Την πρότασή τους η διαθεσιμότητα στους δήμους να είναι βραχεία (15 ημερών) και να είναι εκ των προτέρων διασφαλισμένη η μετακίνηση των δημοτικών υπαλλήλων, είτε από δήμους με πλεονάζον προσωπικό σε άλλους με ελλείψεις, είτε εντός των ίδιων των δήμων από υπηρεσίες που έχουν «περίσσευμα» σε άλλες που έχουν «έλλειμμα», κατέθεσαν και επίσημα κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης τους με τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη οι εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος).
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, από την αξιολόγηση των δομών των δήμων μπορούν να προκύψουν από 3.000 έως 3.500 υπάλληλοι, που αφενός που θα μπορούσαν να συνυπολογιστούν στη διαθεσιμότητα και αφετέρου να μετατραπεί σε ενδοδημοτική ή και διαδημοτική κινητικότητα. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι οι «διαθέσιμοι» από τους ΟΤΑ μπορούν να τους περίπου 90.000 υπαλλήλους δήμων και περιφερειών.
Ο κ. Γ. Μιχελάκης τόνισε ότι βλέπει θετικά μία τέτοια εξέλιξη, πρόσθεσε ωστόσο ότι με δεδομένο ότι η αξιολόγηση των δομών των δήμων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, είναι απαραίτητο να ξεκινήσει άμεσα: «Είναι σημαντικό να γίνει η αξιολόγηση των δομών και του προσωπικού στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με στόχο να δημιουργηθούν καλύτερες υπηρεσίες για τον πολίτη, αλλά ταυτόχρονα να υπάρξει ενδοδημοτική και διαδημοτική κινητικότητα, ανάμεσα σε υπηρεσίες του ίδιου δήμου που έχουν πλεονάζον προσωπικό σε άλλες που έχουν πιθανόν ελλείψεις, αλλά και μεταξύ δήμων που έχουν πλεονάζον προσωπικό σε άλλους που έχουν πιθανόν ελλείψεις», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός μετά τη συνάντηση.
Κώστας Ασκούνης
Τι ζητούν οι δήμαρχοι για ενδοδημοτική και διαδημοτική κινητικότητα
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης:
– Αποκάλυψε ότι η ΚΕΔΕ έχει ήδη αποστείλει επιστολή προς τους δήμους, μέχρι τέλος Οκτωβρίου να προχωρήσουν στην αξιολόγηση δομών και υπηρεσιών, για να μπορέσει να γίνει αξιολόγηση των υπηρεσιών, των δομών και να επιτευχθεί εξορθολογισμός των οργανισμών και να υπάρξει ένα καλύτερο αποτέλεσμα και καλύτερες υπηρεσίες προς τους πολίτες.
– Τόνισε ότι οι εκπρόσωποι των δημάρχων πρότειναν στον υπουργό να προχωρήσουν σε ενδοδημοτική και διαδημοτική κινητικότητα: «Δεδομένου ότι εμείς στη φάση αυτή είχαμε προσφέρει τα πάντα, με την κατάργηση δύο βασικών κεντρικών αρμοδιοτήτων, δηλαδή την κατάργηση των σχολικών φυλάκων και της δημοτικής αστυνομίας, γι αυτό είπαμε στον υπουργό ότι πρέπει να προχωρήσουμε στη διαδημοτική και ενδοδημοτική κινητικότητα ανάμεσα στους δήμους που έχουν πλεονάζον προσωπικό και σε αυτούς που έχουν μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό. Νομίζω πως αυτή τη διαδικασία θα την φέρουμε σε πέρας για το καλύτερο αποτέλεσμα τόσο των δήμων, αλλά και των προσφερομένων υπηρεσιών στους πολίτες», τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.
❍❍ ❍
Εν τω μεταξύ η αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ έθεσε τρία βασικά θέματα στη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εσωτερικών Γ. Μιχελάκη.
Συγκεκριμένα:
◊ Για το ζήτημα των παιδικών – βρεφονηπιακών σταθμών ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ-ΜΕΑ οι δήμαρχοι ζητούν αύξηση των κονδυλίων, προκειμένου σε συνθήκες κρίσης, να μπορέσουν να φιλοξενηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά. Κατατέθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις, ενώ υπήρξε δέσμευση το θέμα να επανεξετασθεί σε επόμενη συνάντηση.
◊ Για το θέμα της κινητικότητας, κατέστη σαφές ότι η Αυτοδιοίκηση έχει ήδη δώσει πολλά, με δεδομένο μάλιστα ότι το τελευταίο διάστημα καταργήθηκαν με οριζόντια μέτρα βασικές αρμοδιότητές της, όπως η δημοτική αστυνομία και οι σχολικοί φύλακες. Αυτό που ζητά η Αυτοδιοίκηση είναι να προωθηθεί η διαδημοτική και ενδοδημοτική κινητικότητα, με στόχο πλεονάζον προσωπικό από συγκεκριμένους δήμους να στελεχώσει υπηρεσίες δήμων που εμφανίζουν μεγάλες ελλείψεις σε υπαλλήλους.
◊ Στη συνάντηση ετέθη και το θέμα της κατάρτισης των προϋπολογισμών των δήμων βάσει της ΚΥΑ που έχει εκδοθεί, των πόρων της Αυτοδιοίκησης και ιδιαίτερα της μεγάλης μείωσης της ΣΑΤΑ (επενδυτικά προγράμματα) και οι μεγάλες δυσκολίες που προκύπτουν κατά το στάδιο της εφαρμογής της.
Τέλος, αποφασίστηκε να συνεχιστούν οι συζητήσεις τόσο για τα παραπάνω, όσο και για τα υπόλοιπα θέματα της Αυτοδιοίκησης, τα οποία ετέθησαν στη συνάντηση.