Η δημοτική σύμβουλος Κηφισιάς, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Κοινωνία Παρούσα» και μέλος της Επιτροπής Ισότητας της ΚΕΔΕ, Αγγελική Παπάζογλου, γράφει με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.
«Η 8η Μάρτη Παγκόσμια Ημέρων των Γυναικών είναι συνδεδεμένη με το μήνυμα των αγώνων του Μάρτη του 1857 όταν εργάτριες της κλωστοϋφαντουργίας διαδήλωναν στους δρόμους της Νέας Υόρκης, διεκδικώντας ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, μικρότερο ωράριο και ίσα μεροκάματα με τους άνδρες.
Από τα χρόνια εκείνα πολλά βήματα έχουν γίνει για την επίτευξη της ισότητας ανδρών και γυναικών έναντι του νόμου αλλά και για την προώθηση και εμβάθυνση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων σε όλους τους τομείς.
Σε επίπεδο ΕΕ το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων συλλέγει στοιχεία και δείκτες στα κράτη-μέλη και καταγράφει το βαθμό προόδου αλλά και τις οπισθοχωρήσεις που συντελούνται στις ευρωπαϊκές κοινωνίες αναφορικά με την ισότητα των φύλων.
Συγκεκριμένα, ο Δείκτης Ισότητας των Φύλων 2024 αποτυπώνει την κατάσταση της ισότητας των φύλων στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε μια περίοδο όπου το αποτύπωμα πολλαπλών κρίσεων (πανδημία Covid-19, πόλεμος στην Ουκρανία, ενεργειακή κρίση) είναι ορατό.
Η βαθμολογία της ΕΕ στον Δείκτη Ισότητας εγγίζει το 71 στα 100 σημειώνοντας ελαφρά αύξηση 0,8 μονάδων σε σχέση με τον Δείκτη του 2023. Παρατηρούνται σημαντικές διαφορές μεταξύ των κρατών-μελών με τη Σουηδία (82 στα 100) και τη Δανία και την Ολλανδία (78,8) να παραμένουν στις υψηλότερες θέσεις, ενώ η Ρουμανία (57,5) και η Ουγγαρία (57,8) είναι στις χαμηλότερες θέσεις.
Οι υψηλότερες επιδόσεις καταγράφονται στους τομείς της υγείας (88,6) και του χρήματος (83,4), ενώ ο τομέας της εξουσίας (61,4), της παρουσίας δηλαδή των γυναικών στα κέντρα λήψης των πολιτικών και οικονομικών αποφάσεων, είναι εκείνος όπου παρατηρούνται οι χαμηλότερες επιδόσεις αλλά και η μεγαλύτερη άνοδος (2,3 ποσοστιαίες μονάδες) σε σχέση τόσο με το 2023 όσο και με το 2010 (19,5 ποσοστιαίες μονάδες).
Ο «Διαχωρισμός στην εκπαίδευση» συνιστά τον υποτομέα που συγκεντρώνει τη χαμηλότερη βαθμολογία. Σε μια συνοπτική θεώρηση, διαπιστώνουμε ότι το έμφυλο χάσμα στην απασχόληση μειώνεται, ενώ τα ποσοστά των γυναικών αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι υψηλότερα από τα αντίστοιχα των ανδρών. Οι γυναίκες ωστόσο εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να βρεθούν σε κατάσταση φτώχειας, ενώ φέρουν το μεγαλύτερο βάρος της φροντίδας και των οικιακών εργασιών. Η παρουσία των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων -και δη σε αυτά που αναφέρονται στην οικονομία- ενισχύεται, χωρίς αυτό να αίρει την υποεκπροσώπησή τους.
Η Ελλάδα συγκεντρώνοντας βαθμολογία 59,3 στα 100, κατατάσσεται στην 25η θέση μεταξύ των 27 κρατών-μελών της ΕΕ. Η βαθμολογία της είναι κατά 11,7 μονάδες χαμηλότερη από τη συνολική βαθμολογία της ΕΕ, παραμένοντας σημαντική απόσταση που πρέπει να καλυφθεί. Παρατηρείται κάποια βελτίωση στους 4 από τους 6 τομείς (Εξουσία, Χρήματα, Εργασία, Γνώση) και ελαφρά χειροτέρευση στον τομέα της Υγείας. Συνολικά η βαθμολογία της Ελλάδας εμφανίζεται αυξημένη κατά 1,3 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2023.
Η εξέταση των διασταυρούμενων ανισοτήτων (intersectional inequalities) αποκαλύπτει ότι η οικογενειακή κατάσταση, το εκπαιδευτικό επίπεδο και η χώρα γέννησης επηρεάζουν την απασχόληση των γυναικών. Το έμφυλο χάσμα σε βάρος των γυναικών στην απασχόληση (πλήρης απασχόληση) παρουσιάζεται αυξημένο στα ζευγάρια που έχουν παιδί(-ά), στα άτομα μέσου εκπαιδευτικού επιπέδου και στις/στους αλλοδαπές/-ούς. Σε όλες τις υπο-ομάδες πάντως σημειώνεται διεύρυνσή του κατά την τελευταία οκταετία. Στον τομέα της φροντίδας (παιδιών και εξαρτώμενων ατόμων), η ύπαρξη παιδιών συνδέεται με τη διεύρυνση του έμφυλου χάσματος, το οποίο ωστόσο έχει σημειώσει μείωση κατά την τελευταία οκταετία. Οι ηλικιωμένες γυναίκες (άνω των 65 ετών), τέλος, εμφανίζουν αυξημένα ποσοστά στον κίνδυνο να βιώσουν φτώχεια και χαμηλότερα στην ολοκλήρωση σπουδών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης – με το έμφυλο χάσμα να έχει διευρυνθεί κατά την περίοδο αναφοράς (2014-2022).
Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι η ισότητα των φύλων αποτελεί ουσιαστική προϋπόθεση για την εμβάθυνση της δημοκρατίας και της κοινωνικής συνοχής των ευρωπαϊκών κοινωνιών. Ο αγώνας για την υπεράσπιση και προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών είναι διαχρονικός. Καμία προσπάθεια οπισθοχώρησης σε κεκτημένα δικαιώματα δεν είναι ανεκτή από το γυναικείο και φεμινιστικό κίνημα.
Ειδήσεις από τη Κηφισιά – Νέα Ερυθραία – Εκάλη στο amarysia.gr
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook