Αυτό βέβαια, δεν μας εμπόδισε τον Οκτώβριο του 2011 να ψηφίσουμε τη ‘‘ρύθμιση της κλίμακας τροφείων για τους ανέργους γονείς μας’’ και το Μάιο του 2012 να μειώσουμε σημαντικά όλες τις κλίμακες τροφείων των μικρών εισοδημάτων για τη φετινή σχολική χρονιά.
Παρόλο που η δύναμη των εργαζομένων μας μειώθηκε κατά 24 άτομα, κατορθώσαμε να μη μειώσουμε τη δυναμικότητα φιλοξενίας των βρεφών, κι έτσι από τα 270 βρέφη και 585 νήπια της περσινής χρονιάς, φέτος πλησιάζουμε τα 250 βρέφη και 650 νήπια.
Η κατάσταση στους βρεφονηπιακούς σταθμούς της Αττικής, την περσινή χρονιά έφερε στους περισσότερους εξ αυτών την κατάργηση των βρεφικών τμημάτων και την παρουσία λιγότερων παιδαγωγών μέσα στα τμήματα, που συνεχίζεται δυστυχώς και φέτος.
Στην επιλογή των φιλοξενούμενων παιδιών ακολουθήσαμε τα κριτήρια – κοινωνικά και οικονομικά- που προβλέπονται στον Κανονισμό Λειτουργίας.
Έτσι λοιπόν, η επιτροπή και το Δ.Σ. συμφώνησε τα παιδιά των οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα, να γίνουν όλα δεκτά και μάλιστα χωρίς συμμετοχή στα τροφεία. Επίσης, επιλέγησαν με προτεραιότητα τα παιδιά των ανέργων μητέρων χαμηλών εισοδημάτων, των μονογονεϊκών οικογενειών, των τρίτεκνων και των πολυτέκνων χωρίς όριο ύψους εισοδήματος, και βέβαια, όλα τα παιδιά των εργαζομένων στον Δήμο μας.
Οι θέσεις φιλοξενίας με το πρόγραμμα ΕΣΠΑ για τη φετινή χρονιά είναι 120.Συνολικά οι αιτήσεις φιλοξενίας έφθασαν τις 1.049 (στοιχεία μέχρι και την 24-09-2012) και πιστεύουμε, ότι μέχρι και τις αρχές Οκτωβρίου, σχεδόν όλοι οι γονείς θα έχουν ειδοποιηθεί, αν τελικά θα θέλανε να εγγραφούν τα παιδιά τους στους παιδικούς μας σταθμούς.
Έτσι λοιπόν, στο καυτό ερώτημα ‘‘ποια η βιωσιμότητα των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών’’, θα μπορούσαμε πιθανόν να καταθέσουμε τους προβληματισμούς μας.
Στους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς της Αγίας Παρασκευής τα λογιστικά, οικονομικά δεδομένα δεν μπορούν να συσχετισθούν με αυτά των επιχειρήσεων. Το ύψος των τροφείων δεν καθορίζεται από το κόστος φιλοξενίας. Είναι κοινωνική παροχή με την εγγύηση του Δήμου, για την παροχή Υπηρεσιών πολύ υψηλού επιπέδου. Μετά τα σημερινά δεδομένα του προϋπολογισμού μας, πιστεύουμε ότι έχει εξασφαλισθεί η βιωσιμότητα του Ν.Π. για το προσεχές μέλλον. Είμαστε όλοι εδώ για να το εξασφαλίσουμε αγωνιζόμενοι για ένα κοινό ‘‘αγαθό’’ σκοπό».
Στη συνέχεια ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του ΠΑΙΣΔΑΠ Διονύσης Λέκκας προχώρησε στην αναλυτική περιγραφή των οικονομικών στοιχείων που αφορούν στη λειτουργία των Παιδικών Σταθμών και παρέθεσε συγκριτικά αριθμητικά δεδομένα. Επεσήμανε με έμφαση ότι το κόστος ανά φιλοξενούμενο παιδί, βάσει ΕΕΤΑΑ, έχει μειωθεί δραματικά από τα 4.350 ευρώ ετησίως που ήταν πέρυσι στα 2.557 ευρώ ετησίως φέτος.
Παρόντες επίσης στη Συνέντευξη Τύπου ήταν: ο πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Γιάννης Βουτσινάς, η αντιδήμαρχος Ελευθερία Παπαδοπούλου, ο εντεταλμένος αντιδήμαρχος Μανώλης Κωνσταντακόπουλος, ο πρόεδρος του ΠΑΟΔΑΠ Βασίλης Σάρκουλας, ο αντιπρόεδρος Γιάννης Παύλου και το μέλος Δ.Σ. Σπύρος Παπασπύρος, καθώς και τα μέλη του Δ.Σ. του ΠΑΙΣΔΑΠ Κατερίνα Σπυριδάκη και Νίκος Μαρκόπουλος.