Ποιος έχει την αρμοδιότητα για τον καθαρισμό των φρεατίων στον Δήμο που κατοικείτε;
Α) η δημοτική Αρχή
Β) η περιφερειακή Αρχή
Γ) η ΕΥΔΑΠ
Δ) το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Ε) το Υπουργείο Υποδομών
Δεν πρόκειται για ερώτηση στο γνωστό τηλεπαιχνίδι «Ποιος θέλει να γίνει εκατομμυριούχος», αλλά για διαχρονικό ερώτημα χιλιάδων κατοίκων ανά την επικράτεια που φέρνει στα χείλη το παλιό σουξέ της δεκαετίας του ’90 «Αλαλούμ» με τη φωνή του αξέχαστου Δάκη.
Είναι γεγονός ότι το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων που ασκούν οι Δήμοι, οι Περιφέρειες, οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και το κεντρικό κράτος, αποτελεί ακόμα και σήμερα έναν δυσεπίλυτο γρίφο για τους δημότες.
Γι’ αυτόν τον λόγο, όπως αποκάλυψε ο αρμόδιος υπουργός Θοδωρής Λιβάνιος, το Υπουργείο Εσωτερικών εξετάζει την ανακατανομή των αρμοδιοτήτων σε 4 βασικούς άξονες, με τις αλλαγές να εντάσσονται στον νέο Ενιαίο Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης που συντάσσεται αυτήν την περίοδο από τον Νικόλαο Μαυρίκα, επίτιμο αντιπρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του κράτους.
Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα που να καταδεικνύει την επικάλυψη αρμοδιοτήτων (το «αλαλούμ», δηλαδή, που αναφέραμε νωρίτερα) είναι ο καθαρισμός των ρεμάτων στον οποίο έχουν εμπλοκή τα Δασαρχεία, οι Περιφέρειες αλλά και οι Δήμοι.
«Ο καθαρισμός και η απομάκρυνση χωμάτων, μπάζων και φερτών υλικών από την κοίτη, είναι ευθύνη της Περιφέρειας. Ωστόσο, για παλαιά αντικείμενα – ξύλα – είδη υγιεινής κ.λπ. που βρίσκονται εκτός ρεμάτων την αρμοδιότητα απομάκρυνσης και καθαρισμού των χώρων έχουν οι Δήμοι» έλεγε σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής τον Οκτώβριο του 2023.
Παρεμπιπτόντως και όσον αφορά την αρχική ερώτηση της στήλης σχετικά με τις αρμοδιότητες για τον καθαρισμό των φρεατίων, τον Φεβρουάριο του 2024 μάθαμε ότι σύμφωνα με πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επαναφέρεται η αρμοδιότητα για τη συντήρηση και ορθή λειτουργία των φρεατίων ομβρίων υδάτων της «περιφέρειας πρωτευούσης» (όλων των Δήμων Αθήνας και Πειραιά) στην ΕΥΔΑΠ, με αντίστοιχη αφαίρεση της αρμοδιότητας από την Περιφέρεια Αττικής και το Υπουργείο Υποδομών.
Ελπίζουμε με διάλογο μεταξύ του κεντρικού κράτους και των Τοπικής Αυτοδιοίκησης να ξεκαθαριστούν δια παντός οι αρμοδιότητες και σε αυτόν τον τομέα.
Διάλογο και όχι… μονόλογο, όπως συνέβη πρόσφατα με το σχέδιο νόμου που προωθεί το ΥΠΕΝ για συγχώνευση των κατά τόπους ΔΕΥΑ (Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης) χωρίς να ρωτηθούν οι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης.
Ένα νομοσχέδιο που σήκωσε θύελλα διαμαρτυριών και οξεία πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θοδωρή Σκυλακάκη και του προέδρου της ΚΕΔΕ Λάζαρου Κυρίζογλου στο πρόσφατο συνέδριο της ΚΕΔΕ.