Γράφει η Kωνσταντίνα Μαρκόγλου: Φοιτήτρια Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ
Tο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης παρουσιάζει από τις 22 Μαρτίου 2021 τη νέα έκθεση «Αρχαιολατρεία και Φιλελληνισμός. Συλλογή Θανάση και Μαρίνας Μαρτίνου» με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Αν και η έκθεση στεγάζεται στο νεοκλασικό Μέγαρο Σταθάτου του αρχιτέκτονα Ernst Ziller το οποίο δεν μπορούμε να επισκεφτούμε προς το παρόν, η ομάδα του Μ.Κ.Τ. εξασφάλισε τη μεταφορά μας στον φυσικό χώρο του μουσείου με ένα κλικ στο www.1821.cycladic.gr.
Η εφημερίδα ΑΜΑΡΥΣΙΑ περιηγήθηκε στην η-έκθεση και σας παρουσιάζει παρακάτω τι μπορεί να δει κανείς σε αυτή.
Τι πραγματεύεται η έκθεση
Η περιοδική έκθεση του Μ.Κ.Τ. υπό την επιμέλεια της Ιστορικού Τέχνης Δρος Φανής – Μαρίας Τσιγκάκου και του Διευθυντή του, Καθηγητή Ν. Χρ. Σταμπολίδη, επιδιώκει να δημιουργήσει έναν υλικό και άυλο διάλογο ανάμεσα σε ευρωπαϊκά έργα του 19ου αιώνα, έργα του ελληνικού νεοκλασικισμού και αρχαία αριστουργήματα. Τα εκθέματα αποτελούν έργα από τη συλλογή Θανάση και Μαρίνας Μαρτίνου και εκθέματα από μουσεία της Ελλάδας και της Ιταλίας.
Το γοητευτικό με αυτό το εγχείρημα αφορά τη μόνιμη αίσθηση πως το ένα εμπνέει το άλλο, ανεξαρτήτως του ποιο προηγείται χρονικά. Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και με τη συνδιοργάνωση και χρηματοδότηση της ΑΙΓΕΑΣ Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Πολιτιστικού και Κοινωφελούς Έργου.
Λίγα λόγια για την ξενάγηση
Στα πλαίσια της πρωτοποριακής αυτής έκθεσης, το μουσείο παρουσιάζει το περιεχόμενο της έκθεσης μέσα από έναν εικονικό κατάλογο των εκθεμάτων, από την ξενάγηση των ίδιων των επιμελητών της έκθεσης και στη συνέχεια παρέχει τη δυνατότητα ατομικής περιήγησης στους προσομοιωμένους χώρους του μουσείου σαν να βρισκόμαστε εντός του. Παράλληλα μπορεί κανείς να διαβάσει αναλυτικές περιγραφές σε όλα τα εκθέματα τόσο στα ελληνικά, όσο και στα αγγλικά.
Η ξενάγηση ξεκινά με την κατανόηση της σχέσης ανάμεσα στην αρχαιολατρία ως κίνημα θαυμασμού της Δύσης προς τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, καταλήγοντας στο πώς αυτό επιδρά στην τελική έκβαση της επανάστασης, μέσα από τη συμπαράσταση των υπόδουλων Ελλήνων.
Στη συνέχεια ερχόμαστε σε επαφή με τα εικαστικά έργα – αφηγητές του ίδιου του αγώνα και των συμβόλων που φέρουν, με προσθήκες που υπενθυμίζουν το αρχαιοελληνικό παρελθόν. Ιδιαίτερο παράδειγμα είναι ένας πίνακας του 1829 με Έλληνες που μάχονται ανάμεσα σε αρχαία ερείπια, του Γερμανού ζωγράφου Πέτερ φον Ες (Peter Heinrich Lambert von Hess). Ο τελευταίος φιλοτέχνησε τους αγωνιστές να μάχονται στα αρχαία ερείπια και άρα να γίνονται υπερασπιστές της πολιτιστικής κληρονομιάς που τους εμψυχώνει.
Παράλληλα, τα γλυπτά έργα της νεοκλασικής τέχνης (βλ. προτομές αγωνιστών) φαίνεται να αντιγράφουν τη δωρικότητα και το ύφος των αρχαίων δημιουργημάτων, ενώ παρόμοια συνδιαλογή επικρατεί και σε σύμβολα, ενδύματα και εικονογραφικές λεπτομέρειες άλλων εκθεμάτων, όπως σε επιτραπέζια ρολόγια, βάζα, κεντητά, βραχιόλια κ.ά.
Η έκθεση κλείνει με μια πανοραμική εικαστική εξιστόρηση της Επανάστασης του 1821 και τελικά την ανάδειξη των αρχαιολατρικών πτυχών του φιλελληνικού κινήματος, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την Επανάσταση.
Η εμπειρία του Virtual Tour
Αφού κανείς παρακολουθήσει την ξενάγηση, μπορεί να περιηγηθεί στο μουσείο και τα εκθέματα της έκθεσης μέσω του ειδικά σχεδιασμένου microsite. Η αίθουσα που ξεχωρίζει περισσότερο είναι αυτή με το μαρμάρινο γλυπτό της Αμαζόνας της ρωμαϊκής περιόδου από το Musei Capitolini και την πάντα εντυπωσιακή τρισδιάστατη τέχνη. Η σκηνογραφική επιμέλεια της έκθεσης τέλος, ανήκει στη Χλόη Ομπολένσκυ και στον Ανδρέα Γεωργιάδη.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΘΕΣΗΣ
Ιστοσελίδα έκθεσης: www.1821.cycladic.gr
Είσοδος στην η-έκθεση: Ελεύθερη
Η έκθεση θα ανοίξει τις πόρτες της στο κοινό αμέσως μόλις επαναλειτουργήσουν τα Μουσεία.
Δείτε: Αφιέρωμα της «Α»: 1821-2021: 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση