Τον προσδιορισμό ανά υδατικό διαμέρισμα, στην προκειμένη περίπτωση για την Αττική, του κατ’ ελάχιστον απολήψιμου, με βάση τις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές, υδάτινου αποθέματος, που απαιτείται για τη μέγιστη δυνατή κάλυψη, σε όλη τη διάρκεια του έτους και ιδιαίτερα την ξηρή περίοδο, των αναγκών σε ύδρευση, άρδευση, βιομηχανική χρήση και προστασία οικοσυστημάτων, στη βάση μιας ισόρροπης κατανομής των υδάτινων πόρων. Έγκαιρη πρόβλεψη των μελλοντικών αναγκών της Αττικής σε νερό, σχεδιασμός και έγκαιρη υλοποίηση των έργων που ενδεχόμενα απαιτηθούν, αφού και η δυναμικότητα του συστήματος τροφοδοσίας νερού από τον Μόρνο φτάνει τα 600*106m3.
Ασφαλής διαχείριση των βιομηχανικών υγρών, κύρια, και στερεών αποβλήτων, καθώς και των αστικών λυμάτων που δεν οδηγούνται στο Κ.Ε.Λ. της Ψυτάλλειας. Αποκατάσταση (και όχι «κουκούλωμα») των ανεξέλεγκτων χωματερών, ορθή λειτουργία των ΧΥΤΑ, ιδιαίτερα σε σχέση με την επεξεργασία των στραγγισμάτων και την επαναχρησιμοποίησή τους, σε κλειστό κύκλο, για τις ανάγκες του ΧΥΤΑ.
Την προστασία όλων των υδροφορέων της Αττικής από παράνομες απορρίψεις αστικών λυμάτων και βιομηχανικών υγρών και στερεών αποβλήτων, από φυτοφάρμακα και λιπάσματα, από υπεράντληση.
Εντοπισμός και καταστροφή των παράνομων συνδέσεων βιομηχανικών μονάδων με τα ρέματα, ιδιαίτερα με τον Κηφισό και τα συμβάλλοντα σ’ αυτόν ρέματα, όπου το πρόβλημα εκδηλώνεται με τη μεγαλύτερη ένταση.
Ιδιαίτερο βάρος πρέπει να δοθεί στην προστασία των υπόγειων νερών του Θριάσιου Πεδίου και όλης της πεδινής έκτασης της νομαρχίας Ανατολικής Αττικής.
Την ασφαλή ανακύκλωση όσο το δυνατόν μεγαλύτερων ποσοτήτων επεξεργασμένων εκροών από το ΚΕΛ της Ψυτάλλειας, το οποίο σήμερα εκφορτώνει καθημερινά στο Σαρωνικό περίπου 700.000m3 επεξεργασμένο νερό κατάλληλο για άρδευση και για βιομηχανική χρήση, πλήν ειδικών περιπτώσεων. Με την ποσότητα αυτή (255*106m3 ανά έτος) καλύπτεται το σύνολο των αναγκών άρδευσης και βιομηχανικής χρήσης στην Αττική (117*106m3) και περισσεύει μια σημαντική ποσότητα νερού (130*106m3) για τον εμπλουτισμό των υπόγειων νερών του Θριάσιου και την ταχύτερη ανάπτυξη μετώπων πρασίνου και της δασικής βλάστησης στις καμένες περιοχές της Αττικής και όχι μόνο.
Τη δημιουργία εθνικού δημόσιου οργανισμού υδάτινων πόρων με περιφερειακά παραρτήματα κατά υδατικά διαμερίσματα. Στο πλαίσιο αυτό να καταργηθεί η ΕΥΔΑΠ ΑΕ με μεταφορά του προσωπικού της στον περιφερειακό τομέα της Αττικής στον οποίο θα ενταχθούν και όλα τα αυτόνομα σήμερα, δίκτυα ύδρευσης των δήμων.
Επέκταση του σημερινού δικτύου της ΕΥΔΑΠ, ώστε να καλύπτονται όλοι οι οικισμοί. Ανακατασκευή ή εκσυγχρονισμός του όπου χρειάζεται (π.χ. κατάργηση αμιαντοσωλήνων όπου ακόμη υπάρχουν). Άμεση αντιμετώπιση των τεράστιων απωλειών (20%) του δικτύου ύδρευσης.
Να τεθεί άμεσα ξεχωριστό όριο για το εξασθενές χρώμιο στο νερό για ανθρώπινη χρήση, που δεν μπορεί να υπερβαίνει σε πρώτη φάση τα 2μg/l, έναντι των 40 έως 45 μg/l που είναι πρακτικά σήμερα, σύμφωνα με την ευρωενωσιακή και την εθνική νομοθεσία. Για ορισμένα, ιδιαίτερα επικίνδυνα, βαρέα μέταλλα (π.χ. υδράργυρος, κάδμιο, εξασθενές χρώμιο, αρσενικό, μόλυβδος, αντιμόνιο) να καθοριστεί ανώτατο αθροιστικό όριο σε μg/l). Να ορισθεί, επίσης, ανώτατο όριο, το οποίο οφείλουν να τηρούν οι συγκεντρώσεις μερικών ιδιαίτερα επικίνδυνων ρύπων, ως άθροισμα των λόγων των οικείων συγκεντρώσεων επί των αντίστοιχων ορίων των ρύπων.