Συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν την Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου, στο Δημαρχείο Αγίας Παρασκευής, ο δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς, η πρόεδρος Δ.Σ. των Παιδικών Σταθμών Αγίας Παρασκευής (ΠΑΙΣΔΑΠ) Έφη Καψοκεφάλου και ο αντιπρόεδρος Διονύσης Λέκκας. Το Κεντρικό θέμα της Συνέντευξης Τύπου ήταν: «18 μήνες λειτουργίας ΠΑΙΣΔΑΠ / Απαντήσεις σε κρίσιμα – επίκαιρα θέματα βιωσιμότητας των Παιδικών Σταθμών».
Ο δήμαρχος ξεκίνησε την τοποθέτησή του τονίζοντας ότι σε ένα περιβάλλον δυσκολιών και αντιξοοτήτων το οποίο συνθέτει η επιβολή οριζόντιων, ανελαστικών και γραφειοκρατικών μέτρων από την Κεντρική Εξουσία, η εξυπηρέτηση των αναγκών του πολίτη ήταν και παραμένει η βασική προτεραιότητα της Δημοτικής Αρχής.
Εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι, παρά την αισθητή μείωση προσωπικού στους Παιδικούς Σταθμούς (24 άτομα λιγότερα φέτος σε σχέση με πέρυσι) και τη σημαντικότατη μείωση των οικονομικών παροχών από το κράτος, ο αριθμός των φιλοξενούμενων παιδιών παρέμεινε αμείωτος. Είπε χαρακτηριστικά ότι, προκειμένου αυτό να επιτευχθεί, χρειάστηκε να «βάλουν πλάτη» οι εργαζόμενοι, διοικητικό και εκπαιδευτικό προσωπικό, τους οποίους και ευχαρίστησε για τη συμβολή τους.
Τόνισε, επίσης, ότι βασική επιδίωξη είναι να μην επηρεαστεί ούτε στο ελάχιστο η ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών. Επιπλέον, στο πλαίσιο άσκησης κοινωνικής πολιτικής με όρους ευαισθησίας και αλληλεγγύης, αποφασίστηκε η φιλοξενία παιδιών των οποίων οι γονείς έχουν οικογενειακό εισόδημα έως 5.000 ευρώ να είναι εντελώς δωρεάν.
Αναφερόμενος στην απόφαση να ανασταλεί η λειτουργία του Βρεφονηπιακού Σταθμού επί της οδού Κυκλάδων, είπε ότι αυτή ήταν μια απόφαση που επέβαλαν πρακτικοί λόγοι έλλειψης προσωπικού και ότι για τα 39 παιδιά του Σταθμού (26 επανεγγραφές και 13 νέες αιτήσεις) δόθηκε η δυνατότητα να κατανεμηθούν στους κοντινούς Βρεφονηπιακούς Σταθμούς επί των οδών Λάδωνος και Αφροδίτης.
Αναφέρθηκε στο στόχο για την εξασφάλιση ιδιόκτητων κτηριακών υποδομών που θα δώσουν τέλος στην οικονομική «αιμορραγία» των ενοικίων που αναγκάζεται να καταβάλλει ο Δήμος.
Ενημέρωσε ότι την Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου, δημοπρατήθηκε για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια η κατασκευή Βρεφονηπιακού Σταθμού στα Πευκάκια, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, και ότι προχωρούν οι διαδικασίες για τη δημοπράτηση της κατασκευής και δεύτερου Βρεφονηπιακού Σταθμού επί της οδού Ρόδων στο Τσακό.
Τόνισε ότι οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί επιτελούν κοινωνικό έργο έχοντας ικανοποιήσει το σύνολο των αιτήσεων για φιλοξενία παιδιών μονογονεϊκών οικογενειών. Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο δήμαρχος κάλεσε την αντιπολίτευση να επαινεί τις θετικές για τη πόλη πρωτοβουλίες της Δημοτικής Αρχής, να σταματήσει τη «στείρα» κριτική και να ασχολείται με καίρια και όχι ασήμαντα θέματα.
Η εισήγηση της προέδρου
Στη συνέχεια τοποθετήθηκε η πρόεδρος των Παιδικών Σταθμών, Έφη Καψοκεφάλου.
Το πλήρες κείμενο της εισήγησής της είναι το εξής: «Ο Δήμος της Αγίας Παρασκευής έχει τη χαρά και το καμάρι να λειτουργεί από τους καλύτερους βρεφονηπιακούς σταθμούς της Ελλάδας.
Το αποδεικνύει αυτό η μεγάλη ζήτηση φιλοξενίας παιδιών και βέβαια, εμείς οι πολιτικοί προϊστάμενοι αυτού του Νομικού Προσώπου, είμαστε εδώ για να το βεβαιώσουμε, ότι καθημερινά αγωνιζόμαστε γι’ αυτόν το σκοπό και μόνο.
Το νέο Ν.Π. ΠΑΙΣΔΑΠ προέκυψε από την καλλικρατική συνένωση του Κέντρου Παιδιού και πρώην ΙΒΣΑ, τον Απρίλιο του 2011. Φέτος, η δυναμικότητα φιλοξενίας διατηρήθηκε και μάλιστα αυξήθηκε από τα 850 παιδιά στα 920, αξιοποιώντας πιθανόν αποτελεσματικότερα όλους τους διαθέσιμους χώρους!
Η διοίκηση μεταφέρθηκε σε κοινό τόπο, στην Τρωάδος 3, κι όλο το οικονομικό και διοικητικό προσωπικό, μαζί με το προεδρείο, συμφωνήσαμε στη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό των διοικητικών μας υπηρεσιών. Είμαστε περήφανοι κι εδώ να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας, γιατί η διαφάνεια, η ακριβής απεικόνιση όλων των δεδομένων μας, ο σχολαστικός έλεγχος των εσόδων μας και η λεπτομερής και συνετή διαχείριση των εξόδων μας, την περσινή σχολική χρονιά καθώς και τη φετινή, όπως ξεκίνησε, μας εγγυώνται ότι η οικονομική και κοινωνική κρίση της πατρίδας μας δε θα επηρεάσει το υψηλό επίπεδο των υπηρεσιών μας.
Η μικρή αύξηση των τροφείων (τον Μάιο του 2011) της σχολικής χρονιάς 2011-2012 ήταν επιβεβλημένη γιατί το νέο ΝΠ κληρονόμησε ΠΟΕ αξίας 300.000,00 ευρώ περίπου, τα λειτουργικά έξοδα ήταν πολλά και η οικονομική κρίση δεν είχε δείξει ακόμη το σκληρό της πρόσωπο.