Η έντονη αντιπαράθεση για το νομοσχέδιο για την αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση έφτασε και στο υψηλότερο πολιτικό κλιμάκιο το περασμένο Σαββατοκύριακο. Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ για τον «Κλεισθένη Ι» όχι μόνο επιβεβαίωσε το χάσμα της κυβέρνησης με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), αλλά έριξε κι άλλο «λάδι στη φωτιά», λόγω των αιχμηρότατων χαρακτηρισμών που χρησιμοποίησε για να περιγράψει τη σημερινή ελληνική Αυτοδιοίκηση.
Διαβάστε: Τσίπρας: «Δημοκρατική αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης»
Φράσεις όπως «άρρωστο αντιδημοκρατικό καθεστώς», «βαρόνοι τοπικοί κομματάρχες», «διαπλεκόμενα συμφέροντα» «ρουσφέτια από αγάδες της εποχής της Τουρκοκρατίας», προκάλεσαν την οργή της ΚΕΔΕ, την οποία επέτεινε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος υποστήριξε ότι η Ένωση δεν έχει υποβάλει καμία πρόταση στη διαβούλευση.
Απαντώντας, η ΚΕΔΕ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «μισεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση», «μετατρέπει τα Δημοτικά Συμβούλια σε συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ», «δεν έχει ήθος, υποσχόμενος τα πάντα στους πάντες για να κλέψει πρόσκαιρα την εξουσία», «δεν έχει αντιληφθεί ότι δεν είναι πρωθυπουργός της Βενεζουέλας» και ότι «έχει απωθημένα από την αποτυχία του να εκλεγεί δήμαρχος Αθηναίων». Παράλληλα, εγκάλεσε τον Π. Σκουρλέτη, για τον οποίον υποστήριξε ότι «ψεύδεται».
Διαβάστε: «Η κυβέρνηση μισεί την αυτοδιοίκηση, ψεύδεται ο υπουργός»
Την ίδια στιγμή, στη ρητορική τους, οι δύο πλευρές εξακολουθούν να αλληλοκατηγορούνται για τις προθέσεις τους: Η μεν κυβέρνηση θεωρεί ότι η ΚΕΔΕ επιθυμεί τη διατήρηση της σημερινής κατάστασης που ευνοεί την «εξουσία του ενός» στους Δήμους με «γαλάζιες» πλάτες, η δε ΚΕΔΕ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι οδηγεί τους Δήμους δια της απλής αναλογικής σε ακυβερνησία, ώστε να ελέγχονται ασφυκτικά από το κεντρικό κράτος.
Κατά τα άλλα, ο πρωθυπουργός παρότρυνε τα τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να επιχειρήσουν ευρύτερα ανοίγματα στον προοδευτικό χώρο των τοπικών κοινωνιών για την κατάρτιση δημοτικών συνδυασμών, ενώ ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης ξεκίνησε τον κύκλο ενημερώσεων των πολιτικών αρχηγών για τις θέσεις της Ένωσης, αρχής γενομένης από τους Σταύρο Θεοδωράκη (ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ) και Παναγιώτη Λαφαζάνη (ΛΑΕ).
Διαβάστε επίσης: Συνάντηση Πατούλη – Θεοδωράκη για τον «Κλεισθένη Ι»
Λαφαζάνης για «Κλεισθένη Ι»: «Βαρύτατο πλήγμα στους Δήμους»