Ο αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Αθηνών, Κωνσταντίνος Μανιάτης την Πέμπτη 4 Απριλίου συμμετείχε στο Συνέδριο που διοργάνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ) του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Το θέμα του Συνεδρίου ήταν: «Η Διά Βίου Μάθηση αρωγός στην αντιμετώπιση της κρίσης» και συμμετείχαν με εισηγήσεις τους φορείς του Εθνικού Δικτύου Διά Βίου Μάθησης, Διευθύνσεις του Υπουργείου Παιδείας, ο ΕΟΠΠΕΠ, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το ΤΕΙ Πατρών.
Εκπρόσωποι από τις 13 Περιφέρειες της χώρας παρουσίασαν τις δραστηριότητες τους στον τομέα της Διά Βίου Μάθησης και συζήτησαν τρόπους για τη βελτιστοποίηση της συνεργασίας τους.
Στην παρέμβασή του ο αντιπεριφερειάρχης Κωνσταντίνος Μανιάτης επισήμανε: «Μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων μου ως αντιπεριφερειάρχη, υπηρέτησα επί πολλά χρόνια στο χώρο της εκπαίδευσης ως καθηγητής Φυσικής. Επίσης υπήρξα για πολλά χρόνια μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) της οποίας διετέλεσα και πρόεδρος.
Η Διά Βίου Μάθηση στηρίζεται στην ανάπτυξη σύγχρονων στρατηγικών και δεξιοτήτων που διαπερνούν κάθε τύπο και βαθμίδα εκπαίδευσης. Βασικοί στόχοι της πρέπει να είναι η κοινωνική συνοχή, η αλληλεγγύη, η διατήρηση και βελτίωση του επιπέδου ποιότητας ζωής σε μια περίοδο ριζικών αλλαγών σε όλους τους τομείς.
Η Διά Βίου Μάθηση πρέπει να έχει πραγματικά μορφωτικούς σκοπούς και να μην αποτελεί απλώς μια πρακτική διαχείρισης της ανεργίας και της υποαπασχόλησης, όπως πολύ συχνά συμβαίνει. Πρέπει να δίνει έμφαση στα προβλήματα αντιμετώπισης κοινωνικών ανισοτήτων και να μην στοχεύει απλώς στην προώθηση κάποιων προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης.
Για την υλοποίηση των σχετικών προγραμμάτων βασική προϋπόθεση αποτελεί η εξασφάλιση των απαραίτητων πόρων. Επίσης είναι απαραίτητο οι εκπαιδευτές των προγραμμάτων να γνωρίζουν τις μεθόδους της τυπικής εκπαίδευσης καθώς και της εκπαίδευσης των ενηλίκων και η αξιολόγηση και η πιστοποίηση προγραμμάτων πρέπει να είναι ουσιαστική και όχι τυπική.
Για την ουσιαστική διασύνδεση της Διά Βίου Μάθησης με την ανάπτυξη θα πρέπει προηγούμενα να διαμορφωθεί ένα εθνικό σχέδιο σχετικά με το παραγωγικό – αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας. Στο πλαίσιο αυτού του μοντέλου θα πρέπει να χαραχθούν από τη Γενική Γραμματεία Διά Βίου Μάθησης οι κεντρικές πολιτικές κατευθύνσεις ώστε στη συνέχεια οι Περιφέρειες, με βάση τις τοπικές και κοινωνικές ιδιαιτερότητες, να εξειδικεύουν αναπτυξιακά προγράμματα σε περιφερειακό επίπεδο».