίδια μελέτη ή απλώς επισκέπτονταν κάποιο από τα ΚΕΠ, να πάρουν μια γεύση καλής εξυπηρέτησης πολιτών…