Γράφει ο Κώστας Παπασπήλιος, επικεφαλής του συνδυασμού «Πρόοδος στα Βριλήσσια»
«Είναι πασιφανής η καταστροφή του φυσικού και αστικού περιβάλλοντος της Αττικής και ιδιαίτερα του λεκανοπεδίου των Αθηνών. Με τις προσπάθειες στο παρελθόν του Στέφανου Μάνου και του Αντώνη Τρίτση, κρατήθηκαν κάποιες ισορροπίες.
Κι ενώ με το νέο κύμα αστυφιλίας επιβάλλονταν δραστικές επεμβάσεις για βιώσιμη ανάπτυξη των πόλεων, με το νόμο 4067/2012, θεσμοθετήθηκε η αντίφαση να εξοικονομείται ενέργεια με την παράλληλη υποβάθμιση του οικιστικού περιβάλλοντος.
Οι δυσμενείς επιπτώσεις του ΝΟΚ δεν φάνηκαν τότε, λόγω της μεγάλης κρίσης που επισώρευσαν τα μνημόνια, με συνεπακόλουθο την υποτονικότητα της οικοδομικής δραστηριότητας. Άρχισαν να φαίνονται μετά το 2020 με την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και την ψήφιση του νόμου 4759/2020 που ενσωμάτωνε 38 αλλαγές.
Με την ανέγερση των πρώτων κτιρίων σύμφωνα με το ΝΟΚ, φάνηκαν αμέσως οι πρώτες εγκληματικές επιπτώσεις.
1. Αύξηση της επιτρεπόμενης δόμησης, χωρίς αύξηση του συντελεστή μέχρι και 25ο/ο κατά περίπτωση.
2. Μπόνους για πατάρια και σοφίτες μέχρι 25ο/ο, καθώς επίσης και για εξώστες και μάλιστα κλειστούς.
3. Μη προσμέτρηση των κλιμακοστασίων στο συντελεστή δόμησης.
4. Κίνητρο, τάχα για δώμα, με αύξηση ύψους και όγκου.
5. Μη προσμέτρηση όγκου σε κενούς διώροφους χώρους και πατάρια.
Σαν αποτέλεσμα, σε σχέση με τον προηγούμενο οικοδομικό κανονισμό, παρουσιάζονται συνολικά οι εξής διαπιστώσεις.
1. Αυξάνεται ο όγκος των κτιρίων κατά 80ο/ο και το ύψος σχεδόν διπλασιάζεται.
2. Τα όμορα κτήρια χάνουν την αξία τους και τα οικόπεδα στερούνται τον άμεσο ηλιασμό τους.
3. Πολλά κτήρια στερούνται της δυνατότητας ηλιακού θερμοσίφωνα και φωτοβολταϊκών πάνελ.
4. Καταργείται το προνόμιο της θέας.
Τραγικές επιπτώσεις υφίστανται και οι φυσικοί σχηματισμοί. Από τους πρώτους πληγέντες, η Ρεματιά Πεντέλης-Χαλανδρίου, φαίνεται πως δεν προστατεύεται πλέον με το Προεδρικό διάταγμα 659/1995. Σύμφωνα με το νέο οικοδομικό κανονισμό, περισφίγγεται ο φυσικός σχηματισμός της με συνεπακόλουθο τον περιορισμό των αερίων μαζών και μειώνεται δραματικά η θέαση σε μεγάλο τμήμα των πόλεων.
Κρίνοντας ως πολίτης αναγκαία την άμεση απόσυρση του καταστροφικού νόμου, καλώ την τοπική αυτοδιοίκηση και τους αναπτυξιακούς και οικολογικούς φορείς να κινητοποιηθούν. Να ανασταλούν τα μπόνους στις άδειες οικοδόμησης και να υποχρεωθεί η κυβέρνηση στη σύνταξη ενός νέου νομοσχεδίου για βιώσιμο οικοδομικό κανονισμό. Στη μελετητική ομάδα, να υπάρχει ισχυρή παρουσία της τοπικής αυτοδιοίκησης, του πολυτεχνείου και της γεωπονικής σχολής».