Στο προηγούµενο φύλλο της, η ΑΜΑΡΥΣΙΑ φιλοξένησε εκτενέστατη επιστολή της Ένωσης Γονέων του ∆ήµου Πεντέλης µε την οποία κατέγραφε αναλυτικά τις ελλείψεις και όλα τα εκκρεµή υλικοτεχνικά ζητήµατα σε 17 σχολικές µονάδες του ∆ήµου Πεντέλης.
Αντικατάσταση σπασµένων βρυσών και κουφωµάτων, βουλωµένες αποχετεύσεις, φθορές στον προαύλειους τάπητες, έλλειψη κλιµατισµού ήταν στην… ηµερήσια διάταξη των προβληµάτων σε κάποια από τα σχολικά συγκροτήµατα, ενώ ακόµα κατεγράφη τόσο η µη επισκευή της καµένης (από την πυρκαγιά του Αυγούστου 2024) αίθουσας στο Κρυστάλλειο ∆ηµοτικό Πεντέλης όσο και το χρόνιο πρόβληµα της υπερπληθώρας µαθητών στο Λύκειο Μελισσίων.
Παρά το γεγονός ότι η δηµοτική Αρχή της Νατάσσας Κοσµοπούλου δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέµατα πυρασφάλειας και αντισεισµικού ελέγχου (αν και είµαι σίγουρος ότι οι γονείς των παιδιών στον Παιδικό Σταθµό της Νέας Πεντέλης που έκλεισε αιφνιδίως και χωρίς καµία προηγούµενη προειδοποίηση πριν από 14 µήνες µε απόφαση δηµάρχου θα αντικαθιστούσαν τη λέξη «ευαισθησία» µε τις λέξεις «υπερβάλλοντα ζήλο»), τα προβλήµατα στα σχολεία παραµένουν.
Κάποια προβλήµατα, όµως, δεν αφορούν µόνο τον ∆ήµο Πεντέλης αλλά περιλαµβάνουν εκατοντάδες σχολικά συγκροτήµατα ανά την επικράτεια και τα οποία προέκυψαν ως απότοκος της κατάργησης των Σχολικών Επιτροπών, µε τη σχολική κοινότητα να εγκαλεί την κυβέρνηση για το εξαιρετικά χρονοβόρο και γραφειοκρατικό νέο σύστηµα της καταβολής των παγίων προκαταβολών.
Πριν από λίγες ηµέρες είδε το φως της δηµοσιότητας η βαθµολογία που έλαβαν οι ∆ήµοι ανά την επικράτεια στην πρόσφατη έρευνα αξιολόγης του Υπουργείου Εσωτερικών. Σύµφωνα µε αυτήν, στις υποδοµές σχολικών κτηρίων ο ∆ήµος Βριλησσίων καταλαµβάνει την 52η θέση ανάµεσα στους 184 ∆ήµους που συγκέντρωσαν ικανό αριθµό απαντήσεων, ώστε να περιληφθούν στην αξιολόγηση. Ο βαθµός µε τον οποίο οι πολίτες αξιολόγησαν σε αυτήν την κατηγορία τον ∆ήµο Βριλησσίων ήταν 4,7 (µε άριστα το 10), ενώ για τον ∆ήµο Πεντέλης (που κατέλαβε την διόλου τιµητική 129η θέση), η αντίστοιχη βαθµολογία ήταν 4,2.
Παράθυρο ελπίδας για τις αναβάθµιση των σχολικών υποδοµών στις γειτονιές µας αποτελεί η υλοποίηση του προγράµµατος «Μαριέττα Γιαννάκου» µε την υπογραφή της σχετικής σύµβασης να πραγµατοποιείται πριν από λίγες µέρες παρουσία κυβερνητικών στελεχών και εκπροσώπων θεσµικών φορέων.
Το εν λόγω πρόγραµµα προβλέπει την αναβάθµιση (όχι µόνο ενεργειακή αλλά και λειτουργική) 426 σχολείων τα οποία βρίσκονται σε 245 ∆ήµους της επικράτειας. Η Αττική κατέχει τη µερίδα του λέοντος µε 102 σχολικές µονάδες που θα ενταχθούν στις εργασίες εκσυγχρονισµού και βελτίωσης υποδοµών, ενώ 4 απ’ αυτά βρίσκονται στα διοικητικά όρια των ∆ήµων που καλύπτει το παρόν φύλλο. Πρόκειται για το 2ο Ηµερήσιο Γυµνάσιο Μελισσίων, το 4o και 5ο ∆ηµοτικό Βριλησσίων καθώς και το 4ο Νηπιαγωγείο Βριλησσίων.
Οι εργασίες προβλέπεται να αρχίσουν στις 15 Ιουνίου, µε στόχο, το µεγαλύτερο µέρος αυτών να έχει ολοκληρωθεί έως την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, τον προσεχή Σεπτέµβριο, ώστε τα σχολεία να είναι λειτουργικά.
Ευκαιρία, λοιπόν, για τους ∆ήµους µας µέσω του προγράµµατος «Μαριέττα Γιαννάκου» στην επόµενη αξιολόγηση να καταφέρουν να περάσουν τη βάση όσον αφορά τις σχολικές υποδοµές, µιας και σύµφωνα µε τα αποτελέσµατα της έρευνας του ΥΠΕΣ προς το παρόν, µένουν… µετεξεταστέοι!