Στο παρόν φύλλο µπορείτε να διαβάσετε για µια σειρά από εξελίξεις που αφορούν τη διευθέτηση των ρεµάτων στις γειτονιές µας αλλά και τα αντιπληµµυρικά έργα που απαιτούνται για την θωράκιση (και) της Β/Α Αττικής.
Η διαπίστωση της δηµάρχου Πεντέλης Νατάσσας Κοσµοπούλου που πραγµατοποίησε αυτοψία στα αντιδιαβρωτικά έργα που -επιτέλους- ξεκινούν (µε τη χρηµατοδότηση και υλοποίηση να έχει αναλάβει γνωστή τράπεζα) στον λόφο της Μικρής Καλλιθέας ήταν -το λιγότερο- ανησυχητική.
«Έχουµε ακόµα δρόµο για να νιώσουµε ασφαλείς από έντονο πληµµυρικό φαινόµενο» τόνισε η δήµαρχος, επιστρατεύοντας όχι µόνο την ειλικρίνειά της αλλά και την κοινή λογική που µας κάνει να αναρωτιόµαστε ποιος θα µας εξασφαλίσει ότι µετά από 4 µήνες που θα χρειαστεί για να ολοκληρωθούν τα έργα δεν θα έχουµε γίνει Θεσσαλία του 2023 ή Βαλένθια του 2024!
Και για να φύγουµε από τις γειτονιές µας και προκειµένου να καταδείξουµε το µέγεθος του προβλήµατος µε τα εκπρόθεσµα χρονοδιαγράµµατα αντιπληµµυρικών σε όλη την Αττική, αξίζει να αναφέρουµε ότι µόλις 54 από τα 158 αντιπληµµυρικά έργα που ανακοίνωσε πρόσφατα η Περιφέρεια Αττικής έχουν υψηλό δείκτη ωρίµανσης. Ο σχεδιασµός µπορεί να έχει ολοκληρωθεί, όµως τα περισσότερα έργα βρίσκονται ακόµα στο στάδιο των µελετών.
Σύµφωνα µε τον Νίκο Χαρδαλιά, η Περιφέρεια Αττικής έχει υπό την ευθύνη της 454 ρέµατα σε όλο το λεκανοπέδιο, συνολικού µήκους περίπου 900 χιλιοµέτρων. Τα 600 περίπου από αυτά βρίσκονται στις λεγόµενες ζώνες υψηλού κινδύνου. Επίσης είναι υπεύθυνη για 37.218 φρεάτια, τα οποία βρίσκονται σε όλες τις κεντρικές αρτηρίες του λεκανοπεδίου. Για τους αρχικούς καθαρισµούς απαιτούνται 110 εκατ. ευρώ, όµως µέχρι στιγµής έχουν εξασφαλιστεί µόνο τα 52.
Αναζητούνται, λοιπόν, κονδύλια, πιστή τήρηση των χρονοδιαγραµµάτων (παράδειγµα προς αποφυγή π.χ. το ρέµα Κόρµπι στον ∆ήµο Βούλας-Βάρης-Βουλιαγµένης, η διευθέτηση του οποίου βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και 8 χρόνια) αλλά και ξεκαθάρισµα αρµοδιοτήτων – δεν µπορεί για τον καθαρισµό ενός φρεατίου να εµπλέκονται 4 φορείς!
«Η κλιµατική κρίση θα πρέπει να αντιµετωπιστεί µε όρους παγκόσµιας πανδηµίας» δήλωσε πρόσφατα ο Νίκος Χαρδαλιάς στο συνέδριο κορυφής «Kifissia Summit», που πραγµατοποιήθηκε στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, µε αντικείµενο την αντιµετώπιση της κλιµατικής αλλαγής σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Οργανισµών.
Μια δήλωση που µας έκανε να γυρίσουµε πίσω τον χρόνο στις ζοφερές ηµέρες κατά τις οποίες η πανδηµία του covid 19 γιγαντωνόταν, τα κρούσµατα αυξάνονταν µε µαθηµατική πρόοδο και η αγωνία για την επόµενη ηµέρα διαµόρφωνε µια περίοδο αβεβαιότητας µε άγνωστη ηµεροµηνία λήξης.
Μόνο που για τα εκπρόθεσµα χρονοδιαγράµµατα των αντιπληµµυρικών έργων δεν φταίει καµία κλιµατική κρίση, αλλά «το κεφάλι το κακό µας» που λέει και ο Βάρναλης…