Γράφει ο Τάσος Μεργιάνης – Από την έντυπη έκδοση της Καθημερινής Αμαρυσίας, φύλλο Πεντέλη – Μελίσσια – Βριλήσσια – 10/06/2021
Με μια σειρά από δράσεις ο Δήμος Πεντέλης, ο Δήμος Βριλησσίων , o ΣΠΑΠ και Περιβαλλοντικοί Σύλλογοι γιόρτασαν την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.
Πεζοπορία στο Δάσος Θεοκλήτου, παραστάσεις παιδικού θεάτρου, βιωματικά εργαστήρια και παιχνίδια στο δάσος ήταν μεταξύ των δράσεων, κύριος άξονας των οποίων ήταν το σύνθημα του ΟΗΕ για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2021 «Ξανασκέφτομαι. Αναδημιουργώ. Αποκαθιστώ». Ένα σύνθημα που είναι πιο επίκαιρο από ποτέ μιας και οι επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής χτυπούν απειλητικά την πόρτα μας.
Η φετινή αντιπυρική περίοδος για την χώρα μας μπήκε με το αριστερό, καθώς πριν καν φύγει ο Μάϊος είχαν γίνει στάχτη 71.000 στρέμματα μετά την πυρκαγιά στα Γεράνεια Όρη, μεταξύ τους και μεγάλες εκτάσεις παρθένου δάσους σε Κορινθία και Δυτική Αττική.
Την ίδια στιγμή το Πεντελικό βουνό τελεί υπό τριπλή πολιορκία. Το «κακό» ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2020 με την νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου Περιβάλλοντος που επιτρέπει την χωροθέτηση Σταθμού Μεταφόρτωσης στον περιβάλλοντα χώρο του Κοιμητηρίου Μελισσίων, την στιγμή που η εν λόγω έκταση προστατεύεται από την ισχύουσα περιβαλλοντική νομοθεσία ( Προεδρικό Διάταγμα Προστασίας του Πεντελικού Όρους), είναι χαρακτηρισμένη ως δασική έκταση και έχει κηρυχθεί αναδασωτέα.
Τον Μάρτιο του 2021 δημοσιεύματα έκαναν λόγο για επικαιροποίηση παλαιότερης πρότασης της ΕΛΕΤΑΕΝ (Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας) προς την ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) για εγκατάσταση 3 αιολικών πάρκων με ανεμογεννήτριες στους ορεινούς όγκους πέριξ του λεκανοπεδίου Αττικής, ένα εκ των οποίων θα εγκαθίστατο στο Πεντελικό.
Και φτάνουμε στον Μάιο του 2021 όταν μια ακόμα επιχειρούμενη επιχειρηματική δραστηριότητα στο πολύπαθο βουνό έφερε προβληματισμό αλλά και διαδημοτική συσπείρωση, καθώς η προσπάθεια επαναλειτουργίας ανενεργού λατομείου στην περιοχή της Ραπεντώσας σε έκταση 912 στρεμμάτων, αφορά όχι μόνο τον Δήμο Διονύσου αλλά και τον όμορο Δήμο Πεντέλης.
Και πριν σκεφτεί κάποιος ότι η κλιματική αλλαγή δεν μας αφορά άμεσα, ας ρίξει μια ματιά στα παρακάτω στοιχεία:
-Οι πυρκαγιές σε παγκόσμιο επίπεδο για την περίοδο 2019-2020 αυξήθηκαν κατά 13%, ενώ οι αντιπυρικές περίοδοι επιμηκύνθηκαν κατά 20%
-Η μέση θερμοκρασία του πλανήτη σήμερα είναι κατά 1 βαθμό Κελσίου πιο υψηλή σε σχέση με την αρχή της βιομηχανικής επανάστασης
-Η Ελλάδα κατατάσσεται μεταξύ των πλέον ευάλωτων χωρών στην κλιματική αλλαγή, ενώ ανήκει στην πεντάδα των χωρών στις οποίες αντιστοιχεί το 80% των καμένων εκτάσεων της Ε.Ε.
-Από το συνολικό ποσό των 241 εκατομμυρίων ευρώ που διατίθενται κάθε χρόνο για τη δασοπροστασία, το 70-80% πηγαίνει σε δράσεις καταστολής. Με άλλα λόγια… κονδύλια για την πρόληψη αγνοούνται (έρευνα της WWF Hellas).
Η κλιματική αλλαγή δεν είναι απλώς ένα ακόμα περιβαλλοντικό ζήτημα προς επίλυση, είναι το σημαντικότερο πρόβλημα για τον πλανήτη μας σήμερα, καθώς θέτει εν αμφιβόλω μερικές από τις πιο θεμελιώδεις προϋποθέσεις για την καλή υγεία όλων μας (καθαρός αέρας, νερό, ποσότητα και ποιότητα τροφίμων , εύρεση καταλύματος, έλεγχος μολυσματικών ασθενειών).
Γι’ αυτό και ας ανατρέξουμε στο φετινό σύνθημα του ΟΗΕ και όσο περνάει από το χέρι μας, ας ξανασκεφτούμε, ας αναδημιουργήσουμε, ας αποκαταστήσουμε…
Για το δικό μας καλό και των παιδιών μας…