Την ανάγκη αποκέντρωσης αρμοδιοτήτων και πόρων από προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση για την «πράσινη» οικονομία υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, στο συνέδριο που διοργάνωσε στο ΤΕΕ η Ένωση Διπλωματούχων Ελλήνων Μηχανικών με τίτλο «Περιβάλλον και Ενέργεια».
Ο Γ. Πατούλης εστίασε στις άοκνες προσπάθειες της αυτοδιοίκησης για να υπηρετήσει τις κοινωνικές ανάγκες και την υπόθεση της ανάπτυξης, τόνισε πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση προωθεί τη λεγόμενη «πράσινη» ή «κυκλική» οικονομία. Επίσης ανέφερε ότι «η χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων, η επεξεργασία τους αλλά και η χωριστή συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών όλων σχεδόν των κατηγοριών στα Πράσινα Σημεία θα αποτελέσει το πρώτο βήμα αποδεκτής διαχείρισης των στερεών αποβλήτων».
Ωστόσο, επεσήμανε την ανάγκη ταχύτατης έκδοσης των αδειών εγκατάστασης των Πράσινων Σημείων, Σταθμών Μεταφόρτωσης ή/και κλειστών κομποστοποιήσεων στις γειτονιές και την διευκόλυνση διαδικασιών χωροθέτησης και αδειοδότησης αυτών (Διαδικασίες FastTrack). Συνοψίζοντας τα έργα που έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ανέφερε τις επενδύσεις εξοικονόμησης ενέργειας και βελτίωσης ενεργειακής απόδοσης σε σχολικά κτίρια και σε δημοτικές εγκαταστάσεις τα προγράμματα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ Ι & ΙΙ», το πρόγραμμα Πράσινα Δώματα σε Δημόσια – Δημοτικά Κτίρια, το πρόγραμμα Πράσινες Αγροτικές και Νησιωτικές «Κοινότητες» – Νέο Πρότυπο Ανάπτυξης ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ να χρηματοδοτήσει τους μικρούς Δήμους.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ανέφερε ότι είναι αναγκαίο, να διασφαλιστούν οι κατάλληλες συνθήκες για την ταχύτερη ωρίμανση των έργων, τη μείωση των γραφειοκρατικών εμποδίων, τη διασφάλιση της απαραίτητης χρηματοδότησης και την υλοποίηση τους που θα τονώσει τα τεχνικά επαγγέλματα αλλά και τη τοπική αγορά. Τόνισε πως αναγκαία είναι η ορθολογική χρήση της ενέργειας, η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, η αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων και της βιομάζας για τηλεθέρμανση οικισμών και στήριξη παραγωγικών δραστηριοτήτων η αξιοποίηση των Αστικών Στερεών Αποβλήτων, για επανάχρηση, ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών, κομποστοποίηση και ενεργειακή αξιοποίηση, οι παρεμβάσεις και τα έργα ενεργειακής αναβάθμισης των δικτύων και η ενίσχυση των Δήμων για την εφαρμογή δράσεων που θα υπηρετούν τα ΣΔΑΕ και θα υποβοηθήσουν όλους τους Δήμους να συμμετέχουν στο Σύμφωνο Δημάρχων.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, υπογράμμισε την ανάγκη υιοθέτησης πρακτικών από τις Ευρωπαϊκές χώρες και επισήμανε πως προτεραιότητα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι η δρομολόγηση έργων υψηλής προστιθέμενης αξίας για το περιβάλλον, το ενεργειακό ισοζύγιο, τη μείωση των λειτουργικών μας δαπανών, τη κλιματική αλλαγή, την αξιοποίηση των τοπικών πόρων και την πολυπόθητη ανάπτυξη.