Προς την ολοκλήρωσή του οδεύει το έργο αντικατάστασης των συμβατικών υδρομετρητών από νέους ψηφιακής τεχνολογίας, το οποίο υλοποιείται από τον περασμένο Ιούλιο στον Δήμο Διονύσου.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, σε σύνολο 12.000 υδρομετρητών έχει ήδη ολοκληρωθεί η τοποθέτηση 11.167 «έξυπνων» ψηφιακών υδρομετρητών. Συγκεκριμένα έχουν εγκατασταθεί 3.970 υδρομετρητές στον Άγιο Στέφανο, 2.635 στην Άνοιξη, 2.144 στο Κρυονέρι, 1.635 στη Σταμάτα και 783 στη Ροδόπολη. Υπολογίζεται ότι σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του έργου, μέχρι τα μέσα Απριλίου θα έχουν τοποθετηθεί και οι 12.000 υδρομετρητές στις 5 Δημοτικές Κοινότητες.
Μετά την ολοκλήρωση του έργου θα εκκρεμεί η αντικατάσταση άλλων 8.500 περίπου υδρομετρητών, έργο για το οποίο ο Δήμος Διονύσου έχει ήδη υποβάλλει σχετικό αίτημα χρηματοδότησης.
Παράλληλα είναι σε εξέλιξη και το πρωτοποριακό έργο του συστήματος τηλεελέγχου – τηλεχειρισμού και μείωσης διαρροών στα δίκτυα ύδρευσης του Δήμου Διονύσου.
Η δημοτική Αρχή, στο πλαίσιο της συνέχισης των εργασιών αυτών, ζητά την κατανόηση των πολιτών καθώς θα συνεχίσουν να σημειώνονται ολιγόωρες διακοπές ύδρευσης λόγω της αντικατάστασης των παλιών υδρομέτρων αλλά και της εγκατάστασης του συστήματος τηλεελέγχου – τηλεχειρισμού.
Υπογραμμίζει δε, ότι και τα δύο αυτά έργα αποσκοπούν στην αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών ύδρευσης και του μετρητικού συστήματος οικιακών καταναλώσεων, προς όφελος όλων των συμπολιτών μας.
Τα οφέλη του συστήματος
Πολλαπλά είναι τα οφέλη που φέρνει η εφαρμογή του συστήματος ενώ παράλληλα αναβαθμίζονται οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες του Δήμου, όπως:
– Δυνατότητα ταχύτατης πληροφόρησης και ενημέρωσης των δημοτών για διάφορα συμβάντα όπως θραύσεις, διαρροές ή κακόβουλες πράξεις στα εσωτερικά τους δίκτυα. Έτσι θα αποφεύγεται η άσκοπη και εν αγνοία τους σπατάλη του πολύτιμου αγαθού του νερού και συνεπακόλουθα οι αυξημένες χρεώσεις.
– Δυνατότητα ηλεκτρονικής παρακολούθησης της υδρευτικής κατάστασης, των καταναλώσεων και των συμβάντων της κάθε υδατοπαροχής μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής. Με αυτό τον τρόπο θα αναπτυχθεί η διεπαφή μεταξύ καταναλωτή και υπηρεσίας ύδρευσης του Δήμου.
– Βελτίωση της ποιότητας της ζωής των δημοτών μέσω της προστασίας της δημόσιας υγείας καθώς και της αποδοτικής και αειφόρου χρήσης του νερού.
– Εγκατάσταση ενός ασφαλούς και σύγχρονου συστήματος καταγραφής οικιακών καταναλώσεων και αυτόματης μεταφοράς δεδομένων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τυχόν προβλήματα υδατοκλοπών και να εφαρμοστεί αξιόπιστα η ανάκτηση του κόστους των υπηρεσιών ύδρευσης από τον Δήμο.
– Αντιμετώπιση με τον πλέον αποδοτικό τρόπο της αυξανόμενης ζήτησης νερού (ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες).
– Συγκέντρωση ποιοτικών και ποσοτικών δεδομένων με σκοπό την άμεση και σφαιρική παρουσίαση των ισοζυγίων νερού, την διαχείριση του συστήματος υπό καθεστώς λειψυδρίας, την ανάλυση δεδομένων για την διαχείριση των αποθεμάτων, τη χάραξη στρατηγικής, την πρόγνωση της ζήτησης και την υποστήριξη αποφάσεων που τυχόν απαιτηθούν.
– Διασφάλιση της βιωσιμότητας του Δήμου, ενισχύοντάς την με οικονομικούς πόρους για τη βελτίωση της επάρκειας των υποδομών και των συστημάτων διαχείρισης των υδάτινων πόρων, επιτυγχάνοντας το σκοπό της διασφάλισης αδιάλειπτης παροχής καθαρού και υγιεινού νερού στο σύνολο των δημοτών.
Οι νέοι έξυπνοι υδρομετρητές (smart meters) που τοποθετούνται είναι απαλλαγμένοι από τα προβλήματα του παρελθόντος, έχουν διαφορετική αρχή λειτουργίας και μετρούν με μεγάλη ακρίβεια ακόμα και παροχές μικρότερες του 1 λίτρου ανά ώρα.
Με σκοπό την ομαλή μετάβαση και προσαρμογή των πολιτών στο νέο αναβαθμισμένο μετρητικό σύστημα, η δημοτική Αρχή θα μεριμνήσει για τα παρακάτω:
– Ενημέρωση όλων των καταναλωτών στους οποίους θα τοποθετηθούν νέοι έξυπνοι μετρητές για την περίπτωση ανίχνευσης εσωτερικών διαρροών, ώστε να προβούν σε άμεση επιδιόρθωση των εσωτερικών υδραυλικών τους εγκαταστάσεων.
– Ενημέρωσή τους για την περίπτωση ανίχνευσης πολύ αυξημένης κατανάλωσης σε σχέση με την ίδια χρονική περίοδο του προηγούμενου έτους, ώστε οι καταναλωτές να εκτιμήσουν εάν χρειάζεται να μειώσουν την υπερβολική χρήση η οποία δεν καταγραφόταν με το παλαιότερο σύστημα.
– Συστηματικός και λεπτομερής έλεγχος με παρεμβάσεις όπου απαιτείται για άρση προβλημάτων και δυσλειτουργιών που τυχόν δημιουργηθούν κατά την εγκατάσταση του συστήματος και την περίοδο της αρχικής λειτουργίας, μετά από αίτημα των καταναλωτών.
– Θέσπιση διαδικασιών ελέγχου και επιβεβαίωσης καταναλώσεων υψηλής διαφοροποίησης με σκοπό την διαπίστωση τυχόν προβλημάτων και εσωτερικών διαρροών και την παροχή τεχνικής πληροφόρησης και ενημέρωσης των πολιτών.
Διαβάστε: Μείωση αντικειμενικών αξιών ζητά ο Δήμος από το ΥΠ.ΟΙΚ. – Τι προτείνει