Η κοινωνική δράση του Συλλόγου
Εκτός των αθλητικών δραστηριοτήτων του, συμμετέχει και σε κοινωνικές τοπικές εκδηλώσεις:
◆ Οργανώνει και λαμβάνει μέρος στους εορτασμούς της 25ης Μαρτίου, το 1901 και το 1902 και προσφέρει γλυκίσματα και αναψυκτικά στο γυμναστήριό του.
◆ Δίνει τη θεατρική παράσταση στις 25 Μαρτίου 1902 «Αθανάσιος Διάκος» με ηθοποιούς αθλητές για την οικονομική ενίσχυσή του.
◆ Οργανώνει το 1902, την ημέρα εορτής του Αγίου Γεωργίου, στον Κοκκιναρά, το πατροπαράδοτο γλέντι των Κηφισιωτών με φαγητά χορούς και τραγούδια.
◆ Προσφέρει 250 δρχ. στον έρανο υπέρ του Εθνικού Στόλου.
◆ Παραχωρεί και συνδράμει το γυμναστήριό του σε γυμναστικές επιδείξεις των Δημοτικών Σχολείων της περιοχής.
Το τέλος του Συλλόγου
Η διάρκειά του είναι βραχύβια, καθώς παύει τις δραστηριότητες στο τέλος του 1902.
Ο κύριος λόγος της διάλυσής του οφείλεται στην κατάργηση του γυμναστηρίου, λόγω της κατασκευής του Άλσους και τον εξωραϊσμό της πλατείας του σταθμού, που έχουν ως αποτέλεσμα τη μετατόπιση των γραμμών και του σταθμού του τρένου στο χώρο του. Έτσι τελειώνει η ύπαρξη του Γ. Σ. «Ηρώδης ο Αττικός», που υπήρξε ο πρωτοπόρος του αθλητισμού στην Κηφισιά.
Αγώνες ποδηλασίας, έτος 1899 (20 Ιουνίου)
Αόριστα αναφέρονται αγώνες στην Κηφισιά το 1893 με απόπειρα συμμετοχής 3 γυναικών, η οποία προκάλεσε τότε σκάνδαλο. Οι πρώτοι εξακριβωμένοι αγώνες στην Κηφισιά έγιναν στις 20 Ιουνίου 1839, υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Ελλήνων Ποδηλατών στα 15 χιλιόμετρα (με αφετηρία και τερματισμό την πλατεία του σταθμού και διαδρομή επί της οδού Τατοΐου) και στα 5 χιλιόμετρα με διαδρομή εντός Κηφισιάς.
Τα αποτελέσματα: 15.000 μέτρα 1ος Τζαβάρας, 2ος Πιλίτσης και 3ος Κοσμάς, 5.000μέτρα 1ος Αναγνωστόπουλος και 2ος Κλάιν, ενώ οι υπόλοιποι χάθηκαν στους δρόμους της Κηφισιάς.
Ακολούθησε το αγωνιστικό παιχνίδι «το κυνήγι της αλεπούς», στο οποίο ποδηλάτης με ουρά αλεπού στην σέλα περιφέρεται «δολίως» στις οδούς της Κηφισιάς και καταδιώκεται από 30 άλλους ποδηλάτες, μεταξύ των οποίων και γυναίκες.
Νικητής αναδεικνύετε εκείνος που κατορθώνει να τον πλησιάσει και να του αφαιρέσει την ουρά. Αυτό πέτυχε σε καταδίωξη 40 λεπτών ο ποδηλάτης Τζαβάρας, νικητής των 15χλμ.
Το τένις
Στην Κηφισιά το 1900 υπήρχαν 12 περίπου γήπεδα στους κήπους των οικιών και στα ξενοδοχεία. Το 1903, στην πλατεία Πλατάνου και Αδριανού, όπου σήμερα ο μεγάλος δημοτικός χώρος στάθμευσης οχημάτων, κατασκευάζονται 3 γήπεδα τένις και πίστα πατινάζ, ο δε χώρος ως ιδιωτική επιχείρηση είναι γνωστός αργότερα ως Σπόρτινγκ. Το 1905 ιδρύεται ο «Σύλλογος Αντισφαιριστών Κηφισιάς» (ΦΕΚ Α 192/30-9-1905) και αρχίζει η οργάνωση αγώνων. Στο άθλημα αυτό διακρίθηκαν οι κυρίες Μαύρου, Σούτσου, Μουτσοπούλου, Ραζή και η μετέπειτα πρωταθλήτρια Ελλάδος Φαίνη Ξύδη.
Επίλογος
Με τη διάλυση του «Ηρώδη του Αττικού», ο συλλογικός αθλητισμός στην Κηφισιά παύει να υφίσταται. Μόλις τον Νοέμβριο του 1922, ύστερα από 20 χρόνια απραξίας, ιδρύεται ο Αθλητικός Σύλλογος Κηφισιάς με πρόχειρο γυμναστήριο το «Μουστάκειο», σε χώρο που παραχώρησε ο παλιός αθλητής Ν. Μουστάκας, σε άγνωστη σήμερα τοποθεσία. Εκεί ο σύλλογος, τον Μάιο του 1923, τέλεσε αγώνες στίβου και ποδηλασίας, με την παρουσία του Νικόλαου Πλαστήρα, που ανακηρύχτηκε επίτιμος πρόεδρός του και του τότε πρωθυπουργού Στ. Γονατά, κατοίκου Κηφισιάς. Τον Ιούνιο του 1926 συγχωνεύεται με τον Γυμναστικό Σύλλογο Κηφισιάς και ίσως με τον Όμιλο Φιλάθλων Κηφισιάς, που τελικά εξελίχθησαν αργότερα στο σημερινό Α.Ο. Κηφισιάς (ΑΟΚ).Την ίδια περίπου εποχή, τον Ιούνιο του 1928, στη Νέα Ερυθραία, ιδρύεται η Παμμικρασιατική Ένωση και ο Ερμής, πρόγονοι του ιστορικού Πανερυθραικού. Τέλος, με τη λειτουργία του Ζηρίνειου, τον Μάιο του 1932, αρχίζει η νεότερη αθλητική ιστορία της περιοχής.
ΠΗΓΕΣ:
– ΑΡΧΕΙΑ ΣΕΓΑΣ
– ΚΕΝΤΡΟ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ
– ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ
– ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΙΣ
– ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ
– ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ,ΕΜΠΡΟΣ,ΣΚΡΙΠ,ΑΣΤΥ,ΠΡΩΙΑ,ΕΣΤΙΑ
* Ο Νίκος Καραφωτίου γεννήθηκε στη Νέα Ερυθραία το 1944. Σπούδασε οικονομικά στην ΑΣΟΕΕ και κατόπιν φοίτησε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων. Τελείωσε τη Ναυτική Σχολή Πολέμου και την Ανωτάτη Σχολή Εθνικής Αμύνης. Υπηρέτησε σε πολεμικά πλοία, διετέλεσε διοικητής του Κυπριακού Πολεμικού Ναυτικού, διοικητής σε Ναυτική Βάση στην Ελλάδα και διευθυντής της Στρατολογίας Ναυτικού. Αποστρατεύτηκε το 2001 με το βαθμό Οικονομικό Υποναυάρχου. Μετά την αποστρατεία του από το Ναυτικό, ασχολείται ενεργά με τα κοινά της πόλης. Διετέλεσε αντιδήμαρχος στον Δήμο Νέας Ερυθραίας την περίοδο 2007-2010. Παράλληλα αρθρογραφεί, ζωντανεύοντας ξεχασμένες ανθρώπινες ιστορίες της πόλης.