Από την ειδική έκδοση της Αμαρυσίας – Επιχείρηση: Εταιρική Υπευθυνότητα – Δράσεις και πρακτικές με κοινωνικό και περιβαλλοντικό πρόσημο
Γράφει ο Χρήστος Ζαγκλής, εκδότης της ΑΜΑΡΥΣΙΑΣ
Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία, έχει καθιερωθεί, πλέον, ως ένας από τους πιο δυναμικούς άξονες κάθε εταιρίας δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα, κάθε οργανισμού, κάθε επιχείρησης ανεξαρτήτως μεγέθους και νομικής μορφής. Αποτυπώνει την επίδραση της λειτουργίας τους στην οικονομία, την κοινωνία, το περιβάλλον. Επιπλέον, η συμβολή της στη βιώσιμη ανάπτυξη, παρότι ο χαρακτήρας της είναι εθελοντικός, την καθιστά αναγκαία και -πολλές φορές- υποχρεωτική.
Ως κοινωνικά υπεύθυνη εταιρία χαρακτηρίζεται εκείνη η οποία, παράλληλα με την επιχειρηματική της δραστηριότητα, αφουγκράζεται τις ανάγκες του κοινωνικού πλαισίου μέσα στο οποίο λειτουργεί, προχωρά εθελοντικά σε ενέργειες και δράσεις που στοχεύουν στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο στο οποίο απευθύνεται, με στόχο την κάλυψη αναγκών, πολλές φορές και βιοτικών.
Ποιες όμως είναι οι σημερινές επιτακτικές προτεραιότητες που οι εταιρίες στρέφουν το ενδιαφέρον τους για την κάλυψη συγκεκριμένων αναγκών; Αποτελούνται από δύο βασικούς άξονες: τον βραχυπρόθεσμο και τον μεσο-μακροπρόθεσμο. Ο βραχυπρόθεσμος έχει να κάνει με τη διαχείριση της καθημερινότητας: πανδημία, φτώχεια, κοινωνική ανισότητα. Ο μεσο-μακροπρόθεσμος, ο οποίος τείνει κι αυτός να γίνει άμεσος ως προς τις επιπτώσεις αλλά και την οφειλόμενη διαχείρισή του, έχει να κάνει με το περιβάλλον και την προστασία του, τη βιώσιμη ανάπτυξη, την κυκλική οικονομία, την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της.
Στον πρώτο άξονα παρατηρούμε πολλές εταιρίες να στηρίζουν το κοινωνικό κράτος για την αντιμετώπιση της πανδημίας, συνδράμοντας το ΕΣΥ δημιουργώντας νέες ΜΕΘ και δείχνοντας ιδιαίτερη φροντίδα σε γιατρούς και νοσηλευτές. Παράλληλα, σε συνεργασία με μη κυβερνητικές οργανώσεις, διοχετεύουν προϊόντα και υπηρεσίες σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, στοχεύοντας στην άμβλυνση αλλά και εξυπηρέτηση των αναγκών τους.
Στον δεύτερο άξονα, η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη αποτυπώνεται με τα μέτρα μεγάλων εταιριών/βιομηχανιών για μείωση των ρύπων και βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματός τους. Σταδιακά, οι δράσεις εξαπλώθηκαν σε μια σειρά από τομείς, όπως η συμβολή στην προστασία και ανάδειξη του δασικού πλούτου, οι αναδασώσεις, η ενεργή συμμετοχή στην κυκλική οικονομία, οι δράσεις καθαρισμού παραλιών, θαλασσών και δασών, οι δωρεές υλικοτεχνικής υποδομής στους αρμόδιους κυβερνητικούς ή μη φορείς.
Πώς όμως αντιδρά η κοινωνία σε δράσεις κοινωνικής υπευθυνότητας των επιχειρήσεων; Είναι δεδομένο πλέον ότι από πλευράς πολιτών – καταναλωτών, το ζητούμενο είναι ο σεβασμός που οι επιχειρήσεις δείχνουν στον άνθρωπο, την κοινωνία, το περιβάλλον. Είναι επίσης δεδομένο ότι οι πολίτες ανταμείβουν τις εταιρίες που εκδηλώνουν δράσεις και παροχές στην κατεύθυνση που προαναφέραμε.
Μια ακόμη αξιοσημείωτη παράμετρος είναι πως η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη ως θεσμός προσδιορίζεται και με πολιτικές και δράσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία στοχεύει να δώσει μεγαλύτερη πολιτική προβολή, να επιβραβεύει ευρωπαϊκές επιχειρήσεις για τις ενέργειές τους σε αυτόν τον τομέα και να ενθαρρύνει την ανάληψη μεγαλύτερων και περισσότερων πρωτοβουλιών.
Υπό αυτό το πρίσμα, αναγνωρίζοντας ότι οι επιχειρήσεις έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ΕΚΕ, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μπορεί να επιτύχει καλύτερα τους στόχους της σε συνεργασία με τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και έχει ήδη εξαγγείλει την υποστήριξή της στη δημιουργία ευρωπαϊκής συμμαχίας για την ΕΚΕ. Έτσι, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δημιουργείται ένα πλέγμα νόμων και κανόνων για την προστασία του περιβάλλοντος κατά τη διαδικασία παραγωγής, που προστατεύει και προάγει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Παρά το γεγονός όμως ότι η κοινωνική ευαισθησία των επιχειρήσεων ακολουθεί σταδιακά ανοδική τάση με τη συμμετοχή όλο και περισσότερων, ο δρόμος που έχει να διανυθεί δεν επιτρέπει εφησυχασμό. Δυστυχώς οι κοινωνικές ανάγκες αλλά και η ραγδαία επιδείνωση των κλιματικών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων απαιτούν αυξημένη ευαισθησία, ενσυναίσθηση και φροντίδα.